Przepis na: Frytki belgijskie

Frytki belgijskie. Pizza i inne
Frytki belgijskie.

Frytki belgijskie wymagają nieco więcej czasu na przygotowani, ale warto się poświęcić. Dzięki dwukrotnemu smażeniu i uprzednim moczeniu w gorącej wodzie z dodatkiem cukru uzyskamy chrupiące z wierzchu i miękkie w środku frytki. Idealny przepis na obiad czy przekąskę.


Składniki Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • woda
  • olej
  • 1 łyżka cukru


Oceń ten przepis

5.00 / 5.00 (1)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą

Pizza z mozzarellą, pomidorami i rukolą. Idealne, elastyczne w obróbce ciasto na pizzę i klasyczne dodatki sprawiają, że pizza ta jest perfekcyjna.

Lasagne ze szpinakiem i pieczarkami

W moim domu dzisiaj włoska kuchnia....uwieeeelbiaaam! Lasagne w wegetariańskiej wersji jest naprawdę pyszna. Warstwy makaronu przełożone szpinakiem, pieczarkami w sosie beszamelowym i pomidorowym to istna rozkosz dla podniebienia! Gdy wychodzę do włoskiej restauracji to mimo tego, że w menu jest ogromny wybór różnych potraw, to przeważnie wybieram Lasagne. W domu ze względu na dosyć długi czas przygotowania nie robiłam jej zbyt często, ale za każdym razem, gdy ją przygotowywałam to makaron niepotrzebnie podgotowywałam i to jeszcze partiami, ponieważ płaty sklejały się ze sobą... Dzisiaj zrobiłam Lasagne z surowego makaronu i wyszło bardzo smacznie. Wystarczy makaron obficie posmarować sosem, a całość przykryć folią i mamy gotowy przepyszny obiad w krótszym czasie.

Pizza z krewetkami

Pizza z krewetkami na cienki cieście z dodatkiem sera mozzarella i rukoli. Było to moje drugie podejście do krewetek i muszę przyznać, że jako dodatek do pizzy bardzo mi smakowały. Jeśli nie mieliście jeszcze okazji jeść krewetek polecam spróbować je właśnie pod taką postacią. Do tego przepisu ja postanowiłam, że użyć takich mniejszych krewetek z Biedronki, ale można spokojnie użyć tych w standardowej wielkości.

Pizza Rimini

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Zwykle zaliczana jest do fast – fodów. Nie brakuje mimo to osób, które chętnie zajadają się drożdżowym plackiem z ulubionymi dodatkami. W mojej rodzinie jest również bardzo mile widziana i często przygotowuję ją samodzielnie w domu. Każdy domownik ma możliwość skomponowania swojej pizzy z ulubionymi dodatkami.

Pissaladiere. Pizza z anchois.

Prowansalskie danie, występujące w wielu odmianach. Najbardziej klasyczny zestaw to karmelizowana cebula, fileciki anchois i czarne oliwki. Zazwyczaj ryby są ułożone w taki sposób, aby utworzyły kratkę, pomiędzy którą rozkłada się oliwki.

Hamburger klasyczny

Danie mistrzów! W zrobieniu klasycznego hamburgera nie ma nic skomplikowanego. Jest jednak parę sztuczek, dzięki którym smakuje on tak jak powinien, a przygotowanie go jest jeszcze prostsze. Mistrzostwo !