Przepis na: Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Bakłażan faszerowany ciecierzycą Jarskie
Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny przepis na obiad lub super kolację, tym razem bez dodatku mięsa, prawdziwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką.


Składniki Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 marchewki lub 2 kolorowe papryki
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki ajwaru
  • 50 g parmezanu
  • 4 gałązki tymianku/oregano
  • 1 łyżka oleju / oliwy
  • sól, pieprz


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Szparagi z jajkiem i koperkowym sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce i koperkowym sosem holenderskim - niezwykle pyszne połączenie z dodatkiem koperku. Klasyczne połączenie, ale jakie pyszne!

Ekspresowe Nuggetsy z groszku konserwowego z dipem z nerkowców

Akcja kulinarna na jednej ze stron internetowych, zainspirowała mnie do przygotowania Nugetsów w wersji wege, a mianowicie głównym składnikiem jest groszek konserwowy. Tą smakowitą przystawkę, przygotowałam w ekspresowym tempie! Uwielbiam takie przepisy. Szybki przepis na obiad.

Dahl z soczewicy z brokułem i pomidorami

Dahl uwielbiam w każdej wersji, szczerze mówiąc to mogłabym go jeść przez cały tydzień  na obiad, bo tak mi smakuje... Do potrawy dodaje papryczki chili, dzięki nim potrawa cudownie rozgrzewa organizm. Taki obiad polecam szczególnie w chłodne dni. Dzięki aromatycznym przyprawom potrawa jest naprawdę obłędna w smaku! Nawet mięsożercy polubią to danie. Przekonajcie się sami.

Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora i marchewki są bardzo łatwe w przygotowaniu, nie rozlatują się podczas smażenia, są zdrowe i bardzo smaczne. Szczególnie przepadają za nimi dzieci.

Smażone szparagi

Przepyszne chrupiące szparagi z sosem czosnkowym.

Młoda kapusta w roli głównej

Młoda kapusta to warzywko, które mogło by istnieć dla mnie przez cały rok. Bardzo żałuję, że tak krótko jest dostępna. Co prawda w późniejszym terminie korzystam z kapusty już rosłej, bo darzę ją wielką miłością w każdym wieku. Ale jakbym miała wybrać to postawiłabym na młodszą wersję. Nie ma nic lepszego od takiego bigosiku z warzywami, pachnącego koperkiem i natką pietruszki. Do tego młode ziemniaczki, ach jaka ta młodość jest cudowna - nieprawdaż hihi. Polecam abyście zjedli to danie na świeżym powietrzu, wśród zieleni, na słoneczku. Pełen relaks, odpoczynek i przyjemność jedzenia. Bo dlaczego nie zaszaleć, jedzenie to przyjemność, radość. A proste dania są najlepsze. Dla mnie to także wspomnienia, lata dzieciństwa, działka pod miastem, własna kapusta, koperek i ziemniaczki.