Krupnik

Krupnik Z mięsem
Krupnik

Przepis na klasyczny krupnik


Składniki Składniki

  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 3 - 4 ziemniaki
  • kilka suszonych grzybów leśnych
  • bulion na kościach wieprzowych ok 2 litrów
  • natka pietruszki


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Barszcz ukraiński

Dziś wędrujemy do naszych sąsiadów na Ukrainę, skąd pochodzi właśnie barszcz ukraiński który stanowi jedno z dań narodowych w tym kraju. Często również podawany jest w Polsce, lecz przepis został mocno zmodyfikowany, głównie przez dodanie fasoli. Na Ukrainie barszcz z fasolą nazywany jest „barszczem czernihowskim”. Dzięki dodatkowi fasoli zupa jest bardzo sycąca i szczególnie polecana na chłodne, zimowe dni.

Krem z marchewki z klopsikami w stylu marokańskim

Choć zielono za oknem to na talerzach jeszcze nie do końca. Na takie zachmurzone niebo pomarańczowa, słoneczna zupa jest jak znalazł. Akurat za zupa powstała na wyraźne wręcz życzenie moich dzieci, które uwielbiają marchewki. Aby jednak nie pozostała to taka zwyczajna papka dla dzieci nico ją podkręciłam dodając imbir i mini klopsiki w stylu marokańskim. Spróbujcie i oceńcie jak smakuje.

Delikatna Zupka Pomidorowa na Rosole

Taką delikatną zupkę pomidorową możemy śmiało podać dzieciom, jest pożywna, zdrowa (jeśli mamy własny przecier) i w dodatku robi się ją w 10 minut, wystarczy tylko rosół, który został np. po niedzielnym obiedzie. Tą pomidorową zajada nawet mój mąż który od dziecka nie lubił pomidorówki bo kojarzyła mu się z ostrą i kwaśną pulpą pomidorową. Natomiast ja mogę ją jeść nawet trzy razy w tygodniu bo ją uwielbiam.

Botwinka

Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie.

Portugalska zupa z batatów i chorizo

Dziś zabieram Was do Portugalii – kraju, gdzie mają szczególne zamiłowanie do zup. O wiele częściej aniżeli w Polsce, spotkać tu można zupy kremy. W każdym centrum handlowym są bary, w których jedynym daniem są spore porcje pożywnych zup. W kuchni portugalskiej przeważają dość proste i pożywne dania i ta zupa właśnie taka jest. Pożywna, rozgrzewająca i bardzo smaczna. Przekonajcie się sami.

Flaczki wołowe

Flaczki wołowe to jedna z tradycyjnych polskich zup znana chyba każdemu. Przygotowuje się je w dwóch wersjach - na bulionie/rosole lub w wersji pomidorowej. Tym razem zrobiłam flaczki wołowe na bulionie warzywnym, w którym flaczki były gotowane. Wyszła pyszna i aromatyczna zupa, pożywna i rozgrzewająca - idealna na chłodne dni.