Przepis na: Uniwersalne ciasto naleśnikowe i Naleśniki po królewsku

Uniwersalne ciasto naleśnikowe i Naleśniki po królewsku Placki, naleśniki i gofry
Uniwersalne ciasto naleśnikowe i Naleśniki po królewsku

Naleśniki to przysmak chyba każdego dziecka. To szybkie i prosty przepis na ciasto. Dzisiaj przepis na uniwersalnie ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Lekkie,a zarazem puszyste, delikatne i odpowiednio elastyczne. U mnie dzisiaj w wersji na bogato. Sos truskawkowy, kajmak, bita śmietana i świeże owoce prosto z ogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie jak tak banalne danie może szybko przywołać męża do domu i oderwać go od pracy. Jak szaleć to szaleć... 


Składniki Składniki

  • Na ciasto uniwersalne:
  • 1 jajko (L)
  • 375 ml źródlanej wody gazowanej 
  • 260 g mąki pszennej typ 500 lub 650 
  • 375 ml mleka 3,2%
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • szczypta soli 
  • Dodatkowo: 
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego 
  • 2 łyżki cukru waniliowego 
  • Olej kokosowy lub inny do smażenia. 
  • Na sos truskawkowy:
  • 2 łyżki jasnego cukru trzcinowego 
  • 150 g świeżych truskawek 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • Ponadto do podania:
  • masa kajmakowa
  • 200 ml śmietanki kremówki 36%
  • Świeże poziomki oraz truskawki 
  • listki mięty, melisy lub innego zielska u mnie akurat czarnuszka siewna


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Maślankowe placuszki z rabarbarem

Zapraszam na pyszne placuszki na maślance z dodatkiem surowego rabarbaru. Możemy je podać na obiad lub kolację.

Placuszki na białkach

Jeśli często bywasz w kuchni i lubisz piec, na pewno zdarzyło Ci się że po większych wypiekach np. na Święta czy jakąś imprezę zostaje Ci duża ilość samych białek, i właśnie w tym przepisie pokaże jak smacznie je wykorzystać. Placuszki są bardzo delikatne, lekkie wprost idealne na lekką przekąskę czy podwieczorek.

JOGURTOWE PLACKI Z MĄKI JAGLANEJ

Placki jogurtowe z mąki jaglanej to bardzo smaczne i leciutkie placuszki. Są tak dobre, że można je po prostu wziąć do ręki i zajadać. Ale można też podać je z ulubioną konfiturą, syropem klonowym czy musem z owoców. Placki są doskonałe na śniadanie czy podwieczorek. Zapewniam Was, że posmakują zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym

Naleśniki z serem i sosem jeżynowym. Jesień - ostatnie ciepłe promienie słońca padają na kolorowe, majestatycznie opadające liście. Poranki są mgliste i bardzo chłodne. Ta pora roku niesie nam w darze najlepsze, jesienne owoce, czyli jeżyny. Co roku zbieram ich mnóstwo, robię ciasta i desery, a pozostałe owoce zamrażam. Po serniku jeżynowym przyszła pora na naleśniki. Delikatne ciasto naleśnikowe świetnie się komponuje z waniliowym serem. Całość dopełnia cudowny sos jeżynowy. Sprawdzony przepis kulinarny!

Flammkuchen.

Pycha, pycha, pycha! Flammkuchen to placek na bazie ciasta chlebowego z dodatkiem cebuli, boczku i śmietany. Proste, wiejskie danie wywodzące się z Alzacji. Ten cienki placek początkowo służył do sprawdzania temperatury pieca, zanim znalazł się w nim chleb.

Słodkie naleśniki

Dziś coś wyjątkowego dla wszystkich miłośników połączenia bananów z czekoladą. Naleśniki na słodko z kremem orzechowo-czekoladowym i bananami.