Kalafiorowa z pulpecikami

Kalafiorowa z pulpecikami Z mięsem
Kalafiorowa z pulpecikami

Nie jest to taka typowa zupa kalafiorowa, ale warto spróbować bo naprawdę jest pyszna. Pulpeciki do zupy można przygotować w tradycyjny sposób gotując je w bulionie albo poszaleć i ugotować na parze.


Składniki Składniki

  • 1 kalafior
  • 1/2 kg fileta z kurczaka
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 2 marchewki
  • kawałek selera i pietruszki
  • 1/2 szklanki mleka
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Tradycyjny krupnik

Kolejna zupa na blogu, bardzo zdrowa i pożywna. Tak więc dziś zapraszam po przepis na tradycyjny krupnik, taki jak gotowała moja mama czy babcia. 

Kapuśniak z młodej kapusty

 Lekki kapuśniak z młodej kapusty na drobiowych udkach. Smaczna, gęsta i szybka w przygotowaniu. Bardzo polecam.

Flaczki wołowe

Flaczki wołowe to jedna z tradycyjnych polskich zup znana chyba każdemu. Przygotowuje się je w dwóch wersjach - na bulionie/rosole lub w wersji pomidorowej. Tym razem zrobiłam flaczki wołowe na bulionie warzywnym, w którym flaczki były gotowane. Wyszła pyszna i aromatyczna zupa, pożywna i rozgrzewająca - idealna na chłodne dni.

Chińska zupa bogów

Choć kuchnia chińska rozgościła się na polskich stołach już dość dawno, to nadal duże zaskoczenie wywołuje dodawanie do rosołu wieprzowiny. Warto jednak czasami spróbować nowych orientalnych smaków, które urozmaicą nasze tradycyjne potrawy. Poniższy przepis pochodzi z wydanej ponad 20 lat temu publikacji "Kuchnia chińska" autorstwa Katarzyny Pośpieszyńskiej.

Krupnik z kaszą kuskus

Wieczory są już co raz chłodniejsze, co zachęca nas do jedzenia rozgrzewających zup, które ogrzeją nasz organizm od środka, przywracając komfort nawet w najzimniejsze wieczory. Jedną z takich zup jest tradycyjny, polski krupnik. Ja jednak przygotowałam jego lżejszą i dietetyczną wersję z delikatnymi pulpecikami z indyka i kaszą kuskus. Krupnik w tej wersji na stałe zagościł na naszym stole i często do niego powracam. Jest lekki, cudownie rozgrzewający i pyszny.

Pomidorowa z makaronem

Pierwszy zapisany przepis na zupę pomidorową pochodzi z 1872 roku i został spisany przez Marię Parloę w Stanach Zjednoczonych. Słynna zupa Campbella - rocznik 1897 - rozsławiła spożywanie pomidorów w tej formie. Tak twierdzą Amerykanie, jednak patrząc chociażby na historię polskiej kuchni możemy podejrzewać, że przepisy na zupę pomidorową rozwijały się i były zapisywane także w Europie. Zupa pomidorowa przywodzi na myśl zapach domu i wspomnienie dzieciństwa. Przepisy na to danie, nawet jeśli wzbogacone są o zmyślne składniki, zawsze opierają się na jednym, wspólnym elemencie - pomidorach. Zupa pomidorowa to klasyk i chyba każdy potrafi ją ugotować, jednak wszędzie smakuje inaczej. Sekret tkwi przede wszystkim w jakości produktów.