Makaron z wędzoną makrelą

Makaron z wędzoną makrelą Dania z makaronem
Makaron z wędzoną makrelą

Makaron z wędzoną makrelą to swobodna interpretacja sycylijskiego przepisu na pasta con le sarde, który podejrzałem kiedyś w programie Nigelli. Długo nie odważyłem się tego przepisu odtworzyć, głównie ze względu na połączenie rodzynek z wędzoną rybą, które wydaje się dość kontrowersyjne, ale wbrew pozorom jest zaskakująco ciekawe. Grunt to się nie bać, bo jeśli lubicie wędzoną makrelę, to z pewnością i Wam to danie posmakuje. Ogromnym plusem jest również ekspresowy czas jego przygotowania, co sprawia, że to idealna potrawa na spotkanie z przyjaciółmi. Niezauważenie możecie czmychnąć na kwadrans do kuchni i przygotować michę pełną aromatycznej włoskiej pasty, którą z radością podzielicie się przy wspólnym stole. To co? Plan na wieczorną kolację ze znajomymi już gotowy?


Składniki Składniki

  • 500 g ulubionego makaronu (u mnie Armoniche)
  • 1 duża wędzona makrela
  • 100 g rodzynek (u mnie złote chilijskie)
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 garście czarnych oliwek
  • 2 szalotki
  • 1 natka pietruszki
  • 50 ml słodkiego białego wina (najlepiej Marsali)
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Mini makaron z sosem dyniowym

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Makaron Mini rurki 5 warzyw z nieco orientalnym sosem dyniowym smakuje doskonale. Polecam!

Makaron z kapustą kiszoną i kurczakiem

Makaron z kapustą i kurczakiem to pyszny, prosty i smaczny pomysł na obiad. Żeby danie chociaż trochę było zdrowsze zamieniłam zwykły makaron na razowy, a tłuste mięcho na filet z kurczaka i w ten sposób mamy zdrowsze danie na które od czasu do czasu,  możemy sobie pozwolić.

Spaghetti z kukurydzą

Przepis na spaghetti z kukurydzą. Polecam!

Penne z Pesto pomidorowym

Przepis na Penne z Pesto pomidorowym. Makaron z domowym pesto.

KURCZAK Z MAKARONEM GRYCZANYM I BROKUŁEM

Dzisiejszą propozycją jest sycący i zdrowy posiłek w moim przypadku na kolację, który kolorystycznie bardzo cieszy oczka.

Fusilli napoletani al pesto alla trapanese

Genuę i Trapani, dwie włoskie miejscowości, dzieli odległość ponad półtora tysiąca kilometrów. Łączy je natomiast fakt posiadania własnej wersji pesto. Z Genui pochodzi najbardziej popularne pesto bazyliowe, natomiast w Trapani przyrządza się pesto alla trapanese. Przygotowuje się je z mniejszej niż w pesto alla genovese ilości bazylii, dodaje się pomidory, a orzeszki piniowe zastępuje migdałami. Różne przepisy nie są jednomyślne się w kwestii, czy powinno się wykorzystać migdały blanszowane czy ze skórką oraz, czy należy je wcześniej uprażyć na patelni. Ja zdecydowałam się użyć migdałów blanszowanych i nieprażonych. Tradycyjnie pesto alla trapanese podaje się z makaronem busiate, który przypomina długie wstążki zwinięte na kształt rurki. Busiate nie miałam, ale w jednym z moich ulubionych sklepów - Piccola Italia e Mediterraneo - jakiś czas temu kupiłam makaron fusilli napoletani, bardzo podobny do busiate.