Kokosowy sernik królewski

Kokosowy sernik królewski Serniki
Kokosowy sernik królewski

Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych i chyba najbardziej znanych serników w naszym kraju. To smak dzieciństwa, który często gościł na świątecznym stole. Dziś w wersji kokosowej. Tradycyjne kruche czekoladowe ciasto z delikatną, kremową i wilgotną masą serową, wiórkami i likierem kokosowym. Smaki w pełni się uzupełniają dlatego sernik bajecznie smakuje. Z pewnością sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.


Składniki Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 120 g masła
  • 260 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka likieru kokosowego

Sposób przygotowania Sposób przygotowania



Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Sernik 3-składnikowy z białą czekoladą i smażoną pomarańczą

Moja Mama w okolicy Bożego Narodzenia oglądała telewizję śniadaniową, gdzie przygotowywany był sernik z białą czekoladą i smażoną konfiturą z pomarańczy. Nie mogłam znaleźć tego przepisu w internecie, więc postanowiłam sama odtworzyć takie ciasto. Przyjechałam niedawno do domu na weekend, miałam trochę czasu i poeksperymentowałam... Wyszedł jeden z najlepszych serników, jaki jadłam! Cudownie kremowy i delikatny, lekko słodki, rozpływający się w ustach, idealny. Do tego ciepła, słodka konfitura i voilà!

Sernik waniliowy z czekoladą

Sernik waniliowy z czekoladą. Historia sernika jest długa i interesująca. Pierwsze wzmianki na temat sernika pojawiają się już w starożytnej Grecji i Rzymie. Jego historia sięga więc już ponad 2 tysiące lat. W XIX wieku przepisy na serowe ciasto razem z kolonistami dotarły do Ameryki Północnej i tam ewoluowały. W 1872 roku w Nowym Jorku przypadkowo odkryto produkowany do dzisiaj serek Philadelphia, który pozwolił zmodyfikować serowy przepis. Lekki i delikatny sernik nowojorski funkcjonuje do dziś. Istnieje wiele przepisów na serniki, z różnymi dodatkami i o różnych smakach. Dziś zapraszam Was na wilgotny, puszysty i mocno waniliowy sernik, obficie oblany fantastyczną czekoladą z chrupiącymi dodatkami. Idealny przepis na ciasto.

Sernik na zimno w trzech smakach

Sernik na zimno w trzech smakach  to świetny sernik zrobiony na bazie serków homogenizowanych i składający się z trzech warstw - kakaowej, kawowej i waniliowej. Wierzch ciasta wyłożony jest soczystymi truskawkami i uzupełniony truskawkową galaretką. Całość świetnie się komponuje i pysznie smakuje. Od wielu lat mam jeden przepis na sernik na zimno z którego korzystam i uważam go za najlepszy, a komponując kolejne serniki na zimno właśnie na nim bazuję.

Sernik londyński boskiej Nigell

Sernik londyński boskiej Nigell. Jeden z moich ulubionych serników! Boski jak sama Nigella, mega serowy, „lekko” ciężki, nie za słodki, idealnie kremowy, minimalnie kwaskowaty…Najchętniej robiłabym go co drugi dzień. Tym bardziej, że samo jego przygotowanie zajmuje jedynie 15 min!

Sernik oreo z kajmakiem

Sernik oreo z kajmakiem. Dziś mam dla Was przepis, ma który najbardziej czeka moja Mama - obiecałam jej, że jak najszybciej zostanie on opublikowany. Sernik ten robiłam niedawno, jest bardzo prosty i niezwykle smaczny. Spód z ciasteczek oreo, klasyczna, waniliowa masa serowa i warstwa kajmaku plus dekoracja z kilku pokruszonych ciastek. Pyszne, wcale nie za słodkie (ograniczyłam ilość cukru w masie serowej), zdecydowanie do powtórzenia. Idealny przepis na ciasto.

pieczony SERNIK z TRUSKAWKAMI

Sezon truskawkowy w pełni! to zdecydowanie mój ulubiony okres w roku Dziś zapraszam Was na SERNIK pieczony Z TRUSKAWKAMI. W internecie pełno jest przepisów na serniki truskawkowe na zimno – lubię je, ale jeśli mam wybór, zdecydowanie wolę tradycyjnie pieczony sernik. Dzisiejszy przepis jest doskonałym połączeniem tradycyjnego sernika, czekolady i pysznych truskawek. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, funkcja grzania góra/dół. SPÓD herbatniki i kakao wkładamy do blendera i rozdrabniamy. Masło roztapiamy, dodajemy do rozdrobnionych herbatników i  dokładnie mieszamy – powinniśmy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Wykładamy na spód formy, równo rozkładając i dociskając łyżką. Odstawiamy. SERNIK Truskawki obieramy, myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Masło ucieramy z cukrem przy pomocy miksera na jednolitą masę. Dodajemy stopniowo po 1 jajku – stale ucierając. Do tak przygotowanej masy, dodajemy porcjami ser i mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Pod koniec ucierania dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Gotowy sernik wylewamy na czekoladowy spód, wyrównujemy łyżką. Gotowe truskawki mieszamy z 1 łyżką mąki ziemniaczanej (dzięki temu podczas pieczenia sernika truskawki pozostaną na górze – nie opadną nam a dno blaszki) i układamy równo na serniku, lekko je dociskając. KRUSZONKA wszystkie składniki kruszonki mieszamy dłonią. Gotową kruszonkę rozkładamy równo na serniku i truskawkach. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika. Pieczemy: pierwsze 20 minut w 180 stopniach, funkcja grzania góra/dół, kolejne 60 minut w temperaturze 150 stopni funkcja grzania góra/dół. Sernik studzimy w piekarniku. Pycha!