Bitki schabowe w sosie myśliwskim

Bitki schabowe w sosie myśliwskim Wieprzowina
Bitki schabowe w sosie myśliwskim

Bitki schabowe w sosie myśliwskim to danie, które zachwyci każdego, bez wyjątku. To tylko schab, ale sos myśliwski czyni z niego danie w iście królewskiej stylu. Syte, pyszne, a obiad masz zapewniony na kilka dni. Smak leśnych grzybów, przełamany kiszonymi ogórkami, po prostu palce lizać! Zapraszam do przepisu!


Składniki Składniki

  • 1 kg schabu
  • 30-40 g suszonych borowików
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smalcu
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 lyżeczki musztardy
  • 2 kiszone ogórki
  • 1 szklanka lub wody
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 kulek ziela angielskiego
  • papryka czerwona w proszku


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Zapiekane polędwiczki

Hej! Czy Wy też słyszycie "mamo zrób coś dobrego!". No i mama wtedy ma wolną rękę. Coś dobrego może być mięsne lub jarskie. Dzisiaj zrobiłam polędwiczkę, którą zapiekłam w piekarniku. Była nie tylko dobra, była wyśmienita. I ten sposób zadowolił podniebienia moich bliskich.

Karkówka w sosie paprykowo - pomidorowym

Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje z wiatrem po świecie obwieszczając wszystkim nadchodzącą wczesną jesień. Dla mnie ta pora kojarzy się również z pomidorami, które grzeją się na długich tyczkach w ostatnich promieniach słońca i papryką, która przybiera kolory jesieni. Ta jakże cudowna pora roku była inspiracją mojego dania, na które Was zapraszam. Dobry kawałek mięsa w połączeniu z delikatnym, ale jakże aromatycznym sosem tworzy niesamowicie pyszne danie.

Schab w młodej kapuście

Hej! Od kilku dni jestem szczęśliwą właścicielką wolnowara. Kiedy przeglądałam niektóre blogi, napotykałam się na przepisy potraw z wolnowara. No i co tu mówić, pozazdrościłam. Teraz ja też mogę delektować się wybranymi potrawami. Na pierwszy rzut poszedł schab w młodej kapuście. I tak sobie pykał, pykał, pykał z pięć godzin, a ja ciągle zaglądałam czy już. Dobrze, że ma przezroczystą pokrywę, bo gdybym musiała potem doliczyć po 10 minut za każde uchylenie pokrywki, to bym chyba jadła go na drugi dzień. Opłacało się  wytrzymać, bo mięsko było smaczne, a kapusta inna niż w szybkim gotowaniu.

Gulasz wieprzowy z papryką i kaszą

Gulasz wieprzowy z papryką i kaszą gryczaną to moja propozycja pysznego dania jednogarnkowego. Duże kawałki mięsa, trzy kolory papryki, cebula, pikantne przyprawy i kasza, która gotując się w sosie przesiąka jego smakiem i aromatem. Danie jest bardzo smaczne, przygotowuje się je w prosty sposób, a czas potrzebny nam do jego przyrządzenia nie należy do długich. Smaczny, pożywny i rozgrzewający obiad dla smakoszy pikantnych, mięsnych dań.

Kotlety schabowe z ananasem i serem

Tradycyjne kotlety schabowe z dodatkiem ananasa i sera żółtego.

Karkówka w sosie słodko-pikantnym

Karkówka w sosie słodko-pikantnym. Ostatni dzień listopada skrywa co raz krótsze i chłodniejsze dni. Sprawdzoną metodą na te pierwsze, jesienne chłody oprócz tradycyjnej pierzyny czy ciepłego kaloryfera są właśnie rozgrzewające dania. Ciepłe posiłki dodają energii, a przede wszystkim poprawiają nastrój. Krucha, mięciutka karkówka w słodko-ostrym sosie z pieczarkami i cebulką wydaje się być idealnym daniem na tą porę roku. Sprawdzony przepis na obiad!