Przepis na: Sałatka z chrupiącym tofu

Sałatka z chrupiącym tofu i pomidorków w winegrecie libańskim Zaatar Warzywne
Sałatka z chrupiącym tofu i pomidorków w winegrecie libańskim Zaatar

Jesteśmy coraz bardziej ciekawi nowych produktów i przypraw bo jemy coraz bardziej świadomie i zdrowo.
Dlatego polecam dziś wspaniałą mieszankę przypraw pochodzącą z Bliskiego Wschodu: Za'atar.
Co prawda pochodzenie ma libańsko-syryjskie ale można Za'atar kupić też w tureckim markecie wśród innych przypraw. Ma mocno zielony kolor z powodu tymianku. Tymianek i oregano są głównymi składnikami tej mieszanki. Poza nimi również mięta i sezam.


Składniki Składniki

  • 1/2 kg pomidorków koktajlowych
  • 150-200 g tofu
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
  • pęczek natki pietruszki
  • garść listków mięty
  • sól i pieprz do smaku
  • winegret Za'atar:
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy  extra virgine
  • 1 łyżka mieszanki ziół z sezamem Za'atar
  • szczypta soli do smaku


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Sałatka pomidorowa

Zapraszam na prostą w przygotowaniu sałatkę pomidorową. W sam raz na grilla czy do obiadu.

Sałatka z buraczka

Hej! Zawsze po gotowaniu buraków kilka zostaje mi kilka wolnych. Zazwyczaj trzymam je na drugi dzień jako przystawkę, ale tym razem zrobiłam sałatkę. Kawałki buraczków do tego kminek i... ser pleśniowy. Razem pyszna sałatka.

Sałatka jarzynowa (tradycyjna)

Sałatka jarzynowa. Jest to najbardziej znana i lubiana sałatka, jednak jej wykonanie jest bardzo pracochłonne. Można ją kupić na wagę lub pakowaną w pojemnikach, ale zrobiona własnoręcznie smakuje znacznie lepiej. Także zachęcam do przygotowania i życzę smacznego.

Sałatka z bobu i jajek

Są dwie rzeczy, na które czekam cały rok, to jest bób i zielony groszek Pierwotna cena pierwszego wprost mnie zabiła. Czekałam aż spadnie i się doczekałam. Teraz jak już zaspokoiłam swój bobowy głód mogę zacząć kombinować. Zapraszam Was na pyszną sałatkę, pastę albo coś do chleba. Jakkolwiek by tego nie nazwać, jest super.

Lekka sałatka ze szparagami

Na otwarcie sezonu szparagowego moja rodzina czekała z niecierpliwością. Najfajniejsze jest to, że dzieci już nie mogły się doczekać kremowej zupy szparagowej. W moim wydaniu taka zupa za każdym razem kryje w sobie inne dodatki co czyni ją jeszcze bardziej atrakcyjną. Ale dziś nie o zupie miałam pisać, bo na nią przyjdzie czas innym razem. Choć to właśnie zupa otwierała u nas sezon już tydzień temu. Mam nadzieje, że teraz szparagi będą gościły u nas dość często, a to dlatego, że czas kiedy można się nimi delektować jest krótki. Trzeba wykorzystać go w pełni, tym bardziej, że szparagi są źródłem wielu witamin i minerałów. A co najważniejsze są prebiotykiem. To substancje, które odżywiają pożyteczne bakterie jelitowe. Od nich zaś zależny całe nasze zdrowie, odporność i samopoczucie. Zadbajcie więc o nie jedząc szparagi.

Sałatka serowa z brokułami

Przepis na Sałatka serowa z brokułami znalazłam w małym kalendarzyku – takiego z dawnych lat:) Już wcześniej robiłam sałatkę z brokułami i makaronem, która bardzo mi smakuje, więc gdy zobaczyłam ten przepis wiedziałam, że muszę go wypróbować. Smak jest zupełnie inny za sprawą różnorodności serów – bardzo mocno wyczuwalnych, głównie tych pleśniowych. Mi bardzo smakowała, ale niestety jest strasznie ciężka i zapychająca.