Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą

Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą Pizza i inne
Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą

Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą. Idealne, elastyczne w obróbce ciasto na pizzę i klasyczne dodatki sprawiają, że pizza ta jest perfekcyjna.


Składniki Składniki

  • Ciasto na pizzę:
  •  240ml ciepłej wody
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant
  • ok. 410g mąki
  • 60g startego parmezanu
  • 1 pełna łyżeczka soli
  • Sos pomidorowy:
  • passata pomidorowa  - 1 szklanka 
  • czosnek  - 2-3 ząbki 
  • oregano  - 1 duża szczypta 
  • bazylia świeża  - kilka listków 
  • sól, pieprz 
  • Dodatki:
  • mozzarella  - 2 kulki 
  • pomidory  - 3-4 
  • cebula czerwona  - 1 
  • papryczka chili  - 1 niewielka 
  • oliwki zielone  - 2 garści 
  • rukola  - 2 garści 
  • bazylia świeża  - kilka listków


Cookuj.pl - blog kulinarny. Najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję! Pyszne pomysły na obiady, ciasta, desery, dania sezonowe, mięsne i wegetariańskie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Hamburger klasyczny

Danie mistrzów! W zrobieniu klasycznego hamburgera nie ma nic skomplikowanego. Jest jednak parę sztuczek, dzięki którym smakuje on tak jak powinien, a przygotowanie go jest jeszcze prostsze. Mistrzostwo !

Ciasto na pizzę

Dla mnie o jakości pizzy świadczy ciasto. Dobra pizza musi mieć przede wszystkim drożdżowe, miękkie, ale nie zapychające ciasto. Bez względu na jego grubość proporcje składników się nie różnią. Mi najbardziej smakuje pizza na cienkim lub średnim cieście, a moim uniwersalnym przepisem i najlepszym jest ten.

Mini tortilla

Szybka i smaczna przekąska.  Można komponować różne warianty w zależności co kto lubi i co posiada w lodówce.

Frytki belgijskie.

Frytki belgijskie wymagają nieco więcej czasu na przygotowani, ale warto się poświęcić. Dzięki dwukrotnemu smażeniu i uprzednim moczeniu w gorącej wodzie z dodatkiem cukru uzyskamy chrupiące z wierzchu i miękkie w środku frytki. Idealny przepis na obiad czy przekąskę.

PIZZA Z PATELNI

Pizza z patelni do zrobienia w kilka chwil a smakuje naprawdę wyśmienicie. Cienkie ciasto plus ser (duuuużo sera) i ulubione dodatki. Spód jest idealnie wypieczony a ser rozpuszczony.Pizza z patelni to także doskonałe rozwiązanie dla osób nie posiadających piekarnika. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie ją zrobić.

Pizza bolognese

Pizza to danie z bogatą tradycją. Znali ją bowiem już starożytni Grecy i Rzymianie, a obecnie w znacznie bogatszej formie, stanowi symbol kuchni włoskiej. Jej podstawą jest odpowiednio wypieczone ciasto. Bogactwo możliwości kompozycji dodatków sprawia, że każdy może dostosować to danie do własnych preferencji kulinarnych. Niezwykle ważny jest również sos, który powinien odpowiednio współgrać z pozostałymi składnikami. Sos bolognese jest wszystkim dobrze znany. Jest podstawą lasagne czy spaghetti. Na pizzy również świetnie się sprawdza i genialnie smakuje.