Przepis na: Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Bakłażan faszerowany ciecierzycą Jarskie
Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny przepis na obiad lub super kolację, tym razem bez dodatku mięsa, prawdziwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką.


Składniki Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 marchewki lub 2 kolorowe papryki
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki ajwaru
  • 50 g parmezanu
  • 4 gałązki tymianku/oregano
  • 1 łyżka oleju / oliwy
  • sól, pieprz


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

CUKINIA FASZEROWANA PĘCZAKIEM

Cukinia na sposób wegetariański... faszerowana pęczakiem z dodatkiem szpinaku, pomidorów suszonych oraz mozzarelli. Pyszny obiad, który przyrządzisz w kilka chwil, a resztę zrobi piekarnik. Danie oprócz tego, że wspaniale smakuje to świetnie się też prezentuje, więc możemy go zaserwować gościom, a na pewno się nie powstydzimy.

Mini roladki cebulowe

Mini roladki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem prażonej cebulki. Farsz jest śmietankowy z podsmażonymi pieczarkami i szynką. Są bardzo proste i szybkie. Roladki to świetna przekąska, która sprawdzi się na wieczór ze znajomymi.

Tajskie smaki czyli warzywa a'la pad thai

W gruncie rzeczy, dzisiejsze danie z tytułowym pad thai'em ma niewiele wspólnego... Poza przyprawami i dodatkiem jajka... Ale! Przyprawy to klucz do kuchni orientalnej! Po moim powrocie z Tajlandii odkryłam to z bólem serca... Potrawy przyrządzane na podstawie poznanych tam smaków pozostawiały niedosyt. Jednak metodą prób i błędów stworzyłam kombinację, która przenosi mnie z powrotem na parne, piaszczyste plaże tego raju na ziemi.

Sałata rzymska smażona lub grillowana

Sałata rzymska znana jest przede wszystkim jako składnik słynnej sałatki Cezara (ale nie cesarza rzymskiego). Jemy ją głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość liści sprawia, że można ją smażyć i grillować. Wybornie smakuje podsmażana na maśle z dodatkiem czosnku. Polecam przepis do wypróbowania. Zrobisz ją szybciej niż tradycyjną sałatę z winegretem, a dodatkowo jest po prostu pyszna. I jak się prezentuje! Nas zachwyciła, myślę że i Tobie posmakuje!

Ciecierzyca z warzywami w sosie pomidorowo-paprykowym z masłem orzechowym i prażonymi pestkami słonecznika

Połączenie tych smaków dało coś zupełnie nowego i innego. Danie nabrało ciekawego orzechowego smaku i kremowej konsystencji. Jeśli lubicie odkrywać nowe smaki, to moja dzisiejsza inspiracja na cieciorkę Was pozytywnie zaskoczy. Dzisiejszy przepis na potrawkę z cieciorki  na stałe zagości w moim menu. Dodam, że danie jest bezglutenowe i wegańskie.

Kotlety z bobu

Tym razem zapraszam Was na kotlety, które są pyszne i bardzo sycące.