Drożdżowe racuszki z jabłkami

Drożdżowe racuszki z jabłkami Placki, naleśniki i gofry
Drożdżowe racuszki z jabłkami

Drożdżowe racuszki z jabłkami. Pulchne i miękkie w środku racuchy, które uwielbiają wszyscy. U mnie w wersji z jabłkami. Spróbuj ich koniecznie!


Składniki Składniki

  • mąka pszenna  - 250g 
  • drożdże świeże  - 15g 
  • mleko  - 250ml (letniego) 
  • cukier  - 1/4 szklanki 
  • jajka  - 1 
  • żółtka  - 1 
  • sól  - szczypta 
  • jabłka  - 2 duże 
  • olej kokosowy


Cookuj.pl - blog kulinarny. Najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję! Pyszne pomysły na obiady, ciasta, desery, dania sezonowe, mięsne i wegetariańskie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free)

Ci co nie są przekonani co do smaku siemienia lnianego czy też samej mąki to się nie zawiodą na walorach smakowych. Banan i kokos nadają dominującą nutę aromatyczną a cynamon ją wzbogaca. Placuszki podałam z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami, w tym naszymi sezonowymi czerwonymi porzeczkami.

NALEŚNIKI AŻUROWE

Dziś dla swojej rodzinki przygotowałam naleśniki, ale nie takie tradycyjne, tylko ażurowe. Robi się je z ciasta naleśnikowego, a podałam je z konfiturą. Można je również podać polane syropem klonowym, ulubionym sosem, posypane cukrem pudrem albo ze śmietaną i owocami. Ażurowy kształt wygląda bardzo efektownie, a przygotowane są dosłownie w kilka chwil.

Naleśniki kokosowe z frużeliną truskawkową

Naleśniki to tradycyjna potrawa, o wiekowej recepturze, uwielbiana za smak oraz prostotę wykonania. To jedno z dań, popularnych niemal na całym świecie, choć pod różnymi nazwami. To bardzo proste w przygotowaniu danie może być zarówno smakowitym deserem, jak i propozycją pełnowartościowego obiadu. Sposobów jedzenia naleśników jest bowiem bezliku. Można je podawać na słodko z dodatkiem dżemu, owoców czy bitej śmietany lub na sposób wytrawny. Dziś zapraszam na słodką wersję: z kokosowym serem, gęstą frużeliną truskawkową i chrupiącymi chipsami z kokosa. Danie idealne na ciepłe, letnie dni i z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym.

Naleśniki ryżowe z masłem migdałowym i bananami

Naleśniki to zdecydowanie jeden z najlepszych sposobów na niedzielne śniadanie. W tygodniu zazwyczaj nie mamy czasu na ich smażenie, a leniwy niedzielny poranek to wspaniała pora, aby sobie porządnie dogodzić. Ten przepis to jeden z moich ulubionych sposobów na bezglutenowe naleśniki. Wychodzą tak samo dobre, jak te z mąki pszennej, a z warstwą ulubionego masła orzechowego i bananami to prawdziwy śniadaniowy majstersztyk!

Naleśniki ze szparagami

Naleśniki z zielonymi szparagami i serem solankowym wędzonym, z nuta pomarańczy.

Gofry domowe z płynną czekoladą

Gofry domowe. Przepis na ciasto na gofry. Gofry przepis błyskawiczny, szybkie gofry.