Przepis na: Miodownik

Miodownik Kruche
Miodownik

Miodownik z masą grysikową i powidłami śliwkowymi. Klasyczne ciasto, które na moim stole gości tylko dwa razy w roku - na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Sprawdzony przepis!


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna  - 3 szklanki 
  • cukier  - 2/3 szklanki 
  • soda oczyszczona  - 1 łyżeczka 
  • masło  - 1 łyżka 
  • miód  - 3 łyżki 
  • śmietana 18%  - 4 łyżki 
  • żółtka  - 4 
  • Masa:
  • mleko  - 1,2 litra 
  • kasza manna  - 13 łyżek 
  • cukier  - ponad 1/2 szklanki 
  • masło  - 265g 
  • Dodatkowo:
  • powidła  - 400g (śliwkowe) 
  • czekolada gorzka  - 50g 
  • czekolada mleczna  - 50g 
  • wiórki kokosowe  - do posypania


Cookuj.pl - blog kulinarny. Najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję! Pyszne pomysły na obiady, ciasta, desery, dania sezonowe, mięsne i wegetariańskie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Mazurek (bardzo) czekoladowy

Ekstremalnie czekoladowy mazurek na kruchym, maślanym cieście z mocno czekoladową masą, posypany dodatkowo surowym ziarnem kakao. Pamiętajcie, że im lepszej jakościowo czekolady użyjecie, tym lepszy będzie smak mazurka - kruchego, delikatnego ciasta z rozpływającym się w ustach kremem.

Ciasto "Doskonalec"

Oj tak, jak w nazwie, dla nas superowe; delikatne miodowe blaty przełożone budyniem na bazie śmietany i kwaskowatymi powidłami, przepyszne połączenie. "Doskonalec" kiedy zmięknie dosłownie rozpuszcza się w ustach... Ciasto jest trochę pracochłonne, trzeba upiec 7 cieniutkich blatów (razem zajęło mi to ok 60 minut), ale przyjemność doznań - warta poświęcenia jak najbardziej.

Mazurek z wiśniami i białą czekoladą

Bez Mazurka nie ma Wielkanocy, to proste ciasto prawdopodobnie przywędrowało na nasze stoły z Turcji, a jego nazwa wywodzi się od słowa "Mazur" jak kiedyś nazywano mieszkańców Mazowsza, gdzie ciasto to było szczególnie popularne. To proste ciasto pozwala na wykazanie się kreatywnością i pomysłowością w wykonaniu i dekorowaniu, ja dziś chciałam zaproponować bardzo delikatne kruche ciasto z dżemem wiśniowym i białą czekoladą. Spróbujcie koniecznie, bo po moim nie pozostał nawet okruszek.

Ciasto "Doskonalec"

Oj tak, jak w nazwie, dla nas superowe; delikatne miodowe blaty przełożone budyniem na bazie śmietany i kwaskowatymi powidłami, przepyszne połączenie. "Doskonalec" kiedy zmięknie dosłownie rozpuszcza się w ustach... Ciasto jest trochę pracochłonne, trzeba upiec 7 cieniutkich blatów (razem zajęło mi to ok 60 minut), ale przyjemność doznań - warta poświęcenia jak najbardziej.

Mazurek bounty

Nie jestem fanką mazurków, kapią od nadmiaru lukru i innych słodkich kremów i warstw, praktycznie nie da się ich zjeść... Ten jest pyszny, to fajna alternatywa dla tradycyjnych wypieków wielkanocnych, a nadaję się na każdą okazję czy upieczenie bez okazji. Bardzo prosty w wykonaniu, umiarkowanie słodki, podpiekamy tylko spód i wykładamy masę z wiórków, polewa i już. Wykorzystałam przepis z bloga Burczy mi w brzuchu. Polecam!

Kruche ciasto z rabarbarem

Dzień dobry w sobotni poranek. Jak się macie? ja wstałam dość wcześnie i zabrałam się za porządki. Planuje wybrać się na przejażdżkę rowerową a potem popracować nad nowymi postami na blogu. Cały tydzień miałam strasznie zalatany i nie miałam na nic czasu. Wczoraj upiekłam ciasto z rabarbarem, wyszło wspaniałe w smaku. Powiem wam, że warto je zrobić, jest dość szybkie (trzeba tylko schłodzić ciasto w lodówce - ja przygotowałam je wieczorem i włożyłam do lodówki na całą noc) i łatwe. A jak spróbujecie kawałek to od razu sięgnięcie po kolejny.