Filet indyka w pesto rosso

Filet indyka w pesto rosso Drób
Filet indyka w pesto rosso

Filet indyka w pesto rossoFilet indyka w pesto rosso to bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie danie obiadowe na każdą okazję. Mięso indyka z aromatyczną bazylią, którą bardzo lubię, pesto z pomidorów i mozzarellą, a całość przygotowywana na patelni, a nie jak zazwyczaj w piekarniku. Filet indyka w pesto rosso jest soczysty i aromatyczny, a jego wyborny smak z pewnością przypadnie Wam do gustu! Ja go uwielbiam i Wam polecam!


Składniki Składniki

  • 500 g filetu z indyka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 4 łyżeczek pesto rosso
  • bazylia suszona
  • 1 kulka mozzarelli

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Filet z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na cztery niezbyt grube plastry/kawałki.
Oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym z każdej strony.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć filet z indyka, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Podsmażony z jednej strony filet indyka odwrócić, aby piekła się druga strona i na już usmażoną stronę każdego kawałka wyłożyć po łyżeczce pesto rosso, rozsmarować, oprószyć bazylią i posypać startą mozzarellą.
Patelnię nakryć pokrywką żeby pod wpływem ciepła i pary mozzarella się stopiła i tym razem na małym ogniu smażyć do roztopienia sera i usmażenia mięsa.
Filet indyka w pesto rosso podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie ziemniaki, mix sałat i pomidorki koktajlowe.



Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pałki z kurczaka w miodowo – musztardowej marynacie

To kolejna propozycja obiadu, który robi się sam. Dodatki wybieramy sami, ziemniaki, ryż lub po prostu pajda chleba. Takie pieczone pałki to nie tylko obiad, ale również super przekąska na zimno. Osobiście uwielbiam, pieczony kurczak podjadany na zimno zawsze kojarzy mi się z wakacjami.

Indyk w pomidorach z warzywami i komosą ryżową

Dziś odkrywam fenomenalny smak komosy ryżowej. Jest delikatna i ma lekko orzechowy smak. Wykorzystałem ją jako dodatek do mojego indyka w pomidorowym sosie w aromacie imbiru. Do tego soczyste i chrupiące trio (bakłażan, cukinia, papryka).

Filet kurczaka z pieczarkami w cieście francuskim

Filet kurczaka nadziewany podsmażonymi pieczarkami z cebulką, zawinięty w pyszne ciasto francuskie i zapieczony w piekarniku. Mięso jest soczyste i delikatne, pieczarki lekko pikantne, a ciasto francuskie chrupiące. Pyszne danie na każdą okazję, które jest gotowe do podania w troszkę ponad godzinę.

Ziołowe kotlety z indyka

Chyba wszyscy mamy słabość do kotletów? Dlatego prezentuje przepis na Ziołowe kotlety z indyka

Pikantne skrzydełka mango

Spicy mango wings, czyli pyszne mango i chrupiące skrzydełka. Czy można chcieć coś więcej? Zapewne można. Ale na chwilą obecną jest to ukoronowanie moich ulubionych smaków, czyli odrobiny pikanterii i słodkiego, soczystego mango. I jest to coś innego od sławetnych buffalo wings albo barbeque. Trzeba próbować nowych smaków. Serdecznie polecam.

Curry z kurczakiem, orzeszkami ziemnymi i skórką pomarańczową

To curry królowało w naszym compoundzie. Nigdy nie zapytałam skąd pochodzi przepis. Po prostu ktoś kiedyś je zrobił na wieczorne spotkanie przy basenie, zasmakowało nam, więc spisałam składniki i sposób przygotowania. Po powrocie do Polski próbowałam znaleźć w Internecie, jak się nazywa i z jakiego regionu pochodzi ta potrawa, ale znalazłam tylko nieco zbliżone receptury. Wg mnie to połączenie smaków Indii i Tajlandii, mogę się jednak mylić. Jeśli ktoś z Was zna nazwę tego curry, będę wdzięczna za podpowiedź.