Quiche z szynką, pomidorami i rukolą

Quiche z szynką, pomidorami i rukolą Tarty wytrawne
Quiche z szynką, pomidorami i rukolą

Quiche z szynką, pomidorami i rukolą. Bardzo ciekawa wytrawna potrawa, która pysznie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Spróbuj jej koniecznie!


Składniki Składniki

  • mąka pszenna  - 125g 
  • masło  - 65g 
  • proszek do pieczenia  - 1/2 łyżeczki 
  • sól  - szczypta 
  • szalotka  - 2 
  • szynka  - 80g 
  • pomidory  - 1 (duży) 
  • pomidorki koktajlowe  - kilka 
  • szpinak  - 1 garść (można zastąpić rukolą) 
  • jajka  - 2 
  • śmietana 30%  - 100ml 
  • ser żółty  - 100g 
  • gałka muszkatołowa  - szczypta 
  • sól, pieprz


Cookuj.pl - blog kulinarny. Najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję! Pyszne pomysły na obiady, ciasta, desery, dania sezonowe, mięsne i wegetariańskie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Tarta Flambée z Mozzarellą , Chili i Czerwoną Papryką

Tarta flambée to klasyczna chlebowa-pizza francuska popularna w regionie Alsace. Kuchnia sąsiadujących Niemiec  specializuje się również w tym regionalny chlebie lecz  jest on  tam znany jako flammkuchen. Tradycyjny flambée  jest wypiekane w  specjalnym piecu opalanym drewnem; intensywne płomienie palącego się drewna,  przemieniają  brzegi tarty na pięknie  pozłacany kolor, a środek chlebka zostaje  lekko maźnięty pulsującym płomieniem który to nadaje minimalnie opaloną barwę. Współcześnie do wypieku chlebka dodaje się różnych dodatków, jednak  tradycyjna wersja tego dania zawiera  bazę składającą się ze  śmietany crème fraiche i śnieżnobiałego francuski ser fromage blanc.

Tarta ze Słodkim Ziemniakiem i Fetą

Bardzo przyjemna tarta; nie za pikantna lecz lekko słona i słodka. Dobrze smakuje na ciepło i  zimno. Okazuje się być doskonałym daniem lunchowy, ale i nie tylko – bo można ją spożywać podczas obiadu lub kolacji.

Tarta z botwinką

Tarta z botwinką. Sezon na botwinkę jest dość krótki, dlatego wypatruję jej z utęsknieniem, aby bezgrzesznie wykorzystywać ją do zup czy sałatek. Tym razem postawiłam na wytrawną tartę z botwinką, kurczakiem i niebieskim serem. To idealna propozycja na lekki, wiosenny obiad! Niezwykle uniwersalne danie, które smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdzony przepis na obiad!

Mięsna tarta

Przepis na mięsną tarte. Pełna koloru i smaku tarta. Szynka, kurczak, papryka, por, czyli wszystko co najlepsze.

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim to pyszna i szybka propozycja dania obiadowego, ale jest to również świetny pomysł na ciepłą kolację. Tarta curry jak sama nazwa wskazuje jest na bazie tych właśnie aromatycznych przypraw - ciasto francuskie, nadzienie z boczkiem wędzonym i cebulką, a także kaszą kuskus, a całość zalana pysznym sosem z dodatkiem sera i przypraw. Polecam wypróbować.

Tarta z kurczakiem i pieczarkami

Tarta to bardzo smaczne i popularne danie kuchni francuskiej. Znana jest w wersji z nadzieniem wytrawnym, ale też na słodko. Ja bardzo lubię obie wersja, bo każda jest inna. Tym razem proponuję wersją wytrawną z kurczakiem, pieczarkami, dodatkiem papryki, a całość pod pysznym sosem śmietanowo-serowym.