Koperkowy rosół z zielonymi szparagami

Koperkowy rosół z zielonymi szparagami Z mięsem
Koperkowy rosół z zielonymi szparagami

Nie jest to może wymarzona pora na rosół, ale ten dzięki dodatkom idealnie wpisuje się w wiosenną porę. Ogromna ilość koperku, koperkowe lane kluseczki i zielone szparagi to jest smak dzisiejszego rosołku. Nie jest to jednak zupa koperkowa, bo i bez zasmażki i dodatku śmietany. Rosół ugotowałam na indyczych kościach plus skóra, pozostałości po naszych ulubionych mielonych z indyczego udźca. Zawsze taki żelazny zapas czeka w zamrażarce na odpowiednią porę .Dawno nie było u nas zupy, także zajadaliśmy się ze smakiem zielonym rosołem! Polecam! Pycha!


Składniki Składniki

  • 1,5 l rosołu z indyka
  • 2-3 pęczki koperku
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • sól, pieprz


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Laksa z krewetkami i szpinakiem

Dziś zabieram Wam w podróż na Daleki Wschód. Kuchnia tego regionu to przede wszystkim olbrzymia różnorodność. Nie sposób bowiem w kilku zdaniach opisać smaków Chin, Japonii, Korei czy Wietnamu. Jedno jednak jest pewne: wśród szerokiego wachlarzu egzotycznych smaków na pewno każdy znajdzie coś dla siebie. Dziś postawiłam na krewetki, bo choć są małe, dają nieograniczone pole do kulinarnych popisów. Zupa jest wspaniała, rozgrzewająca i aż kipi od tajskich aromatów!

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony - popularna domowa buraczkowa. Uwielbiam ją i to jedna z ulubionych zup z dzieciństwa. U mnie w domu jadło się ją w ten sposób, że w głębokim talerzu była zupa, a osobno na talerzyku obok mama podawała do zestawu ziemniaki okraszone podsmażoną cebulą. I teraz od domownika zależało czy ziemniaki wylądują w zupie wszystkie od razu, czy łyżką się będzie nabierało się trochę ziemniaków, a następnie dobierało zupy. Techniki były różne. Polecam!

Tradycyjny krupnik

Kolejna zupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. 

Kapuśniak

Jest to bardzo popularna w Polsce zupa - sycąca, rozgrzewająca o zdecydowanym, kwaśnym smaku. Najczęściej pojawia się na naszych stołach jesienno - zimową porą, kiedy nasz organizm potrzebuje się rozgrzać i nabrać energii. Podana z kromką świeżego pieczywa może stanowić pełen, sycący posiłek.

Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon

Ta potrawa jest dużym wyzwaniem nawet dla osób lubiących na prawdę ostre klimaty. Do przygotowania tej zupy użyłam bardzo ostrej papryczki Komodo Dragon. Papryczki te są hodowane przez Salvatore Genovese, plantatora z Bedfordshire. W skali Scovilla, służącej do oznaczania ostrości potraw osiąga wynik 1,4 miliona, podczas gdy papryczka jalapeno ma w tej skali tylko 3,500. To papryka bardzo wyjątkowa - ma opóźnione działanie, co usypia czujność i daje złudne ''poczucie bezpieczeństwa''. Na początku wyczuwamy cudowny, ostry smak. Jednak po 10 sekundach budzi się demon ostrości. Zupa, aż tak ostra nie jest. Ten wyjątkowo smak diabelskiej papryki świetnie łagodzi mleko kokosowe, słodkie mango i makaron ryżowy. Całość tworzy na prawdę wyjątkowo fantastyczny smak.

Zupa ze słodkiej kapusty

Obecność kapusty w naszej rodzimej kuchni zawdzięczamy Hunom i Mongołom. To właśnie oni sprowadzili do Europy to warzywo, które dość szybko stało się ulubieńcem mieszkańców starożytnej Grecji. W Polsce kapusta zadomowiła się na stałe w XIV wieku. Kapusta jest leczniczym i niskokalorycznym warzywem. Posiada sporą ilość witamin i składników mineralnych, więc warto po nią sięgać w szczególności, że jest warzywem tanim i dostępnym przez cały rok. Wracając do tematu, nie wiem czy znacie zupę ze słodkiej kapusty. W moim rodzinnym domu, mama dość często ją gotowała. Ponieważ moja kuchnia w dużym stopniu opiera się na smakach dzieciństwa, często do niej powracam. Z kilku ogólnie dostępnych i prostych składników możemy przygotować pyszną i sycącą zupę o delikatnej słodyczy kapusty, przełamanej lekko kwaskowatymi pomidorami.