Strucla bezglutenowa z dżemem

Strucla bezglutenowa z dżemem Inne
Strucla bezglutenowa z dżemem

Witam Was kochani! W ten weekend mam dla Was przepis na nieco zdrowszą wersje ciasta. Postanowiłam trochę pokombinować z ciastami bezglutenowymi i dzisiaj miałam swój debiut. Ciasto z mąki bezglutenowej było nieco trudniejsze w przygotowaniu, ale dałam radę. Strucla przypomina mi trochę ciasto kruche, a smak ciasta jest nieco inny niż z tradycyjnej białej mąki, ale również smaczny! Na śniadanie opędzlowałam pół blaszki.Niestety mam ten problem, że za każdym razem nie mogę się oderwać od wszelkich wypieków...


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • mąka bezglutenowa 4,5 szklanki + mąka do podsypywania
  • cukier 3 łyżki
  • żółtka 5 szt
  • mleko 1,5 szklanki
  • masło 10 dag
  • drożdże suche 2 łyżeczki
  • skórka z cytryny (starta) 1 łyżeczka
  • Nadzienie:
  • dżem lub marmolada 1 mały słoik
  • kruszonka
  • mąka bezglutenowa 5 dag
  • cukier 5 dag
  • masło 5 dag


Zapraszam na moje bloga, na którym znajdziecie proste przepisy, zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Krem zabajone z truskawkami

Hej! Dziś zafundujemy sobie rozkosz dla podniebienia☺, a mianowicie truskawki z kremem zabajone (zabaglione). Krem zabajone ma nazwę egzotyczną i wydawałoby się, że jest trudny do przyrządzenia. Nic z tych rzeczy. Jest łatwy.

Deser banoffee z lodami (ciasteczka z bananem, lodami, bitą śmietaną i sosem toffi)

Banoffee to przepyszny deser, który w oryginalnej wersji jest ciastem.Łączy w sobie kruche ciasto, puszystą śmietankową masę, banany i sos toffi... Ja stworzyłam jego troszkę inną wersję - z lodami, bitą śmietaną i dorzuciłam jeszcze prażone chipsy kokosowe. Kto się oprze takiemu połączeniu? Polecam!

Kruszonka

przepis na kruszonkę. Można wykorzystywać ją do ciast np. drożdżowych, kruchych, tart, muffinek czy do pieczonych deserów.

Bezowy Dakłas z truskawkami

Bardzo słodkie bezowe ciasto z orzechami i migdałami, przekładane kremem, w połączeniu z orzeźwiającymi truskawkami smakuje obłędnie i z pewnością zaspokoi kubki smakowe wszystkich łasuchów.

Zapiekany pudding z serka wiejskiego

Taki pudding jest nie tylko pyszny, ale również syty, więc idealnie może posłużyć jako zdrowe śniadanie, a nawet jako deser. Idealny na ciepło i po ostygnięciu.

Brownie z burakiem

Brakuje Wam pomysłu na ciasto? Nadchodzę z pomocą. Dziś proponuję brownie z dodatkiem buraka, całkiem zdrowe i legalne. Wyszło słodkie, intensywnie czekoladowe i wilgotne, czyli dokładnie takie jakie porządne ciasto być powinno. Do tego przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 10 minut!