Za'atar bardzo pikantny do karkówki

Za'atar bardzo pikantny do karkówki Inne
Za'atar bardzo pikantny do karkówki

Dzisiejsza mieszanka Za'ataru jest przeznaczona przede wszystkim do marynowania mięs, ta odmiana za'ataru doskonale sprawdza się w polskich warunkach do marynowania karkówki.Aby przyprawa nie traciła pikantności, przygotowuję ją w małych ilościach. Po przygotowaniu mieszanki nacieram mięso olejem, obsypuję za'atarem i odkładam na kilka godzin do lodówki.


Składniki Składniki

  • 1 łyżka stołowa suszonego tymianku
  • 1 łyżka stołowa nasion sezamu
  • 1 łyżka stołowa kashmiri chilli
  • 1 lub 2 łyżeczki sumaku ( można go zastąpić skórką cytrynową wymieszaną z solą.)
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego lub kolorowego pieprzu 
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej 
  • 1 łyżeczka grubej soli


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Daktyle zapiekane w boczku wędzonym, z wędzonym serem

Zapiekane daktyle będą idealnym daniem na różnego rodzaju imprezach. Są wspaniałym uzupełnieniem zimnego bufetu. Małe pełne smaku przekąski.

Fasolka po bretońsku

Fasolka po bretońsku. Okazuje się, że uwielbiana przez Polaków fasolka po bretońsku z Bretanią wspólnego ma tyle, co czekolada milka z alpejskimi krowami. Skąd zatem wzięła się nazwa sugerująca, że ojczyzną gotowanej fasoli z kiełbasą i pomidorami jest Francja? Fasolka po bretońsku bardzo przypomina bostońską pieczoną fasolę i myślę, że bliżej jej do angielskiej mgły niż na francuskie wybrzeże. Przed okupacją rzymską mieszkańców Wielkiej Brytanii nazywano Britonami, zatem przepis na fasolę pochodzący z Wysp Brytyjskich prawdopodobnie nazwano „fasolką po britońsku”. Z czasem Brytyjczyków przestano nazywać Britonami. Nazwę zmieniono lub zwyczajnie przekręcono, a britoński specjał stał się „fasolką po bretońsku”. Nie wiadomo kiedy brytyjski przepis dostał się do Polski i jak ewoluował, ale jedno jest pewne - przyjął się, a fasolka zagościła na naszych stołach na dobre. Sprawdzony przepis na obiad!

Placuszki z kurczakiem i serem żółtym

Kolejny przepis z zeszytu mojej mamy. Pyszne panierowane pulpeciki z kurczaka z ciągnącym się serem.

Młoda kapusta zasmażana

Czas świeżych i młodych warzyw czas rozpocząć. Dziś w propozycji młoda kapusta zasmażana idealna jako dodatek do drugiego dania.

Burger z Falafelem

Burger z falafelem to doskonały pomysł do tego aby wprowadzić ciecierzycę do naszej diety. Warzywa strączkowe czyli fasole, ciecierzyca, groszek ( ugotowane lub z puszki ) to produkty małokaloryczne, nie zawierają cholesterolu; zawierają małe ilość tłuszczy nasyconych i całościowych tłuszczy; bogate są w magnez, cynk, żelazo, błonnik, fitoskładniki i fitosterole.

Młoda kapusta z chorizo

W sezonie wiosenno-letnim co najmniej raz na dwa tygodnie jadamy klasyczny bigos z młodej kapusty. Od dawna jednak myślałam o połączeniu młodej kapusty z aromatyczną, hiszpańską kiełbasą chorizo. To dość nietypowe połączenie okazało się świetnym daniem, które pokochaliśmy od pierwszego widelca. Dodatek chorizo sprawia, że nasza Polska, młoda kapusta nabiera charakteru, a danie jest bardzo aromatyczne i wyraziste w smaku.