Szparagi z jajkiem sadzonym, chipsami z boczku i sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem sadzonym, chipsami z boczku i sosem holenderskim Na gorąco
Szparagi z jajkiem sadzonym, chipsami z boczku i sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem sadzonym lub w koszulce to moje ulubione śniadanie w sezonie. Właściwie przez cały maj i czerwiec robię je non stop bez opamiętania. Sezon na szparagi jest tak krótki, że trzeba go dobrze wykorzystać i nacieszyć się tym cudownym warzywem. Moja dzisiejsza propozycja jest totalnie na wypasie. Chrupki przypieczony boczek, sos holenderski i parmezan idealnie komponują się ze szparagami. A skoro mamy już weekend to możemy pozwolić sobie na szczyptę szaleństwa i zaserwować sobie prawdziwie królewskie śniadanie.


Składniki Składniki

  • Szparagi:
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 2-4 jajka
  • 4 plastry surowego wędzonego boczku
  • kawałek parmezanu lub grana padano
  • odrobina masła klarowanego
  • sól
  • Sos holenderski z musztardą:
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • biały pieprz
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)