MIELONKA SEKRETNA - CZOSNKOWA SŁOIKOWA

MIELONKA SEKRETNA - CZOSNKOWA SŁOIKOWA Dodatki do pieczywa
MIELONKA SEKRETNA - CZOSNKOWA SŁOIKOWA

Uwielbiam mielonki z galaretką. Tym razem postawiłam na mielonkę w słoiku z galaretką i dodatkiem czosnku. Wyszła pyszna, soczysta i jest prosta w wykonaniu, a co najważniejsze domowa.


Składniki Składniki

  • 600 g piersi z kurczaka
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3 łyżeczki przyprawy "sekretna"
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
  • 1/3 szklanki wody


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Domowy smalec

Domowy smalec - banalnie prosty i niezastąpiony w każdej kuchni. Dużo lepszy niż smalec kupiony w sklepie, bo sami decydujemy jakie dodatki będzie zawierał. Domowy smalec bez dodatków możemy używać do przygotowania potraw, smalec z dodatkami możemy użyć jako smarowidło na kanapkę. Świeży chlebek, czy bułeczki z takim domowym smalcem ze skwareczkami i cebulką smakują obłędnie. Zawsze przygotowuję dwie wersje - smalec bez dodatków i ze skwareczkami.

Ekspresowa wędlina domowa ze schabu

Ekspresowa wędlina domowa ze schabu ma troszkę przewrotną nazwę "ekspresowa", bo chociaż czas jej gotowania jest bardzo krótki to między jednym, a drugim gotowaniem musi odstać kilka/kilkanaście godzin, ale smak jaki osiągnie się przygotowując domową wędlinę zrekompensuje tą drobną niedogodność. Żadnej chemii, konserwantów, ulepszaczy smaku, 100% mięsa - smak i aromat o jakim można tylko pomarzyć kupując wędliny w sklepie. Wypróbujcie przepis i przygotujcie takie mięso na kanapki, bo warto.

Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów

Kolejna akcja śniadaniowa.Tym razem bez użycia piekarnika. Pyszna pasta śniadaniowa z pomidorów i słonecznika z dodatkiem tahini.

Pasta z żółtej cukinii i bakłażana

Pożywna i delikatnie kremowa pasta z bakłażana, fety i żółtej cukinii. Idealna opcja dla osób, którym znudziły się już zwykłe kanapki lub pasty jajeczne. Prosta i bardzo szybka w przygotowaniu.

Nowy wymiar pasztetu!

Jak dorzucić więcej białka do diety wegetariańskiej albo nawet wegańskiej? Do tego ograniczając produkty sojowe....Najlepszym rozwiązaniem są: fasola, soczewica i cieciorka. Ta ostatnia najbardziej przeze mnie lubiana. Humusy, czy inne cieciorkowe pasty, kotlety i pasztety - te potrawy uwielbiam.

Wołowina dojrzewająca

Wołowinę przygotowuje się dokładnie tak samo jak popularny „schab z pończochy” (czy naprawdę niektórzy wieszają mięso w pończosze? Ja mięso zawijam w gazę bawełnianą!). Niektórzy najpierw zasypują mięso cukrem, a dopiero potem solą. Ja uważam, że lepiej jest mięso zasypać mieszanką soli i cukru. Po prostu uważam, że tak przygotowane mięso jest lepsze.