Przepis na: Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Bakłażan faszerowany ciecierzycą Jarskie
Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny przepis na obiad lub super kolację, tym razem bez dodatku mięsa, prawdziwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką.


Składniki Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 marchewki lub 2 kolorowe papryki
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki ajwaru
  • 50 g parmezanu
  • 4 gałązki tymianku/oregano
  • 1 łyżka oleju / oliwy
  • sól, pieprz


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Młoda kapusta w roli głównej

Młoda kapusta to warzywko, które mogło by istnieć dla mnie przez cały rok. Bardzo żałuję, że tak krótko jest dostępna. Co prawda w późniejszym terminie korzystam z kapusty już rosłej, bo darzę ją wielką miłością w każdym wieku. Ale jakbym miała wybrać to postawiłabym na młodszą wersję. Nie ma nic lepszego od takiego bigosiku z warzywami, pachnącego koperkiem i natką pietruszki. Do tego młode ziemniaczki, ach jaka ta młodość jest cudowna - nieprawdaż hihi. Polecam abyście zjedli to danie na świeżym powietrzu, wśród zieleni, na słoneczku. Pełen relaks, odpoczynek i przyjemność jedzenia. Bo dlaczego nie zaszaleć, jedzenie to przyjemność, radość. A proste dania są najlepsze. Dla mnie to także wspomnienia, lata dzieciństwa, działka pod miastem, własna kapusta, koperek i ziemniaczki.

Młoda kapusta z zasmażką

Młodą kapustę w tej wersji podawano w moim rodzinnym domu jako jarzynkę do ziemniaków z kotletem mielonym. Proste i zapomniane przepisy warto wypróbować, bo dania są smaczne.

Placki z Cukinii

Placki z cukinii to prosty pomysł na zdrowe śniadanie, lunch lub kolacje. Placki doskonale smakują z jajkiem sadzonym,  są lekkie, pożywne i aromatyczne. Natka pietruszki nadaje świeżości a pieprz cayenne lekkiej ostrości. Pestki słonecznikowe przyczyniają się do chrupkości   jak również doskonale  uzupełniają smak cukinii.

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora i marchewki są bardzo łatwe w przygotowaniu, nie rozlatują się podczas smażenia, są zdrowe i bardzo smaczne. Szczególnie przepadają za nimi dzieci.

Szparagi z jajkiem i koperkowym sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce i koperkowym sosem holenderskim - niezwykle pyszne połączenie z dodatkiem koperku. Klasyczne połączenie, ale jakie pyszne!

Bakłażan faszerowany pomidorami

Przepis na bakłażan faszerowany pomidorami. Pomysł z mojej ulubionej książki kulinarnej. Takie faszerowane bakłażany świetnie smakują w połączeniu z ryżem, ale również mogą być zdrowym dodatkiem do mięs.