Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku

Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku Wieprzowina
Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku

Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku to świetny pomysł na przygotowanie smacznego dania w krótkim czasie. Wątróbka wieprzowa nie każdemu smakuje, ale o smakach tak jak o gustach nie powinno się dyskutować
W moim domu jada się wątróbkę zarówno wieprzową jaki drobiową, a przyrządzana jest na kilka różnych sposobów.
Tym razem proponuję przepis na podstawową wątróbkę, ale podpiekaną wraz z cebulką w piekarniku.
Wypróbujcie!


Składniki Składniki

  • 500 g wątroby wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • olej lub smalec do smażenia
  • mleko do namoczenia - opcjonalnie


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

PULPECIKI GRYCZANE W SOSIE POMIDOROWYM Z MAKARONEM

Obiad z cyklu "nie mam czasu". Co zrobić z resztkami? Nie raz tak bywa, że brakuje nam czasu na przyrządzenie posiłku a na dodatek chciało by się zjeść coś fajnego i niecodziennego, a drugą sprawą są zawsze resztki składników które przecież trzeba wyjeść. Moją zachcianką było włoskie danie i udało się coś upichcić.

Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym to kolejne danie z wyrazistym smakiem. Klasyczne i zapewne większości znane, ale warte uwagi i wypróbowania. Schab przygotowany w prezentowany przeze mnie sposób jest kruchy, ale nie przesuszony, a sos chrzanowy z dodatkiem czosnku, tymianku i śmietanki zadowoli każdego smakosza.

Żeberka wieprzowe w sosie sojowym

Żeberka wieprzowe w sosie sojowym pieczone w piekarniku z dodatkiem ziół, a także ziemniaczków, które dodane podczas pieczenia przesiąkają sosem sojowym i aromatem przypraw, w których marynowane były żeberka. Danie smakuje wyśmienicie, a pracy nie wymaga zbyt wiele. Małym problemem może być porcjowanie mięsa - u mnie był to solidny, gruby kawałek żeberek trójkątów. Udało mi się przekroić na dwie części, więc porcje są wielkie i z całą pewnością mięsa wystarczyłoby dla 3-4 osób.

Kotlety mielone

Dobrych mielonych kotletów nie przyrządzimy z jakiegokolwiek mięsa obtoczonego w bułce tartej i usmażonego na tłuszczu. O nie, mielone kotlety wymagają uwagi i smacznych dodatków. Zatem jak przyrządzić kotlety idealne? Doskonałej i niezawodnej receptury oczywiście nie ma, ale na pewno należy zacząć od dobrej jakości mięsa. Odradzam zakup mięsa paczkowanego mielonego, zwłaszcza w supermarketach. Najlepiej kupić kawałek dobrego mięsa i samodzielnie zmielić go w domu. Przyprawy również odgrywają tu ważną rolę. Pieprz i sól to w zupełności wszystko co tradycyjnym kotletom potrzeba. Mdli mnie na samą myśl jak czytam przepisy w których jednym ze składników kotletów jest vegeta, ziarenka smaku i inne chemiczne przyprawy. Rodzaj wybranego tłuszczu na którym smażymy kotlety również ma ogromne znaczenie. Wiele osób używa do smażenia oleju. Oczywiście olej jest jak najbardziej wskazany, ale kotlety usmażone na smalcu smakują naprawdę wyjątkowo.

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą

Żeberka z pieczarkami i zieloną soczewicą, a także tymiankiem i natką pietruszki to bardzo smaczne i aromatyczne danie jednogarnkowe. Przygotowanie nie jest skomplikowane, ale czas potrzebny do przygotowania nie należy do bardzo krótkich, jednak efekt końcowy jest warty poświęconego czasu. Zachęcam do wypróbowania tego aromatycznego i pysznego dania.

Mielone z cukinią w sosie keczupowym

Przepis na pulpety z mięsa mielonego i cukinii w sosie keczupowym. Artykuł Mielone z cukinią w sosie keczupowym pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl. Sprawdzony przepis na obiad!