Filet indyka w pesto rosso

Filet indyka w pesto rosso Drób
Filet indyka w pesto rosso

Filet indyka w pesto rossoFilet indyka w pesto rosso to bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie danie obiadowe na każdą okazję. Mięso indyka z aromatyczną bazylią, którą bardzo lubię, pesto z pomidorów i mozzarellą, a całość przygotowywana na patelni, a nie jak zazwyczaj w piekarniku. Filet indyka w pesto rosso jest soczysty i aromatyczny, a jego wyborny smak z pewnością przypadnie Wam do gustu! Ja go uwielbiam i Wam polecam!


Składniki Składniki

  • 500 g filetu z indyka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 4 łyżeczek pesto rosso
  • bazylia suszona
  • 1 kulka mozzarelli

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Filet z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na cztery niezbyt grube plastry/kawałki.
Oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym z każdej strony.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć filet z indyka, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Podsmażony z jednej strony filet indyka odwrócić, aby piekła się druga strona i na już usmażoną stronę każdego kawałka wyłożyć po łyżeczce pesto rosso, rozsmarować, oprószyć bazylią i posypać startą mozzarellą.
Patelnię nakryć pokrywką żeby pod wpływem ciepła i pary mozzarella się stopiła i tym razem na małym ogniu smażyć do roztopienia sera i usmażenia mięsa.
Filet indyka w pesto rosso podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie ziemniaki, mix sałat i pomidorki koktajlowe.



Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kurczak ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Kurczaka można przyrządzić na naprawdę wiele sposobów. Uwielbiam ten rodzaj mięsa. Przede wszystkim za to, że jego oprawa termiczna nie zajmuje wiele czasu i obiady z wykorzystaniem drobiu przygotowuje się bardzo szybko. Po zachwytach nad rybą ze szpinakiem przyszedł czas na zachwyty nad kurczakiem ze szpinakiem. Nie zawiodłam się. Zachwyty były, ochy i achy też. Mięso wyszło pyszne, niezwykle aromatyczne i kruche. Jak będziecie słyszeli o jakiejś fajnej promocji na kurczaka dajcie znać....muszę zrobić zapasy.

Orzechowa pierś z kurczaka

Dzisiaj bardzo szybki i niesamowicie smaczny obiad. Pierś z kurczaka w orzechowej panierce, do tego młode ziemniaczki i mizeria. Delikatne drobiowe mięso z chrupiącymi prażonymi orzechami to wprost niebo w gębie.

Aromatyczny kurczak otulony boczkiem

Filet z piersi kurczaka to chude mięso, które bardzo szybko i łatwo można przyrządzić na wiele sposobów. Możemy usmażyć z nich kotlety, udusić w sosie, upiec je lub zgrillować. Przekonam Was, że to delikatne mięso z kurczaka nie musi być nudne. Wystarczą odpowiednie zioła, odrobina wina i kilka plastrów bekonu, aby stworzyć aromatyczne i pyszne danie. Zapraszam!

Filet kurczaka z pomidorami w cieście francuskim

Filet kurczaka z pomidorami w cieście francuskim. Szybki i prosty przepis na smaczny obiad to filet kurczaka z pomidorami w cieście francuskim. Przeważnie wykorzystuję do przygotowania tego dania pomidory suszone, ale póki trwa sezon korzystam ze świeżych produktów, a zatem proponuję Wam filecik ze świeżym pomidorem i ziołami Mięso kurczaka po upieczeniu jest soczyste, mozzarella ładnie rozpływa się po filecie i pomidorze, a dodatek aromatycznej bazylii i oregano nadaje całości rewelacyjny smak. Pyszne danie z piekarnika, które można przygotować w mniej niż godzinę. Idealny przepis na obiad.