PANCAKES KAKOWO CYNAMONOWO GRYCZANE

PANCAKES KAKOWO CYNAMONOWO GRYCZANE Placki, naleśniki i gofry
PANCAKES KAKOWO CYNAMONOWO GRYCZANE

Borówki mają miejsce w pierwszej 5 moich ulubionych owoców dlatego często goszczą u mnie w potrawach. A z gryką wychodzi przepyszna kompozycja.


Składniki Składniki

  • 70 g mąki gryczanej
  • 1 jajo
  • łyżeczka kakao
  • woda
  • pół łyżeczki cynamonu
  • opcjonalnie tłuszcz do smażenia
  • Dodatkowo:
  • 100 g twarogu
  • 120 g borówek
  • 20 g masła orzechowego (u mnie domowy z nerkowców)


Zdrowe i proste przepisy które z pewnością Wam posmakują, porady oraz ćwiczenia. Wszystko co potrzebne do aktywnego trybu życia :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kolorowe naleśniki

Dzisiaj mam dla Was małą wariację naleśnikową. Naleśniki to ulubione jedzenie mojego dziecka. Może je wcinać od śniadania do kolacji, dzisiaj zrobiłam mu niespodziankę Kolorowe naleśniki, barwione naturalnymi składnikami. Pierwsze miejsce zajęły żółte, następne różowe a zielone omijał szerokim łukiem. Jak niewiele potrzeba do szczęścia.

Naleśniki czekoladowe z masą serową

Za naleśniki czekoladowe zabierałam się już od dłuższego czasu. Uwielbiam słodkości, a przede wszystkim dobrą czekoladę – moja słabość. W końcu pewnego pięknego dnia powstało takie pyszne cudo – Czekoladowe naleśniki z delikatną śmietanową masą. Dodatkowo wszystko polane domową konfiturą z malin – palce lizać!

Pancakes z Mąki Kokosowej (GF)

Pancakes to klasyczne Amerykańskie „placki” –  smakują obłędnie gdy są okraszone  owocami z dodatkiem syropu klonowego lub  płynnej gorzkiej czekolady.

Drożdżowe racuszki z jabłkami

Drożdżowe racuszki z jabłkami. Pulchne i miękkie w środku racuchy, które uwielbiają wszyscy. U mnie w wersji z jabłkami. Spróbuj ich koniecznie!

Mądrzyki, Małdrzyki – placuszki z sera białego

Dzisiaj zapraszam Was na placuszki z sera białego, zwane mądrzykami lub małdrzykami, od nazwy sera, z którego kiedyś były robione. Ślicznie Tak czy siak, czy użyjemy nazwy mądrzyki czy małdrzyki, jest to potrawa charakterystyczna dla regionu małopolskiego. Przepisów na to danie jest masa. Charakterystyczną cechą jest składnik, którym jest ser biały. Możemy spotkać przepisy na mądrzyki z rzadszej masy, które nakładamy na patelnię łyżką. Będą przepisy i takie, gdzie ciasto formujemy na stolnicy w okrągłe placki i dopiero potem smażymy. Taki właśnie jest mój przepis. Na mądrzyki z rzadszej masy, przyjdzie Wam chwilkę poczekać Mądrzyki podawane są zwykle z cukrem pudrem, ale my lubimy je również wcinać z wszelkiego rodzaju sosami na bazie owoców czy też bestialsko z dżemem. Ważne, aby użyć tutaj dobrej jakości sera. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Na śniadanie, obiad, deser i kolację.

Gofry

Gofry kojarzą mi się z wycieczkami, od kilku lat jest to nasz rytuał, że podczas każdego wyjazdu w góry lub nad jezioro gofr musi być.