Biała kiełbasa zapiekana w cydrze z jabłkami i żurawiną

Biała kiełbasa zapiekana w cydrze z jabłkami i żurawiną Zapiekanki
Biała kiełbasa zapiekana w cydrze z jabłkami i żurawiną

Biała kiełbasa, obok żuru i jajek to chyba najbardziej typowa wielkanocna potrawa, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na nią. Skąpana w cydrze z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny może stać się prawdziwym hitem podczas tegorocznych Świąt! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania jej w tej dość niecodziennej odsłonie.


Składniki Składniki

  • 8 białych kiełbas
  • 2 cebule (u mnie 1 biała i 1 czerwona)
  • 2 jabłka
  • 3 liski laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 3 goździki
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 100 ml cydru lub białego wina
  • 1 łyżeczka klarowanego masła


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Schab po cygańsku z piekarnika

Schab po cygańsku z piekarnika to danie z soczystym mięsem, duszonymi warzywami i aromatycznym czosnkiem, a dodatkowo w moim przepisie bez dodatku tłuszczu. No może jest trochę, bo majonez i ser zawierają tłuszcz, ale kto by się martwił takim "trochę tłuszczu" smakując takiego specjału.

Ratatuj z mięsem wieprzowym

Ratatuj z mięsem wieprzowym to moja własna wersja smacznego dania jednogarnkowego, która w oryginale jest daniem bezmięsnym. Danie w oryginalnej wersji bazuje tylko na składnikach warzywnych, głównie na bakłażanie, cukinii, cebuli, papryce i pomidorach, a doprawiona jest ziołami prowansalskimi. Ratatuj z mięsem wieprzowym, który Wam proponuję to wyśmienite danie z dużą ilością warzyw, ale również z mięsem, a całość w pysznych pomidorach doprawiona ziołami prowansalskimi i czosnkiem niedźwiedzim. Jest to danie bardzo smaczne, idealne na każdą pogodę

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. Makaron cannelloni zastępuje delikatna cukinia. Do tego pachnąca bazylia, aromatyczny parmezan i beszamel. Pistacje spełniają tu ważną rolę - swoją niebywałą chrupkością poprawiają smak jak i teksturę dania. Bardzo proste połączenie kilku składników w efekcie daje niezwykle smaczne i sycące danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, włoskiego wina Valpolicella.

Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami

Białą kiełbasę uwielbiam pod każdą postacią. Sama nie wiem dlaczego jemy ją tak rzadko. Utarło się u nas w domu, że białą kiełbasę jada się tylko na Wielkanoc (a to jest wielki błąd). Na wielkanocnym stole pojawia się ona u nas w wersji tradycyjnej- parzona, w towarzystwie chrzanowego sosu. Oprócz tego wymyślam co roku nowy sposób jak podać w nieco innej formie. Póki co zajadaliśmy się białą kiełbasą pod pierzynką (polecam!!!). Tym razem postanowiłam spróbować jak biała kiełbasa będzie smakowała w połączeniu ze słodkimi suszonymi śliwkami. Takie połączenie smaków okazało się rewelacyjne. Kiełbasa wyszła przepyszna. Danie przygotujecie w niecałą godzinę a danie powali całą rodzinę na kolana- zapewniam.