Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami

Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami Drób
Kurczak nadziewany kaszą gryczaną i pieczarkami

W miniony weekend mieliśmy ochotę na pieczonego kurczaka, postanowiłam nafaszerować go kaszą gryczaną i pieczarkami. Nie dość, że wyszło super, to jeszcze nie trzeba było ziemniaków gotować.


Składniki Składniki

  • 1 kurczak
  • 100g ugotowanej kaszy gryczanej
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 łyżka oregano
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • sól


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Udka kurczaka w miodzie na ostro

Udka kurczaka w miodzie na ostro z dodatkiem imbiru i pikantnej papryki - takie połączenie smaków wymyśliłam mając ochotę na coś wyjątkowego, ale też innego niż zawsze, z mięsem, które lubię, czyli udkami. Pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Słodycz miodu świetnie komponuje się z imbirem, a ostra papryka łagodzi słodki smak. Ot... taka wariacja, ale jakże udana.

Karczek duszony w sosie własnym

Karczek duszony to bardzo proste danie obiadowe, które można przygotować dzień wcześniej. Polecam na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe: chrzciny, komunie, imieniny, Sylwester itp. Mięso jest bardzo soczyste i miękkie. Ja proponuję podać je w tradycyjny sposób z ziemniakami lub ryżem i surówką.

Filet indyka w pesto rosso

Filet indyka w pesto rossoFilet indyka w pesto rosso to bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie danie obiadowe na każdą okazję. Mięso indyka z aromatyczną bazylią, którą bardzo lubię, pesto z pomidorów i mozzarellą, a całość przygotowywana na patelni, a nie jak zazwyczaj w piekarniku. Filet indyka w pesto rosso jest soczysty i aromatyczny, a jego wyborny smak z pewnością przypadnie Wam do gustu! Ja go uwielbiam i Wam polecam!

Pałki z kurczaka w miodowo – musztardowej marynacie

To kolejna propozycja obiadu, który robi się sam. Dodatki wybieramy sami, ziemniaki, ryż lub po prostu pajda chleba. Takie pieczone pałki to nie tylko obiad, ale również super przekąska na zimno. Osobiście uwielbiam, pieczony kurczak podjadany na zimno zawsze kojarzy mi się z wakacjami.

Kotlet po kijowsku z farszem z marchewki i pora

Tradycyjny kotlet sporządzony z roztłuczonej piersi z kurczaka nadziewanej warzywnym farszem z delikatnie słodkiej marchewki i lekko ostrego pora, który jest wyśmienitą w smaku alternatywą dla klasycznego de vollaile’a.

Pierś z kaczki pieczona z figą, owocem pintaji z nutką mięty

Ten wynalazek będę na pewno powtarzać. Wy też zaryzykujcie i złamcie swoje domowe przepisy bo jedzenie tych samych dań z tych samych produktów odbiera tak naprawdę nam przyjemność z jedzenia i smak.