Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami

Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami Placki, naleśniki i gofry
Bezglutenowe naleśniki z twarożkiem ze słonecznika i kiełkami

Upragniona wiosna już w pełni! Dlatego czas przywitać ją również na talerzu! Myślę, że takie lekkie bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej z roślinnym twarożkiem ze słonecznika, kiełkami i czerwoną kapustą będą jak znalazł na taką okazję. Prawda, że brzmi pysznie i wiosennie? Dodatkowo zachęcam Was do wypróbowania samego przepisu na bezglutenowe naleśniki - smaży się je równie łatwo, jak te tradycyjne i nie tracą na elastyczności (chociaż zimne mogą trochę  się kruszyć, ale wystarczy je wtedy podgrzać). Świetny jest również sam wegański twarożek ze słonecznika. Można go wykorzystać na przykład jako pastę do pieczywa. Gorąco polecam!


Składniki Składniki

  • Naleśniki:
  • 100 g mąki ryżowej
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka roślinnego
  • 25 ml oleju kokosowego
  • Dodatki:
  • ulubione kiełki (np. słonecznika i rzodkiewki)
  • kawałek czerwonej kapusty
  • Twarożek ze słonecznika:
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1 łyżka płatków drożdżowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo mielony pieprz
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

NALEŚNIKI AŻUROWE

Dziś dla swojej rodzinki przygotowałam naleśniki, ale nie takie tradycyjne, tylko ażurowe. Robi się je z ciasta naleśnikowego, a podałam je z konfiturą. Można je również podać polane syropem klonowym, ulubionym sosem, posypane cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami. Ażurowy kształt wygląda bardzo efektownie, a przygotowane są dosłownie w kilka chwil.

GRYCZANE NALEŚNIKI Z JABŁKIEM

W te upały nie ma nic lepszego niż naleśniki na zimno i na dodatek w słodkiej wersji. A czy wiecie, że naleśniki można wykonać bez jajka i wyjdą tak samo puszyste i smaczne. Tradycja jaka się zachowała została już dawno przełamana!

Bezglutenowy placek bananowy

Bezglutenowy placek bananowy podany ze śmietanką kokosową i czekoladą.

GOFRY JAK Z BUDKI NAD MORZEM

Zarówno w Polsce jak i teraz w Anglii mieszkam blisko morza. Pamiętam jak zawsze jako dziecko, a nawet gdy dorosłam zawsze lubiłam jeść gofry kupowane w budkach nad morzem. Przepis, który Wam przedstawię przypomina mi te właśnie gofry.Są lekkie, pulchne, chrupiące i przepyszne. Najbardziej lubię posypane je cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami, jednak można je też podać z ulubioną konfiturą, masłem czekoladowym czy polane syropem klonowym. Najlepsza gofrownica to taka o mocy 1000W i więcej.

Pieczone naleśniki z serem

Naleśniki z serem w wersji pieczonej z sosem śmietanowym!! Jak dla mnie smakują o wiele lepiej od tych tradycyjnych, które do tej pory jedliśmy! Takie naleśniki możemy wcześniej przygotować, ułożyć w naczyniu, a później tylko zapiec i podać. Jako dodatek polecam dodać do nich sezonowe owoce, u mnie to truskawki na które zaczął się właśnie sezon!

Naleśniki z Twarogiem, Truskawkami i Sosem Truskawkowym

Myślę, że takimi naleśnikami nie pogardzi nawet najbardziej wybredny mały jegomość.