Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką Drożdżowe
Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką to puszysta, pachnąca drożdżóweczka, ale nie jest to typowe ciasto drożdżowe przygotowywane na maśle, a na oleju, który sprawi, że ciasto nie będzie szybko wysychać i znacznie dłużej zachowa swoją świeżość. Drożdżówka nie jest zbyt wysoka, jest delikatnie waniliowa, ma bardzo dużo słodkiej kruszonki, a do tego pyszne truskawki - dokładnie taka drożdżówka jak lubię.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 50 g cukru
  • 3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 60 ml oleju
  • Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • Dodatkowo:
  • truskawki


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto drozdzowe z rabarbarem i z kruszonka

Drożdżowe ciasto z zatopionym w nim rabarbarem. Palce lizać!

Ciasto drożdżowe z czekoladą, orzechami i z kruszonką

Ciasto drożdżowe z czekoladą, orzechami i z kruszonką. Idealny przepis na ciasto.

Odrywane ciasto drożdżowe z płatkami

Mówi się że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, można podawać je w różnych postaciach ja proponuję pyszne ciasto drożdżowe podane z kakao.

Drożdżowe z Rabarbarem, Budyniową Pianką i Kruszonką

Takie drożdżowe ciasto z pianką i orzeźwiającym rabarbarem smakuje obłędnie i zachowuje swoją świeżość do trzech dni, ale kto by je tak długo trzymał.

Drożdżówka z truskawkami i kruszonką

Pyszna, puszysta drożdżówka, prosta w przygotowaniu. Sprawdzony przepis, polecam!

Ciasto drożdżowe z rodzynkami

Ciasto drożdżowe z rodzynkami. Przepis z zeszytu mojej mamy, po raz pierwszy własnoręcznie pieczone przeze mnie ciasto drożdżowe. Jest bardzo pożywne i słodsze, niż tradycyjne ciasto drożdżowe.Idealny przepis na ciasto.