Kurczak faszerowany zapiekany z ziemniakami

Kurczak faszerowany zapiekany z ziemniakami Drób
Kurczak faszerowany zapiekany z ziemniakami

Kurczak faszerowany zapiekany z ziemniakamiKurczak faszerowany zapiekany z ziemniakami - bardzo smaczne, efektowne i łatwe w przygotowaniu danie, które świetnie sprawdzi się na rodzinnym obiedzie lub spotkaniu z przyjaciółmi.
Kurczak jest bardzo smaczny, ma złocistą, chrupiącą skórkę i pyszne, soczyste nadzienie z pieczarek, cebuli i i kukurydzy konserwowej, a dodatkowo całość zapiekana jest wraz z ziemniakami oprószonymi natką pietruszki.
Gorąco polecam!


Składniki Składniki

  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • kurczak o wadze 1,8 kg
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 średnie cebule
  • 250 g pieczarek
  •  
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 1 kg średniej wielkości ziemniaków


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Filet z piersi kurczaka w ziołach prowansalskich

Filet z piersi kurczaka w ziołach prowansalskich to jedno z moich ulubionych dań - szybkie, łatwe i bardzo smaczne Mięso kurczaka zamarynowane w masie jogurtowo-majonezowej z dodatkiem ziół, a następnie upieczone w piekarniku wraz z pieczarkami. Bez nieprzyjemnego zapachu smażenia, bez stania przy garnkach, bez wysiłku. Filet z piersi kurczaka w ziołach prowansalskich to jedno z takich dań obiadowych, które przygotowuje się z naszą minimalną pomocą. Czy można chcieć czegoś więcej?

Kurczak w sosie teriyaki

Dziś zabieram Was do niezwykłego i tajemniczy kraju Kwitnącej Wiśni, wspaniałego ryżu, sushi i sake. Kuchnia japońska to kuchnia delikatna, subtelna i wyrafinowana. To prawdziwe kulinarne haiku. Dominuje w niej harmonia i równoważenie się poszczególnych składników. Jednym z najczęściej używanych składników w kuchni Japońskiej to sos teriyaki. Zrobiony na bazie sosu sojowego, wzbogacony o kompozycję wschodnich przypraw. Posiada słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Kurczak w sosie teriyaki smakuje genialnie. Sos doskonale zmiękcza i otacza mięso, dzięki czemu pozostaje wilgotne w środku. Nadaje też piękną bursztynową barwę.

Kurczak z bambusem

Przepis na pyszne orientalne danie z kurczakiem i bambusem. Mniam!

Pieczone skrzydełka w Coca-Coli

Dziś przedstawiam przepis na pieczone skrzydełka w glazurze z Coca-Coli, idealne dla fanów obgryzania tych pyszności.Idealny przepis na grilla. Są one bardzo łatwe w przygotowaniu, więc nadają się na szybki obiad w pracowitym tygodniu. Wystarczy je wstępnie obgotować, następnie wrzucamy do piekarnika a w międzyczasie przygotowujemy glazurę z Coca-Coli, którą najpierw smarujemy skrzydełka w trakcie zapiekania, a następnie polewamy przed samym podaniem. polecam!

Udka kurczaka w miodzie na ostro

Udka kurczaka w miodzie na ostro z dodatkiem imbiru i pikantnej papryki - takie połączenie smaków wymyśliłam mając ochotę na coś wyjątkowego, ale też innego niż zawsze, z mięsem, które lubię, czyli udkami. Pomysł ten okazał się strzałem w dziesiątkę. Słodycz miodu świetnie komponuje się z imbirem, a ostra papryka łagodzi słodki smak. Ot... taka wariacja, ale jakże udana.

Kurczak tandoori

Kurczak tandoori wywodzi się z kuchni indyjskiej. Mięso marynuje się w gęstym jogurcie z przyprawami, a następnie piecze. Sprawdzony przepis na obiad!