Pudding z croissantów

Pudding z croissantów Inne
Pudding z croissantów

Boski, bajeczny, kremowy, maślany, pyszny! Nie wiem jeszcze jakimi przymiotnikami można by opisać ten pudding z croissantów, ale prawda jest jedna to totalny odlot! Możecie go przyrządzić zarówno na leniwe niedzielne śniadanie, jak i na deser, czy podwieczorek. Każda okazja jest dobra! Jedynym problemem może okazać się przechowanie croissantów na kolejny dzień, żeby zdążyły nieco wyschnąć, więc najlepiej schowajcie je głęboko w szafce, żeby was nie kusiły, a później zalejcie je tą boską karmelową mieszanką o zapachu burbonu i wanilii.


Składniki Składniki

  • 4 croissanty (najlepiej z poprzedniego dnia)
  • 4 jajka
  • 150 g cukru
  • 4 łyżki wody
  • 250 ml śmietanki 36%
  • 250 ml pełnego mleka
  • 50 ml burbonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Czekoladowo-orzechowy torcik z mikrofalówki (babeczka z kubeczka)

Naprawdę zachwyca smakiem, jest mocno czekoladowo-orzechowe, wilgotne i bardzo puszyste. Samo smakuje rewelacyjnie, a przełożone ulubionym kremem lub bitą śmietaną - pycha! Polecam!

Murzynek z orzechami włoskimi

Przepis na tego murzynka powstał całkowicie spontanicznie :) Potrzebowaliśmy szybkie ciasto, które długo utrzyma świeżość, a że mieliśmy dość sporo orzechów włoskich, połączyliśmy obie te opcje. Ciasto jest bardzo proste, bo wystarczy składniki razem zmieszać, a masa orzechowa też nie sprawia większych trudności, chyba że ktoś musi pierw te orzechy obrać :)

Słodki twarożek

Szybka propozycja na podanie pysznego lekko  śmietankowego! Idealny do komponowania z owocami. Może zastąpić lody.

BATONY ENERGETYCZNE Z BANANEM

Zdrowe batoniki na szybką przekąskę bez dodatku cukru, z syropem klonowym, orzechami i żurawiną.

Jak zrobić lukier?

Idealnie wykonany lukier jest śnieżnobiały i odpowiednio twardy. Może służyć do dekorowania przeróżnych wypieków, takich jak pączki, pierniki, babki, babeczki… A w czasie Wielkanocnych przygotowań lukier do ciasta musi być wręcz idealny. Jak więc zrobić idealny lukier królewski? Artykuł Jak zrobić lukier? pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl.

Verrine z quinoa, musem bananowym i morelami

Verrine to rodzaj pochodzących z Francji przystawek lub deserów, których składniki układa się warstwami w małych szklaneczkach. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a doskonale prezentują się na stole i wyśmienicie smakują. Nasze dzisiejsze verrine przyrządziliśmy na słodko.