Pyszna surówka z młodej kapusty

Pyszna surówka z młodej kapusty Surówki
Pyszna surówka z młodej kapusty

Młoda kapusta jest już łatwo dostępna myślę, że w każdym sklepie. Dla moich kubków smakowych jest ona o wiele smaczniejsza od starszej kapusty. Z młodej kapusty można zrobić mnóstwo smacznych potraw... Najbardziej smakuje mi zasmażana z dodatkiem świeżego koperku, lub po prostu świeża surówka z marchwią, jabłkiem, cebulką i oliwą z oliwek jako dodatek do dania głównego, pyszności! Główka kapusty jest pełna witamin i mikroelementów, także zajadajmy!


Składniki Składniki

  • kapusta młoda 1 mała główka
  • marchew 2 szt
  • jabłko 1 szt
  • cebula pół szt
  • koperek posiekany 2 łyżki
  • sok z cytryny do smaku
  • musztarda stołowa 1 łyżeczka
  • oliwa z oliwek 5 łyżek
  • sól i pieprz do smaku


Zapraszam na moje bloga, na którym znajdziecie proste przepisy, zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Surówka z kalafiorem

Przepyszna i szybka surówka z kalafiorem.

Surówka z młodej kapusty i pora

Surówka z młodej kapusty, kto jej nie zna? Lepiej zjeść ją na surowo, bo tak dostarczy najwięcej witaminy C, bo młoda kapusta ma jej dużo więcej niż dojrzała, biała główka.Surówka z kapusty to przykład czystej ekonomii w kuchni, bo tanio, super zdrowo i smacznie. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Do przygotowania surówki użyłam Spitzkohl. Zapraszam na lekkostrawną wersję, bo tradycyjny dodatek cebuli zastąpiłam porem. Dodatkowo oczywiście starta marchewka i dodatek jabłka.Liście młodej kapusty są miękkie i soczyste, te twardsze zielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu - winegret w zupełności wystarczy.

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Letnia surówka z młodej kapusty, to świetny dodatek do dań obiadowych. Jest chrupiąca, lekka i zdrowa. Idealnie komponuje się z drobiem i innymi mięsami. Jest także świetnym dodatkiem do dań z grilla. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku od białej kapusty, jest taka świeża i krucha. Wystarczy dodać do niej świeży koperek, cebulę, trochę uniwersalnych przypraw i gotowe.

Surówka z białej rzodkwi i marchewki

Dziś zapraszam na bardzo szybką, prostą i pyszną surówkę z białej rzodkwi i marchewki.Taka surówka będzie bardzo smacznym dodatkiem do obiadu. 

SURÓWKA IDEALNA DO GRILLA

Do grillowanego mięsa czy kiełbasy najlepsze są surówki kolorowe, chrupiące. Moja propozycja na surówkę jest prosta, przygotujecie ją dosłownie w kilka chwil.Surówka nadaje się również do obiadu czy na kolację.

Surówka z marchewki z pestkami słonecznika i dereniem kiszonym

Taka surówka jest bardzo prosta, a dodatkowo naprawdę zaskakuje smakiem. Idealnie komponuje się z każdym obiadem i przyznam, że również szybko znika w wersji solo. Dodam w skrócie, że owoce tej rośliny bogate są w witaminy, polifenole, kwasy organiczne oraz antocyjany i zawierają również związki mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, sód, magnez, a także żelazo, cynk, miedź i mangan. W smaku są soczyste, kwaskowate i przypominają oliwki. Polecam!