Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami

Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami Jarskie
Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami

Dahl uwielbiam w każdej wersji, szczerze mówiąc to mogłabym go jeść przez cały tydzień  na obiad, bo tak mi smakuje... Do potrawy dodaje papryczki chili, dzięki nim potrawa cudownie rozgrzewa organizm. Taki obiad polecam szczególnie w chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawa jest naprawdę obłędna w smaku! Nawet mięsożercy polubią to danie. Przekonajcie się sami.


Składniki Składniki

  • soczewica czerwona 500 g
  • cebula 1 szt
  • brokuł 1 szt
  • pomidor 3 szt
  • papryczka chili 2-3 szt
  • koncentrat pomidorowy 3 łyżki
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • garam masala 2 łyżeczki
  • kolendra mielona 1 łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 łyżeczka
  • kminek mielony 1 łyżeczka
  • kurkuma mielona 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • liść laurowy 2 szt
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • olej do smażenia


Zapraszam na moje bloga, na którym znajdziecie proste przepisy, zarówno na słodko jak i na wytrawnie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kotlety warzywne z soczewicą

Przepis na kotlety warzywne z soczewicą. Polecam!

Kapusta ze szparagami i szpinakiem

Dzień dobry kochani, mam dla wad pomysł na wykorzystanie młodej kapusty. Połączyłam ją ze szpinakiem i szparagami. Do tego marchewka i duża ilość zielonego. Powiem wam, że to danie wyszło super, fajne w smaku i bogate w aromaty. Wiosna i lato to moja ulubiona pora roku, bardzo lubię cieszyć się bogactwem warzyw i owoców, jeść takie lekkie dania. Dla mnie mogłoby tak być przez cały rok. Pogoda za oknem znowu dopisuje, zrobiło się znacznie cieplej i też nasze organizmy chcą lekko jeść. Oczywiście jak ktoś lubi to może dodać do bigosu podsmażoną szynkę, mięso czy kiełbasę. Ja tym razem zrobiłam wersję bez mięsa.

Tajskie smaki czyli warzywa a'la pad thai

W gruncie rzeczy, dzisiejsze danie z tytułowym pad thai'em ma niewiele wspólnego... Poza przyprawami i dodatkiem jajka... Ale! Przyprawy to klucz do kuchni orientalnej! Po moim powrocie z Tajlandii odkryłam to z bólem serca... Potrawy przyrządzane na podstawie poznanych tam smaków pozostawiały niedosyt. Jednak metodą prób i błędów stworzyłam kombinację, która przenosi mnie z powrotem na parne, piaszczyste plaże tego raju na ziemi.

Bakłażan faszerowany pomidorami

Przepis na bakłażan faszerowany pomidorami. Pomysł z mojej ulubionej książki kulinarnej. Takie faszerowane bakłażany świetnie smakują w połączeniu z ryżem, ale również mogą być zdrowym dodatkiem do mięs.

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora i marchewki są bardzo łatwe w przygotowaniu, nie rozlatują się podczas smażenia, są zdrowe i bardzo smaczne. Szczególnie przepadają za nimi dzieci.

Mini roladki cebulowe

Mini roladki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem prażonej cebulki. Farsz jest śmietankowy z podsmażonymi pieczarkami i szynką. Są bardzo proste i szybkie. Roladki to świetna przekąska, która sprawdzi się na wieczór ze znajomymi.