Przepis na: CIASTO TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE

CIASTO TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE Biszkopty
CIASTO TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE

Znakomity przepis na ciasto! Serowo-truskawkowa masa zamknięta w budyniowym biszkopcie, z warstwą bitej śmietany i prażonym kokosem, to propozycja na letnie ciasto z truskawkami.


Składniki Składniki

  • Ciasto:
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 3 płaskie łyżki cukru
  • Krem truskawkowy:
  • 350 g serka naturalnego z wiaderka,
  • 200 g truskawek,
  • 5 płaskich łyżeczek żelatyny,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • Kilka truskawek przekrojonych na pół
  • Krem śmietanowy:
  • 200 g śmietany 36%,
  • 1 łyżka cukru pudru
  • Prażony kokos:
  • 2 łyżki wiórek kokosowych,
  • 1 łyżka masła
  • Dodatkowo:
  • dżem z czarnej porzeczki


Blog kulinarny specjalizujący się w słodkich wypiekach, ale coś konkretnego do zjedzenia też tu znajdziecie ;)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Cytrynowiec na biszkopcie

Cytrynowiec na biszkopcie to rewelacyjne ciasto o intensywnym, kwaśnym smaku cytrynki. Puszysty biszkopt przełożony kremem cytrynowym, a na wierzchu cytrynowa pianka - całość obłędnie smaczna. Przepis na to ciasto pochodzi ze starego zeszytu mojej Teściowej, która była tak kochana, że pozwoliła mi ów przepis i kilka innych przygarnąć, dowolnie modyfikować i eksperymentować. Ślicznie dziękuję Mamuśka. Cytrynowiec na biszkopcie świetnie sprawdzi się jako ciasto weekendowe jaki na uroczystościach rodzinnych, czy spotkaniach z przyjaciółmi.

Ciasto Banoffee

Ciasto Banoffee w oryginale to ciasto bez pieczenia z bananami, toffi i bitą śmietaną. Ja jednak lubię w kuchni eksperymentować i przedstawiam Wam moją wersję na to rewelacyjne ciasto. Moje Banoffee to ciasto biszkoptowe, masa kajmakowa, banany i krem z bitej śmietany i jogurtu greckiego, a całość polana masą kajmakową i oprószona tartą czekoladą. Jest rewelacyjne - delikatne, słodkie, ale nie przesłodzone. Zdecydowanie zagości jeszcze wiele razy na moim stole.

Biszkopt kakaowy

Zapraszam po  przepis na biszkopt kakaowy. Będzie wspaniałą bazą do ciast na zimno.

Kopiec kreta dla każdego

Kopiec kreta to ciasto do którego z chęcią się wraca. Dobrze wykonane jest trochę wilgotne i chętnie po nie sięgamy. Zresztą zauważyłam, że szybciej zjadane są u nas ciasta z kakao.

Kostka makowo herbaciana

Tym razem postanowiłam sprawdzić co to będzie jeśli zamiast gotowej galaretki przyrządzę własną na bazie herbatki owocowej i powiem Wam, że eksperyment muszę uznać za bardzo udany. Otrzymałam delikatną w smaku, nie słodką galaretkę, która doskonale komponowała się z budyniem malinowym i lekkim makowym biszkoptem. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich oryginalnym smakiem spróbujcie koniecznie.

Śnieżny puch na biszkopcie

Delikatny, puszysty, lekko kwaskowy i mega pyszny sernik na zimno. Bardzo łatwy, szybki do zrobienia i co najważniejsze, że ciasto zawsze się udaje, szczerze polecam.