Krupnik

Krupnik Z mięsem
Krupnik

Przepis na klasyczny krupnik


Składniki Składniki

  • 200 g kaszy jęczmiennej perłowej
  • 3 - 4 ziemniaki
  • kilka suszonych grzybów leśnych
  • bulion na kościach wieprzowych ok 2 litrów
  • natka pietruszki


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pomidorowa z makaronem

Pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Słynna zupa Campbella - rocznik 1897 - rozsławiła spożywanie pomidorów w tej formie. Tak twierdzą Amerykanie, jednak patrząc chociażby na historię polskiej kuchni możemy podejrzewać, że przepisy na zupę pomidorową rozwijały się i były zapisywane także w Europie. Zupa pomidorowa przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. Przepisy na to danie, nawet jeśli wzbogacone są o zmyślne składniki, zawsze opierają się na jednym, wspólnym elemencie - pomidorach. Zupa pomidorowa to klasyk i chyba każdy potrafi ją ugotować, jednak wszędzie smakuje inaczej. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości produktów.

Botwinka – zupa z młodych buraczków bez śmietany

Dlaczego uwielbiam botwinkę? Bo obojętnie jak przyrządzicie danie z botwinką, to będzie wyraziste ale również delikatne w smaku. U nas klasyczna zupa, bez jakiś udziwnionych dodatków czy choćby dodatku śmietany. Bez ziemniaków, za to z dużą ilością warzyw. W mojej zupie używam również wszystkich elementów botwinki – bulw, łodyżek jak i liści.

Zupa rybna na filetach z mintaja

Zupa rybna na filetach z mintaja to pyszna alternatywa dla tradycyjnej zupy rybnej gotowanej na rybach słodkowodnych, często gotowanej na rybich głowach i ościach. Moja propozycja zupy rybnej jest lekka, ale pożywna, a smakiem bardziej przypomina rosół rybny z aromatycznym kminem rzymskim niż charakterystyczną zupę rybną. Zupa gotowana jest na bulionie warzywnym, doprawiona wspomnianym kminem i dużą ilością koperku, a dodatkowo oczywiście rybka - filet z mintaja w smacznych kawałkach bez ości. Rewelacyjny smak i aromat.

Zupa ogórkowa z koperkiem

Zupa ogórkowa z koperkiem to pożywna i smaczna zupka o kwaskowatym smaku. Jadłam już dużo różnych wersji zupki ogórkowej - z koperkiem i bez, zabielaną śmietaną, z dodatkiem ryżu, gotowaną na bulionie warzywnym i wiele innych. Ja prezentuje klasyczną wersję tej zupy - taką, którą znam z dzieciństwa i robię od lat. Moja zupa ogórkowa z koperkiem jest gotowana na mięsie drobiowym, jest gęsta, średnio kwaśna, zabielona śmietanką - klasyczna, ale bardzo smaczna propozycja na obiad.

Kremowa zupa z marchewką i groszkiem

Poniedziałkowa pomidorowa na niedzielnym rosole to klasyka gatunku i kwintesencja polskiego obiadu. Ot to taki polski zwyczaj od zarania dziejów. Jednak z rosołu można wyczarować nie tylko pomidorową. Rosół jest świetną bazą do wielu zup, więc poniedziałki nie muszą być nudne. Zapraszam Was na pyszną, kremową zupę z warzywami i szczyptą curry.

Zupa tajska z krewetką tygrysią, mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem tajskiej bazylii i truskawki

Następna inna zupa. To że wymyślam i rzucam się z kuchni na kuchnię (z Tajskiej na Hinduską z Hinduskiej na Włoską itp), to tylko dlatego że ja i moja rodzina lubimy se jeść. A ja ciekawa jestem nowych smaków. Nie zawsze wychodzi tak jak bym chciała, czasem moje eksperymenty idą do kosza, ale wszytko co dobre trafia tu na bloga, a z resztą dań dumam co poszło nie tak.