Ratatuj z mięsem wieprzowym

Ratatuj z mięsem wieprzowym Zapiekanki
Ratatuj z mięsem wieprzowym

Ratatuj z mięsem wieprzowym to moja własna wersja smacznego dania jednogarnkowego, która w oryginale jest daniem bezmięsnym.
Danie w oryginalnej wersji bazuje tylko na składnikach warzywnych, głównie na bakłażanie, cukinii, cebuli, papryce i pomidorach, a doprawiona jest ziołami prowansalskimi.
Ratatuj z mięsem wieprzowym, który Wam proponuję to wyśmienite danie z dużą ilością warzyw, ale również z mięsem, a całość w pysznych pomidorach doprawiona ziołami prowansalskimi i czosnkiem niedźwiedzim.
Jest to danie bardzo smaczne, idealne na każdą pogodę


Składniki Składniki

  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • 400 g szynki wieprzowej
  • 1 bakłażan w półplasterki
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 puszka pomidorów lub 700 g świeżych
  • 2 łyżki masła klarowanego do smażenia
  • sól


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Schab po cygańsku z piekarnika

Schab po cygańsku z piekarnika to danie z soczystym mięsem, duszonymi warzywami i aromatycznym czosnkiem, a dodatkowo w moim przepisie bez dodatku tłuszczu. No może jest trochę, bo majonez i ser zawierają tłuszcz, ale kto by się martwił takim "trochę tłuszczu" smakując takiego specjału.

Biała kiełbasa zapiekana w cydrze z jabłkami i żurawiną

Biała kiełbasa, obok żuru i jajek to chyba najbardziej typowa wielkanocna potrawa, dlatego postanowiłem podzielić się z Wami moim sprawdzonym przepisem na nią. Skąpana w cydrze z dodatkiem jabłek i suszonej żurawiny może stać się prawdziwym hitem podczas tegorocznych Świąt! Gorąco zachęcam Was do wypróbowania jej w tej dość niecodziennej odsłonie.

Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami

Białą kiełbasę uwielbiam pod każdą postacią. Sama nie wiem dlaczego jemy ją tak rzadko. Utarło się u nas w domu, że białą kiełbasę jada się tylko na Wielkanoc (a to jest wielki błąd). Na wielkanocnym stole pojawia się ona u nas w wersji tradycyjnej- parzona, w towarzystwie chrzanowego sosu. Oprócz tego wymyślam co roku nowy sposób jak podać w nieco innej formie. Póki co zajadaliśmy się białą kiełbasą pod pierzynką (polecam!!!). Tym razem postanowiłam spróbować jak biała kiełbasa będzie smakowała w połączeniu ze słodkimi suszonymi śliwkami. Takie połączenie smaków okazało się rewelacyjne. Kiełbasa wyszła przepyszna. Danie przygotujecie w niecałą godzinę a danie powali całą rodzinę na kolana- zapewniam.

Zapiekane cannelloni z cukinii i mięsa mielonego w sosie beszamelowym

Wspaniałe danie utrzymane zdecydowanie we włoskim stylu. Makaron cannelloni zastępuje delikatna cukinia. Do tego pachnąca bazylia, aromatyczny parmezan i beszamel. Pistacje spełniają tu ważną rolę - swoją niebywałą chrupkością poprawiają smak jak i teksturę dania. Bardzo proste połączenie kilku składników w efekcie daje niezwykle smaczne i sycące danie. Wspaniale smakuje z lampką lekkiego, włoskiego wina Valpolicella.