Kurczak i ziemniaki z rusztu

Kurczak i ziemniaki z rusztu Drób
Kurczak i ziemniaki z rusztu

Kurczak i ziemniaki z rusztu to pyszne, łatwe i bardzo aromatyczne danie obiadowe.
Przygotowanie jest banalnie proste, bo zajmuje zaledwie 10 minut, a pieczenie około godziny. Po tym czasie obiad jest gotowy do podania. Kurczak i ziemniaki z rusztu są miękkie, a całość niesamowicie smaczna dzięki idealnie skomponowanemu bukietowi ziół i przypraw. Gorąco polecam


Składniki Składniki

  • 6 podudzi kurczaka4 średniej wielkości ziemniaki - ponacinać3 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżeczki czosnku granulowanego1 łyżeczka natki pietruszki1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego1 łyżeczka suszonego rozmarynu1/2 łyżeczki słodkiej paprykisól


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kurczak w sosie pomidorowo-paprykowym

Zapraszam dziś na pieczone porcje kurczaka w sosie paprykowym, sycące i smaczne.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym to danie, które zawsze bardzo mi smakowało, chociaż wiem, że nie każdy lubi połączenie smaku kwaśnego i słodkiego w jednym daniu. Dawniej z wygody kupowałam gotowe sosy słodko-kwaśne, później zaczęłam eksperymentować próbując odtworzyć smak, aby przypominał ten kupny, ale jednocześnie bardziej trafiał w mój gust. Udało się i od tego czasu sos słodko-kwaśny już nie kojarzy mi się z kupowanym sosem, a  z pysznym, domowym jedzeniem, które można w prosty sposób przygotować samemu.

ROLADKI NADZIANE FETĄ I CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Idealny niedzielny obiad z piekarnika. Roladki nadziane fetą i czosnkiem niedźwiedzim.

Tymiankowo – miętowe pulpety z indyka

Dzisiaj eksperyment. Pulpety z indyka z tymiankiem i delikatną nutą mięty, a wszystko w sosie pieczarkowo – cebulowym. Wyszło pysznie.

Kurczak w sosie teriyaki

Dziś zabieram Was do niezwykłego i tajemniczy kraju Kwitnącej Wiśni, wspaniałego ryżu, sushi i sake. Kuchnia japońska to kuchnia delikatna, subtelna i wyrafinowana. To prawdziwe kulinarne haiku. Dominuje w niej harmonia i równoważenie się poszczególnych składników. Jednym z najczęściej używanych składników w kuchni Japońskiej to sos teriyaki. Zrobiony na bazie sosu sojowego, wzbogacony o kompozycję wschodnich przypraw. Posiada słodki, a jednocześnie lekko wytrawny smak. Świetnie komponuje się z mięsem, rybami i warzywami. Kurczak w sosie teriyaki smakuje genialnie. Sos doskonale zmiękcza i otacza mięso, dzięki czemu pozostaje wilgotne w środku. Nadaje też piękną bursztynową barwę.

Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym

Kurczak w sosie pomidorowo-bazyliowym to pyszne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo aromatyczne, miękkie i delikatne, a całość bardzo smaczna. Z całą pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom smaków pomidorowych i bazylii.