KIEŁBASA SŁOIKOWA Z UDEK KURCZAKA

KIEŁBASA SŁOIKOWA Z UDEK KURCZAKA Inne
KIEŁBASA SŁOIKOWA Z UDEK KURCZAKA

Rewelacyjna w smaku kiełbasa ze słoika. Ma w sobie wszystko: mięso, galareta i trochę naturalnego tłuszczyku. Przygotowana w kilka chwil. Bez konserwantów i ulepszaczy.


Składniki Składniki

  • 1 kg mięsa z udek kurczaka (waga mięsa bez kości i skóry)
  • 1 łyżeczka płaska soli
  • 1 płaska łyżeczka peklosmaczku (soli peklowej)
  • 1 łyżeczka przyprawy kiełbasa wiejska
  • 1 łyżeczka płaska żelatyny spożywczej
  • kilka ziarenek świeżo zmielonego pieprzu zielonego


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Domowy cukier waniliowy extra

Cukier waniliowy to doskonały dodatek do ciast, ciasteczek i deserów, jednak ten kupiony w sklepie to przeważnie cukier wanilinowy - sztuczny, chemiczny, a nie prawdziwy waniliowy. Proponuję zrobienie domowego cukru waniliowego extra, czyli intensywnego, aby można było dodawać go do ciast i deserów w mniejszej ilości np zamiast małej paczki cukru wanilinowego łyżeczka lub dwie domowego cukru waniliowego extra.

Zakwas na barszcz biały

Wielkanoc zbliża się dużymi krokami, czas więc nastawić zakwas na biały barszcz lub żur. Nie wyobrażam sobie świąt bez tych tradycyjnych zup. Barszcz biały, często myli się z żurem. Tymczasem choć te zupy smakują podobnie, to przygotowuje się je i podaje zupełnie inaczej. Do zakwasu na barszcz biały używa się mąki pszennej, zaś do żuru mąki żytniej. Barszcz biały jest kremowy i delikatniejszy w smaku, zaś żur jest ciężki i bardziej kwaśny. Zakwas możemy jednak również przygotować na płatkach owsianych, otrębach czy wysiewkach, a wtedy definicja już nie jest taka prosta. Niezależnie od tego co wybierzecie ważne jest, by zakwas był naturalny, przygotowany w domu. Wszystkim chemicznym, gotowym żurkom i barszczykom ze sklepowych półek podziękujemy. Zawierają sporo chemii, a przecież przygotowanie domowego zakwasu jest tak proste i tanie.

Marynata czosnkowo-śliwkowa (do mięsa na grilla i nie tylko)

Marynata jest rewelacyjna i przyznam, że często ją przyrządzam - nie tylko w sezonie grillowym. Nadaje się również do pieczonych mięs.  Przeważnie używam jej do karkówki, ale nawet zamarynowany kurczak - dzięki marynacie z czosnku, octu balsamicznego oraz powideł nabiera głębokiego smaku.Wystarczy zachować poniższe proporcje i jedynie odpowiednio ją doprawić.

Suszone warzywa - czyli domowa vegeta

Niezastąpiona przyprawa, w większości kuchni. Warto przygotować ją samemu w domu - wtedy wiemy co do niej dodajemy. Polecam!

Jogurt domowy w 10 minut (z mleka zwierzęcego lub roślinnego)

Naprawdę smakuje wyjątkowo. Dodatkowym plusem jest fakt, że można przyrządzić go z mleka zwierzęcego (np. krowiego, koziego) lub roślinnego (np. kokosowego, sojowego, migdałowego). To nie jest trudne - wystarczy zaopatrzyć się w odpowiednie szczepy bakterii, znaleźć kilka minut i już.

Syrop z kwiatów czarnego bzu, wersja wzbogacona

Przetwory z czarnego bzu korzystnie wpływają na układ odpornościowy. Podajemy wam przepis, jak zrobić syrop z kwiatów czarnego bzu w 7 różnych smakach: 1. Zwykły, klasyczny 2. Z pomarańczą 3. Z grejpfrutem 4. Z miętą 5. Z imbirem 6. Z truskawkami 7. Z dziką różą