Kokosowy sernik królewski

Kokosowy sernik królewski Serniki
Kokosowy sernik królewski

Sernik królewski to jeden z najpopularniejszych i chyba najbardziej znanych serników w naszym kraju. To smak dzieciństwa, który często gościł na świątecznym stole. Dziś w wersji kokosowej. Tradycyjne kruche czekoladowe ciasto z delikatną, kremową i wilgotną masą serową, wiórkami i likierem kokosowym. Smaki w pełni się uzupełniają dlatego sernik bajecznie smakuje. Z pewnością sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole.


Składniki Składniki

  • Ciasto kruche:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 100 g cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 120 g masła
  • 260 g cukru
  • 5 jajek
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka likieru kokosowego

Sposób przygotowania Sposób przygotowania



Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Sernik a la krakowski (zbożowy spód)

Sernik a la krakowski, bo z kratką. Posiada lekko pomarańczowy aromat i do tego jest na bazie zdrowego pełnoziarnistego ciasta. Klasyczna wersja serowa jest naszą ulubioną. Masa jest delikatna i wilgotna, ale również treściwa, jak przystoi na polski sernik.

Sernik waniliowy z musem rabarbarowym

Zdania na temat właściwości rabarbaru są podzielone. Z powodu wysokiej zawartości kwasu szczawiowego niektórzy dietetycy stawiają rabarbar na cenzurowanym, odradzając całkowicie jego spożywanie. Tymczasem upieczone ciasto, ugotowany kompot czy konfitura do mięsa nie zaszkodzą. Szczególnie że ostatnie badania dowodzą, iż rabarbar pod wpływem wysokiej temperatury, jakiej jest poddawany w trakcie pieczenia, nabiera właściwości przeciwnowotworowych. Sezon rabarbarowy w pełni, więc zachęcam Was do zrobienia pysznego, orzeźwiającego sernika z musem rabarbarowym. Tak na prawdę, to nie wiem czy zasługuje na nazwę - sernika. Jest bardzo delikatny, swoją konsystencją przypominający ptasie mleczko.

Sernik Cappuccino

Prawdziwe włoskie cappuccino zawsze mi kojarzy się z pełnią aromatu doskonałej kawy z mlekiem dopełnioną delikatną i puszystą pianką. Połączenie tego wyśmienitego napoju z masą serową i lekką pianką bezową to kwintesencja smaku i aromatu. Zapraszam wszystkich do tej włoskiej podróży

Pycha sernik

Bardzo delikatny sernik z kokosem. Sernik zrobiony na bazie sera twarogowego z wiaderka i śmietanki kremówki, dzięki czemu jest bardzo kremowy i gładki. Dodatek wiórków kokosowych nadaje mi kokosowego smaku. Sernik robiłam dwa razu, ponieważ pierwszy raz użyłam mniejszej formy i podczas pieczenia sernik wypłynął poza blaszkę i popękał od góry. Dlatego ważne jest, aby do tego przepisu użyć odpowiednio dużej blaszki lub mniejszą proporcję składników.

Sernik z białą czekoladą i gruszkami

To, że uwielbiamy serniki, już wiecie, że lubimy kombinować i sprawdzać nowe przepisy też. Dzisiaj czas na kolejny przepis. Sernik jest cudownie delikatny, rozpływający się w ustach. Po prostu pyszota.

Sernik z musem rabarbarowym

Dziś przedstawiam Wam coś absolutnie wyjątkowego. Sernik przekładany słodkim musem rabarbarowym na łatwym spodzie z herbatników okazał się u mnie w domu i w pracy hitem! Tak dobrego sernika chyba jeszcze nie zrobiłam i po raz pierwszy nie mogę się doczekać aż zrobię go ponownie. Rozpływam się na samą myśl o nim Jest on niesamowicie łatwy w przygotowaniu, generalnie nie można go zepsuć. Koniecznie musicie wypróbować ten przepis, zapewniam, ze każdy z nim sobie poradzi. Jeżeli lubicie takie połączenia smakowe, przypominam mój przepis na sernik z rabarbarem i imbirową kruszonką, też jest ekstra!