Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem

Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem Kanapki i tosty
Tosty francuskie z twarożkiem z nerkowców i rabarbarem

Kiedy byłem dzieciakiem tosty francuskie, zwane w moim domu po prostu chlebem w jajku były jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Czasami robiło się je na słono z ziołami, a niekiedy na słodko z hojną porcją dżemu lub twarożku ze świeżymi owocami. Gdy byłem już starszy, danie trochę zostało zapomniane. Później odkryłem je na nowo w Hiszpanii, gdzie w okresie Wielkiego Postu przyrządza się podobne tosty zwane torrijas de leche, pachnące cynamonem i pomarańczą. Jednak chyba żadne z nich nie były tak dobre, jak te wegańskie, na które przepis dziś podaję. Do tego przygotowałem waniliowy twarożek z orzechów nerkowca i karmelizowany z wodą różaną rabarbar. Prawdziwa petarda!


Składniki Składniki

  • Tosty francuskie:
  • 1 czerstwa bagietka
  • 2 łyżki nasion chia
  • 200 ml mleka migdałowego
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • szczypta cynamonu
  • olej kokosowy do smażenia
  • Karmelizowany rabarbar:
  • 4-6 łodyg rabarbaru
  • 3-4 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki wody różanej
  • Twarożek z nerkowców:
  • 200 g orzechów nerkowca
  • sok z 1/2 cytryny
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 łyżeczki syropu klonowego
  • szczypta soli morskiej
  • Dodatki (opcjonalnie):
  • listki mięty
  • suszona lawenda


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pikantne enchilady z kurczakiem i awokado

Dziś przedstawiam tradycyjne danie kuchni meksykańskiej, pikantne enchilady z kurczakiem i awokado. Enchilady to najzwyczajniejsze w świecie tortille nadziewane w tym przypadku mięsem z kurczaka i awokado, a następnie zapieczone z sosem pomidorowym z awokado i chilli i dużą ilością sera. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, generalnie większość pracy wykonuje za nas piekarnik. Jakiś czas temu opublikowałam też na blogu szybkie enchilady z kurczakiem i serami zapiekane w sosie śmietanowym, też były przepyszne i polecam gorąco. Zapraszam!