Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free) Placki, naleśniki i gofry
Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi sezonowymi czerwonymi porzeczkami.


Składniki Składniki

  • 2 banany 
  • 2 łyżki odtłuszczonej mąki lnianej 
  • 1 łyżka mąki kokosowej 
  • 3/4  szklanki gazowanej wody mineralnej 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka cukru kokosowego/trzcinowego jasnego 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Mądrzyki, Małdrzyki – placuszki z sera białego

Dzisiaj zapraszam Was na placuszki z sera białego, zwane mądrzykami lub małdrzykami, od nazwy sera, z którego kiedyś były robione. Ślicznie Tak czy siak, czy użyjemy nazwy mądrzyki czy małdrzyki, jest to potrawa charakterystyczna dla regionu małopolskiego. Przepisów na to danie jest masa. Charakterystyczną cechą jest składnik, którym jest ser biały. Możemy spotkać przepisy na mądrzyki z rzadszej masy, które nakładamy na patelnię łyżką. Będą przepisy i takie, gdzie ciasto formujemy na stolnicy w okrągłe placki i dopiero potem smażymy. Taki właśnie jest mój przepis. Na mądrzyki z rzadszej masy, przyjdzie Wam chwilkę poczekać Mądrzyki podawane są zwykle z cukrem pudrem, ale my lubimy je również wcinać z wszelkiego rodzaju sosami na bazie owoców czy też bestialsko z dżemem. Ważne, aby użyć tutaj dobrej jakości sera. Są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Na śniadanie, obiad, deser i kolację.

Bezglutenowy placek bananowy

Bezglutenowy placek bananowy podany ze śmietanką kokosową i czekoladą.

Kolorowe naleśniki

Dzisiaj mam dla Was małą wariację naleśnikową. Naleśniki to ulubione jedzenie mojego dziecka. Może je wcinać od śniadania do kolacji, dzisiaj zrobiłam mu niespodziankę Kolorowe naleśniki, barwione naturalnymi składnikami. Pierwsze miejsce zajęły żółte, następne różowe a zielone omijał szerokim łukiem. Jak niewiele potrzeba do szczęścia.

Amerykany

Pierwszy raz je piekłam i na pewno nie ostatni. Są przepyszne i prawie jak te z piekarni, a może i na dzisiejsze czasy lepsze, smaczniejsze bez tych spulchniaczy...

Kakaowe naleśniki z serem i owocami

Bardzo dobre naleśniki na słodko. Przygotowałam je dla dziecka na podwieczorek, ale gdyby zwiększyć proporcje, wyszedłby z tego pyszny bezmięsny obiad. Jestem przekonana, że niejeden dorosły prosiłby o dokładkę. Polecam.

Naleśniki budyniowe

Wszyscy robią naleśniki budyniowe to pomyślałam, że ja też je zrobię. I oto moja propozycja naleśników budyniowych.