Bitki schabowe w sosie myśliwskim

Bitki schabowe w sosie myśliwskim Wieprzowina
Bitki schabowe w sosie myśliwskim

Bitki schabowe w sosie myśliwskim to danie, które zachwyci każdego, bez wyjątku. To tylko schab, ale sos myśliwski czyni z niego danie w iście królewskiej stylu. Syte, pyszne, a obiad masz zapewniony na kilka dni. Smak leśnych grzybów, przełamany kiszonymi ogórkami, po prostu palce lizać! Zapraszam do przepisu!


Składniki Składniki

  • 1 kg schabu
  • 30-40 g suszonych borowików
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smalcu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 lyżeczki musztardy
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 szklanka lub wody
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • papryka czerwona w proszku


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kotlety mielone zawijane boczkiem wędzonym

Mięso mielone można wykorzystać w różny sposób i jest smaczne. Dziś polecam pieczone kotlety z mięsa mielonego zawijane boczkiem wędzonym. Powiem szczerze, że są bardzo pyszne i łatwe w przygotowaniu.

Roladki schabowe z żurawiną i sosem chrzanowym

Polecam to danie na wielkanocny obiad. Roladki robi się bardzo szybko, bardzo ładnie prezentują się na talerzu i mają bardzo intensywny chrzanowy smak. Proponuję podawać z sosem, gdyż samo mięso jest dość suche.

Kotlety schabowe w słoneczniku

Nie wiem jak Wy, ale ja lubię panierować kotlety czy to schabowe, czy drobiowe nie tylko w bułce tartej, ale w różnych ziarnach, płatkach i innej drobnicy. Można tym sposobem modyfikować smak zwykłych kotletów. Niby to samo danie a smakuje nieco inaczej.

Żeberka w miodzie

Przepis na Żeberka w miodzie. Raczej nie przepadam za tłustym mięsem i staram się go unikać, ale tym razem zrobiłam wyjątek i nie żałuje. Żeberka bardzo mi posmakowały, są soczyste i lekko słodkawe.

Karkówka w sosie barbecue z cebulą

Karkówka w sosie barbecue jest rewelacyjnym daniem obiadowym, które przyrządza się na patelni. Pyszne, kruche mięso zamarynowane w sosie i dużej ilości przypraw, a do tego miękka cebula, która przesiąknięta jest sosem i aromatem potrawy. Całość jest bardzo smaczna i aromatyczna.

Schab w młodej kapuście

Hej! Od kilku dni jestem szczęśliwą właścicielką wolnowara. Kiedy przeglądałam niektóre blogi, napotykałam się na przepisy potraw z wolnowara. No i co tu mówić, pozazdrościłam. Teraz ja też mogę delektować się wybranymi potrawami. Na pierwszy rzut poszedł schab w młodej kapuście. I tak sobie pykał, pykał, pykał z pięć godzin, a ja ciągle zaglądałam czy już. Dobrze, że ma przezroczystą pokrywę, bo gdybym musiała potem doliczyć po 10 minut za każde uchylenie pokrywki, to bym chyba jadła go na drugi dzień. Opłacało się  wytrzymać, bo mięsko było smaczne, a kapusta inna niż w szybkim gotowaniu.