Owoce leśne pod bezą

Owoce leśne pod bezą Inne
Owoce leśne pod bezą

To deser, który powstał z tęsknoty za latem, a przede wszystkim za owocami, których nam już tak bardzo brakuje. Dlatego sięgnąłem po ostatnie zapasy malin, porzeczek, agrestu oraz wiśni i ukryłem je pod słodką bezową pierzynką. Powstał fajny prosty deser, którego przygotowanie zajmuje 10 minut, a cała reszta to już cierpliwe oczekiwanie na słodkie wspomnienie letniego słońca. Piszecie się?


Składniki Składniki

  • 400 g mrożonych owoców leśnych
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • kilka orzechów brazylijskich (lub płatków migdałów)
  • 4 białka
  • 240 g cukru
  • 1 łyżeczka octu
  • szczypta soli


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Gruszki w winnym sosie

Gruszki to owoce, których właściwości i wartości odżywcze są nie do przecenienia. Jako jedne z nielicznych owoców, zawierają jod. Kiedy lato chyli się ku końcowi na straganach pojawią się różne odmiany tych wspaniałych owoców. Można przygotować z nich mnóstwo różnych przetworów, ciast czy deserów. Na niedzielne popołudnie przygotowałam z tych owoców elegancki deser - gruszki wolno gotowane w czerwonym winie z nutą cynamonu i goździków. Deser ma głęboki, rubinowy kolor i subtelny smak wina. Z pewnością znajdzie wielu amatorów.

Crumble owocowe

Chyba większość z nas jadła już nie raz crumble, ale nigdy za dużo pysznych owoców pod chrupiącą skórką.

Gruszki zapiekane z serem z niebieską pleśnią

Przekąska idealna do wina i nie tylko.... Szybka i łatwa w przygotowaniu. Ma tylko jedną wadę, trzeba na nią chwilę poczekać i czasu oczekiwania nie da się skrócić.

PIECZONE JABŁUSZKO Z NADZIENIEM

Patrząc wczoraj na jabłka zaczęłam wspominać... pamiętam jak to za młodzieńczych lat mama robiła gotowane jabłuszka i polewała miodem... jakie to mogło być pyszne! ...ach te wspomnienia. Fajnie jest wracać do przepisów od wieków znanych tym bardziej jak przywołują one miłe chwile z życia i takim sposobem, po małym przekształceniu wyszła na prawdę dobra przekąska.

BROWNIE Z KASZY JAGLANEJ

Wszyscy mają mamb...a nie to nie ta rymowanka. Wszyscy mają Brownie mam i ja! Moje oczy dzisiaj na zakupach ujrzały kilogramy tortów to musiałam uspokoić swoje wnętrze i przyszykować sobie własne ciasto dla spokoju.

Panna cotta z owocowymi musami

Jak przygotować pyszną, waniliową panna cotta z truskawkowym i brzoskwiniowym musem? Panna cotta z owocowymi musami jest jednym z tych deserów, które chyba nigdy mi się nie znudzą. Panna cotta jest deserem, który wywodzi się z Włoch. Zapewne każda babcia zamieszkująca północne Włochy posiada swój najlepszy i sprawdzony przepis na ten deser.