Mazurek na mące kokosowej z czekośliwką i białą czekoladą z kokosa

Mazurek na mące kokosowej z czekośliwką i białą czekoladą z kokosa Kruche
Mazurek na mące kokosowej z czekośliwką i białą czekoladą z kokosa

Bez mazurka Wielkanoc się nie liczy! Dlatego tradycyjnie, jak co roku, prezentuję Wam nowy przepis na to tradycyjne świąteczne ciacho. Tym razem w wersji fit: bez glutenu, bez laktozy i bez cukru! To prosty przepis na mazurka na spodzie z mąki kokosowej z kakaową masą z suszonych śliwek (czekośliwką), kokosową polewą, przypominającą w smaku białą czekoladę, migdałami i lawendą. Bardzo przyjemny i prosty przepis, który możecie dowolnie modyfikować, aby stworzyć swojego wymarzonego mazurka.


Składniki Składniki

  • Spód:
  • 5 łyżek mąki kokosowej
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • Czekośliwka:
  • 200 g suszonych śliwek
  • 1 łyżka kakao
  • Biała czekolada z kokosa:
  • 200 g bloku kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrytolu
  • 1 laska wanilii
  • Dekoracja:
  • obrane migdały
  • suszona lawenda


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto Pleśniak

Ciasto Pleśniak to jedno z tych ciast, które znam z dzieciństwa. Często przygotowywane w moim domu rodzinnym i uwielbiane przez wszystkich. Zapewne niektórzy z Was znają je pod inną nazwą - słyszałam już nazwę Skubaniec i Ścierak. Pyszne ciasto, które składa się z warstwy waniliowej, kakaowej, kwaśnego dżemu z czarnych porzeczek i pysznej bezy/pianki - zapewne dzięki tej piance ciasto ma taką mało apetyczną nazwę, bo bardzo często piana z białek mniej ubita przypomina pleśń, a dawniej super robotów kuchennych, które idealnie ubijają pianę z białek nie było, więc i pianka często wychodziła mało udana. Pomimo niezbyt apetycznej nazwy ciasto jest rewelacyjne, nie jest przesłodzone, no i ta kwaskowata nutka dżemu.

Ciasto Napoleonka

Dziś przepis na ciasto - klasyk. Napoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Do zrobienia w 1 godzinę, bo masę wykładamy ciepłą, a w między czasie możemy wykonywać ciasto. Jednak sama Napoleonka najlepsza jest na drugi dzień - miękkość ciasta rozpieszcza wtedy podniebienie i stanowi zwartą całość z delikatną mleczną masą. Polecam!

Mazurek Pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy to połączenie gorzko-słodkiej masy z cytrusów oraz kruchego ciasta. U mnie zyskał wielu wielbicieli. Taki słoneczny kolor pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

Mazurek chałwowy

Genialny mazurek, pełen różnych smaków i aromatów, idealnie wyważonych i pasujących do siebie. Chałwa świetnie pasuje do wszelkich wypieków, choć podejrzewam, że ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Całość oczywiście na maślanym spodzie, smak chałwowego kremu przełamałam dodatkiem dżemu i polewą z gorzkiej czekolady. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich cudowny zapach i smak. Polecam!

Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami (Styropian)

Śmietanowiec na kruchym cieście z wiśniami. Pyszne oraz bardzo proste w przygotowaniu wiśniowe ciasto, idealne na niedzielny deser.

Ciasto aniołek

Ciasto aniołek. A może tak Aniołek? Od czego to zależy? Cóż... ciasto jedno, nazwy dwie. Mylące? Ależ skąd. Te same cztery warstwy kruchego ciasta, ten sam śmietankowy krem i ten sam pyszny smak. Ciasto, które można zrobić zarówno na Boże Narodzenie - wtedy występuje pod nazwą: Aniołek, jak i na Wielkanoc - wtedy zjemy Baranka. Idealny przepis na ciasto.