Kokosowy sernik królewski

Kokosowy sernik królewski Serniki
Kokosowy sernik królewski

Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych i chyba najbardziej znanych serników w naszym kraju. To smak dzieciństwa, który często gościł na świątecznym stole. Dziś w wersji kokosowej. Tradycyjne kruche czekoladowe ciasto z delikatną, kremową i wilgotną masą serową, wiórkami i likierem kokosowym. Smaki w pełni się uzupełniają dlatego sernik bajecznie smakuje. Z pewnością sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.


Składniki Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 120 g masła
  • 260 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka likieru kokosowego

Sposób przygotowania Sposób przygotowania



Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Sernik Pina Colada (Ananas i kokos)

Sam sernik pieczony jest w kąpieli wodnej, więc jest dość zwarty i równy po upieczeniu. Smak zdecydowanie podkreśliła obecność prażonych wiórków kokosowych oraz 22% śmietanka kokosowa. Masa serowa jest delikatnie i nieprzesadnie słodka  do tego wyraźnie kremowa. Górna warstwa to masa ananasowa. Wykorzystałam zarówno same plastry jak i również syrop. Nie cierpię marnotrawstwa, więc syrop też miał swój udział i zastąpił cukier. Masę zrównoważyłam dodatkiem soku z limonki i galaretką cytrynową, która też związała całość. Jednym słowem delicja wśród serników. Koniecznie spróbujcie bo warto.

Sernik Biały Michałek

Sernik to rodzaj deseru, który jest w naszym domu bardzo lubiany. Największym fanem tego smakołyku jest mój mąż. Sernik z białych Michałków na zawsze skradł nasze serca. Cudnie kremowy i wilgotny, z delikatnym orzechowym smakiem Michałków. Zdecydowanie to nasz numer jeden wśród serników!

Letni sernik morelowy z truskawkami i agrestowym musem (na zimno)

Lubicie morele? Ja wręcz uwielbiam i zawsze czekam z niecierpliwością na te świeże. Dzisiaj sernik z morelami właśnie w towarzystwie świeżych truskawek oraz lekkiego musu na bazie jogurtu greckiego i galaretek agrestowych. Spód wykonałam z zalegających w półce biszkoptów nasączonych likierem czekoladowym i związanych masłem. Ciasto lekkie, w smaku mocno owocowe i z małą ilością cukru. Pycha!!!

Najlepszy sernik wykwintny z wiśniowo-różaną pianką

Sernik, który proponuję zdecydowanie jest na bogato, do jego wykonania użyłam 1 kg sera i 8 jajek i kilka innych składników. Może przerazić was ilość jajek i całej reszty płynów, ale bez obaw po upieczeniu i wystudzeniu sernik jest idealnie gładki, delikatnie śmietankowy,puszysty niczym chmurka. Lekkości dodaje również wiśniowo-różana pianka na białkach. Całość skomponowana jest w cynamonowym kruchym cieście, które wzbogaca doznania smakowe. Jedyną wadą było czekanie na wystudzenie i jeśli zdecydujecie się, na ten przepis to zdecydowanie zalecane jest chłodzenie wypieku całą noc w lodówce.

Sernik na zimno w trzech smakach

Sernik na zimno w trzech smakach  to świetny sernik zrobiony na bazie serków homogenizowanych i składający się z trzech warstw - kakaowej, kawowej i waniliowej. Wierzch ciasta wyłożony jest soczystymi truskawkami i uzupełniony truskawkową galaretką. Całość świetnie się komponuje i pysznie smakuje. Od wielu lat mam jeden przepis na sernik na zimno z którego korzystam i uważam go za najlepszy, a komponując kolejne serniki na zimno właśnie na nim bazuję.

Sernik brzoskwiniowy

Pyszny przepis na lekki i niezwykle orzeźwiający sernik z brzoskwiniami i galaretką. Po prostu delikatna, niebiańska rozpusta dla podniebienia. Pychota!