Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki

Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki Warzywne
Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki

Kapusta nad Wisłą to dość modne warzywo, ale ta dopiero całkiem niedawno wkradła się na nasze salony, by brylować na kuchennym parkiecie. Panie i Panowie przed Wami pak choi (zwana również bok choy) w oryginalnej odsłonie z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki. Niebywałą zaletą tej chińskiej kapusty jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy ją przez 5 minut gotować na parze, polać sosem teriyaki lub kabayaki (od biedy można użyć również sojowego) i podać z makaronem mien lub soba, albo przygotować właśnie w formie takiej fajnej przystawki z aromatycznym tofu. Wypróbujcie koniecznie, póki sezon na pak choi trwa w najlepsze!


Składniki Składniki

  • Pak choi i marynowane tofu:
  • 2 kapusty pak choi
  • 200 g tofu (naturalnego lub wędzonego)
  • 1 mała papryczka chili
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kłącza imbiru
  • 50 ml sosu sojowego
  • olej kokosowy do smażenia
  • garść orzechów arachidowych
  • Sos kabayaki:
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml wina mirin
  • 50 g cukru trzcionowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 cm kłącza imbiru


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Bigosik z brukselki

Zapraszam na pyszny bigosik z brukselki. Gdy mamy mało czasu a chcemy zjeść coś ciepłego, proponuję ugotować tę potrawę.

Grillowany kalafior

Oryginalny przepis na kalafiora z miodem i przyprawą curry. Pychotka!

Wegańskie kotleciki z ciecierzycy

Staram się przynajmniej raz w tygodniu ugotować coś wegańskiego... nie, nie jestem weganką, ale uważam że trzeba zachować równowagę i starać się odżywiać różnorodnie, włączać więcej warzyw do swojej diety, nie zakwaszać organizmu... Czasem mięso, czasem strączek Przepis z Minimalist Baker - fajny, ale tu kilka uwag ode mnie: trzeba porządnie masę doprawić zanim ją upieczemy bo potem już ciężko wpłynąć na jej smak. Kotleciki wymagają oprawy - najlepiej jakieś sałatki kwaśnej, lub innych soczystych warzyw. Ja swoje jadłam w towarzystwie sałatki szwedzkiej - trochę kwaśnej, trochę słodkiej, do tego ugotowałam kaszę bulgur.

Boczniaki z cebulą

Dla wszystkich, którzy lubią grzyby. Duszone boczniaki z cebulą doprawione jak flaki, to idealny dodatek do dań mięsnych jak i danie samo w sobie. Pycha

Ziemniaki z cukrowym groszkiem

Ziemniaki z cukrowym groszkiem. Niewyobrażalnie dobra sałatka! To opinia wszystkich, którzy mieli przyjemność jej skosztować. Tak niewiele składników, a komponują się one ze sobą tak, jakby zostały dla siebie stworzone. Sos jest meeega! Dzięki niemu ziemniaki nabierają niebywałej ostrości i aż chce się je jeść i jeść, bez końca. Do tego pyszny, chrupiący groszek cukrowy, który uwielbiam i również mogłabym jeść go codziennie. Spróbujcie, idealny przepis na obiad.!