Przepis na: Miodownik

Miodownik Kruche
Miodownik

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Klasyczne ciasto, które na moim stole gości tylko dwa razy w roku - na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Sprawdzony przepis!


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna  - 3 szklanki 
  • cukier  - 2/3 szklanki 
  • soda oczyszczona  - 1 łyżeczka 
  • masło  - 1 łyżka 
  • miód  - 3 łyżki 
  • śmietana 18%  - 4 łyżki 
  • żółtka  - 4 
  • Masa:
  • mleko  - 1,2 litra 
  • kasza manna  - 13 łyżek 
  • cukier  - ponad 1/2 szklanki 
  • masło  - 265g 
  • Dodatkowo:
  • powidła  - 400g (śliwkowe) 
  • czekolada gorzka  - 50g 
  • czekolada mleczna  - 50g 
  • wiórki kokosowe  - do posypania


Cookuj.pl - blog kulinarny. Najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję! Pyszne pomysły na obiady, ciasta, desery, dania sezonowe, mięsne i wegetariańskie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kruche ciasto z rabarbarem

Przepis na kruche ciasto z rabarbarem. Smacznego!

Mazurek chałwowy

Genialny mazurek, pełen różnych smaków i aromatów, idealnie wyważonych i pasujących do siebie. Chałwa świetnie pasuje do wszelkich wypieków, choć podejrzewam, że ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Całość oczywiście na maślanym spodzie, smak chałwowego kremu przełamałam dodatkiem dżemu i polewą z gorzkiej czekolady. Z wierzchu posypałam ciasto chrupiącymi migdałami, które wcześniej podprażyłam na suchej patelni, aby wydobyć z nich cudowny zapach i smak. Polecam!

Paj z rabarbarem, malinami i listkami tymianku

Pyszny, pyszny. Uwielbiam takie najprostsze na świecie ciasta. Nic nie zakłóca smaku rabarbaru, ciasto kruche, kruszy się. Jest pysznie. Do rabarbaru uduszonego z karmelem dodałam garść malin i listki otarte z kilku gałązek świeżego tymianku. Ciasto jest świetne. Bardzo polecam! Dziurka w moim cieście jest od podjadania łyżeczką. Rano usłyszałam, że tak już było.

Ciasto Napoleonka

Dziś przepis na ciasto - klasyk. Napoleonka, zwana także kremówką to lekki przekładaniec na półfrancuskim cieście wypełniony cudownie gładką i słodką budyniową masą. Do zrobienia w 1 godzinę, bo masę wykładamy ciepłą, a w między czasie możemy wykonywać ciasto. Jednak sama Napoleonka najlepsza jest na drugi dzień - miękkość ciasta rozpieszcza wtedy podniebienie i stanowi zwartą całość z delikatną mleczną masą. Polecam!

Mazurek na mące kokosowej z czekośliwką i białą czekoladą z kokosa

Bez mazurka Wielkanoc się nie liczy! Dlatego tradycyjnie, jak co roku, prezentuję Wam nowy przepis na to tradycyjne świąteczne ciacho. Tym razem w wersji fit: bez glutenu, bez laktozy i bez cukru! To prosty przepis na mazurka na spodzie z mąki kokosowej z kakaową masą z suszonych śliwek (czekośliwką), kokosową polewą, przypominającą w smaku białą czekoladę, migdałami i lawendą. Bardzo przyjemny i prosty przepis, który możecie dowolnie modyfikować, aby stworzyć swojego wymarzonego mazurka.

Orzechowo-kajmakowy mazurek

Obowiązkowe ciasno na Wielkanocnym stole! Orzechowo-kajmakowy mazurek. Wyjątkowy, bo nie jest ani za suchy, ani za twardy. Po prostu pyszny!