Przepis na: Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Bakłażan faszerowany ciecierzycą Jarskie
Bakłażan faszerowany ciecierzycą

Bakłażan faszerowany ciecierzycą to pyszny przepis na obiad lub super kolację, tym razem bez dodatku mięsa, prawdziwa uczta dla wegetarian. Łódeczki bakłażana wypełnia ciecierzyca z marchewką połączona ajwarem. Dodatek marchewki możesz podmienić papryką.


Składniki Składniki

  • 2 bakłażany
  • 2 marchewki lub 2 kolorowe papryki
  • 100 g ugotowanej ciecierzycy
  • 4 łyżki ajwaru
  • 50 g parmezanu
  • 4 gałązki tymianku/oregano
  • 1 łyżka oleju / oliwy
  • sól, pieprz


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Tajskie smaki czyli warzywa a'la pad thai

W gruncie rzeczy, dzisiejsze danie z tytułowym pad thai'em ma niewiele wspólnego... Poza przyprawami i dodatkiem jajka... Ale! Przyprawy to klucz do kuchni orientalnej! Po moim powrocie z Tajlandii odkryłam to z bólem serca... Potrawy przyrządzane na podstawie poznanych tam smaków pozostawiały niedosyt. Jednak metodą prób i błędów stworzyłam kombinację, która przenosi mnie z powrotem na parne, piaszczyste plaże tego raju na ziemi.

Szparagi z masłem i czosnkiem

Tak przygotowane szparagi lubię najbardziej. Mogłabym je jeść niemal codziennie. Są po prostu pyszne i bardzo szybko się je robi. Można je podać jako samodzielne danie, jako dodatek do obiadu lub do grilla.

Szparagi z jajkiem i koperkowym sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce i koperkowym sosem holenderskim - niezwykle pyszne połączenie z dodatkiem koperku. Klasyczne połączenie, ale jakie pyszne!

Młoda kapusta

Klasyka polskiego stołu, królowa sezonowych dań czyli młoda kapusta. Danie proste i niewyszukane. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na to danie i każdy zapewne nazwie go najlepszym. Mój przepis jest klasycznym przepisem na młodą kapustę, takim jak robiła moja mama. Bez zbędnych dodatków i przypraw z dużą ilością świeżego, pachnącego koperku. Myślę, że takie dania rodem z wielskiej kuchni są najlepsze.

Pęczotto z bobem

Był taki czasu, że bobu nie jadłam wcale, teraz gdy tylko się pojawia na straganach muszę się powstrzymywać, by nie zjeść całego woreczka zaraz po ugotowaniu. Tym razem mi się udało i przygotowałam pyszne pęczotto z suszonymi pomidorami, smakowało nawet mojemu Mężowi, który nie przepada ani za bobem ani za pęczakiem, dlatego dzielę się z Wami przepisem.  

Kotlety warzywne z soczewicą

Przepis na kotlety warzywne z soczewicą. Polecam!