Chleb pszenny razowy na jogurcie

Chleb pszenny razowy na jogurcie Chleby
Chleb pszenny razowy na jogurcie

Chleb pszenny razowy na jogurcie to wyśmienite i proste w przygotowaniu domowe pieczywo.
Chleb nie jest przygotowywany na zakwasie, ani na tradycyjnym zaczynie drożdżowym.
Ciasto nie musi czekać na wyrośnięcie, ponieważ bezpośrednio po wyrobieniu jest pieczone , a pomimo tego pięknie wyrasta i smakuje świetnie. Doskonały smak dopełniają ziarenka łuskanego słonecznika wewnątrz i na zewnątrz chleba.


Składniki Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 40 g drożdży
  • 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g słonecznika + 20 g do posypania
  • 200 g jogurtu greckiego lub naturalnego
  • 200 ml wrzątku
  • jajko do przesmarowania


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Chleb pieczony w garnku

Chleb pieczony w garnku to nic innego jak tradycyjny chleb pszenny, który jest każdego dnia w większości naszych domów. Większość z nas pieczywo kupuje, bo jest szybko, bo jest łatwo, bo nie ma problemu i dostępny jest w każdym sklepie spożywczym , jednak taki pieczony w domu to dopiero jest coś. Żaden chleb, nawet z najlepszej piekarni nie dorównuje smakiem i zapachem takiemu, który upieczemy sami. Chleb pieczony w garnku to bardzo smaczny chleb wykonany przy minimalnej ilości wysiłku, bo w znacznej mierze chlebek robi się sam.

Chleb z siemieniem lnianym

Świetny przepis na chlebek z siemieniem lnianym. Polecam!

Cebulowy chleb bezglutenowy - pyszota!

W zakresie pieczywa jestem dość wymagająca i wybredna. Może dlatego, że z reguły nie jadam go  na co dzień, lecz w weekendy, kiedy mam okazję potraktować chleb czy bułki z należytą starannością... pyszne, pełne zdrowia i smaku kanapki, zapiekanki, czy prostota w postaci ciepłej bułeczki czy pełnoziarnistego chleba z masłem i solą!

Chleb kawowy żytnio-pszenny (na zakwasie żytnim)

Od początku byłam tak zaintrygowana ideą włączenia kawy do chleba, że z trudem wytrzymałam do całkowitego ostygnięcia bochenka, żeby móc go rozkroić... Wgryzając się w aromatyczną, czarną przylepkę z niezwykle chrupiącą skórką od razu się zakochałam. To jest to! Chleb dla prawdziwych kawoszy!

Lekki graham na drożdżach

Chlebek typy graham zadziwiająco suchy i sypki w środku z chrupiącą skórką na zewnątrz.

BŁYSKAWICZNY CHLEB SODOWY Z IRLANDII

Przepis na niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu domowy chleb rodem z Irlandii. Podczas jego pieczenia w domu unosi się niebiański zapach świeżego pieczywa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i wrzucić do pieca!