Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem Mączne
Pierogi ze szpinakiem i twarogiem

Pierogi ze szpinakiem i twarogiem podane z topionym, przyrumienionym masłem to idealna propozycja na klasyczny obiad w nowym wydaniu.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna  - 200g 
  • woda  - 1/2 szklanki (gorącej) 
  • żółtka  - 1 małe 
  • masło  - 1 łyżeczka 
  • Farsz:
  • twaróg  - 250g 
  • szpinak  - 200g 
  • ser feta  - 3-4 ząbki 
  • masło  - 1 łyżka 
  • oliwa  - 1 łyżka 
  • sól, pieprz


Cookuj.pl - blog kulinarny. Najlepsze przepisy kulinarne na każdą okazję! Pyszne pomysły na obiady, ciasta, desery, dania sezonowe, mięsne i wegetariańskie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pierogi ze szpinakiem i serem fata

Bardzo lubię połączenie sera feta i szpinaku – postanowiłam wykorzystać oba te składniki podczas robienia pierogów. Pierogi mają bardzo lekkie – mają cienkie ciasto, a dzięki temu smak farszu jest doskonale wyczuwalny. Można je jeść i jeść!

Pierogi z białym serem na słodko

Pierogi z serem to kolejne danie obiadowe na słodko. Masa serowa, którą użyłam do przepisu na czekoladowe naleśniki postanowiłam wykorzystać również jako farsz do pierogów. Delikatne ciasto ze słodkim twarożkiem serowym to na pewno jeden ze sposobów umilenia sobie zimowego dnia.

Pierogi ruskie z truflami

Pierogi ruskie - moje ulubione, dzisiaj "na bogato". Pierogi ruskie mogą stać się wykwintnym i wyjątkowym daniem za sprawą jednego tylko składnika. Czarna z wyglądu mało ciekawa grudka - trufla - najprostszemu daniu nada walor wyjątkowości. Moje najulubieńsze z pierogów dzisiaj w nowej, jakże wykwintnej odsłonie.Trufle zakupiłam już jakiś czas temu i nie za bardzo miałam pomysł co z nimi począć, w końcu nie jest to składnik stosowany w codziennej kuchni. Kukbuk podsunął mi pomysł na wykorzystanie truflowego rarytasu. Omasta do pierogów jest również niecodzienna, boczek z cebulką lub kwaśna śmietana jak lubią niektórzy zastąpiło masełko szałwiowe. Absolutnie genialne pierogi, bardzo polecam!

Krokiety z pieczarkami

Krokiety to jedna z najczęściej przygotowywanych przekąsek. Do farszu na krokiety można wykorzystać różnego rodzaju mięsa, czy warzywa i zawsze świetnie smakują. Tym razem proponuję krokiety z pieczarkami, które świetnie pasują do barszczu, ale też jako samodzielne danie.

Szpinakowe kopytka z boczkiem

Miałam w planach przygotowanie zielonych pierogów, ale ostatecznie wybrałam szpinakowe kopytka. Mają odpowiedni kolor i oryginalny wygląd. Są bardzo smaczne, a okraszone boczkiem i cebulą wręcz idealne. Przepadam za takimi daniami.

Kopytka

Kopytka znane są i lubiane chyba przez wszystkich, a w szczególności przez dzieci. Po mimo ,iż są bardzo proste w przygotowaniu, wielu osobom sprawiają problem. Przyznam szczerze , że i mnie zdarzało się popełniać błędy w ich przygotowaniu, choć kiedyś nie byłam tego świadoma. Po latach doświadczeń w kuchni moje kopytka są takie jak u mamy: mięciutkie, leciutkie, puszyste i delikatne. Znajdziecie tu kilka ważnych wskazówek, jak zrobić idealne kopytka. Mam nadzieję, że Wam pomogą.