Filet indyka w pesto rosso

Filet indyka w pesto rosso Drób
Filet indyka w pesto rosso

Filet indyka w pesto rossoFilet indyka w pesto rosso to bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie danie obiadowe na każdą okazję. Mięso indyka z aromatyczną bazylią, którą bardzo lubię, pesto z pomidorów i mozzarellą, a całość przygotowywana na patelni, a nie jak zazwyczaj w piekarniku. Filet indyka w pesto rosso jest soczysty i aromatyczny, a jego wyborny smak z pewnością przypadnie Wam do gustu! Ja go uwielbiam i Wam polecam!


Składniki Składniki

  • 500 g filetu z indyka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 4 łyżeczek pesto rosso
  • bazylia suszona
  • 1 kulka mozzarelli

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Filet z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na cztery niezbyt grube plastry/kawałki.
Oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym z każdej strony.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć filet z indyka, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Podsmażony z jednej strony filet indyka odwrócić, aby piekła się druga strona i na już usmażoną stronę każdego kawałka wyłożyć po łyżeczce pesto rosso, rozsmarować, oprószyć bazylią i posypać startą mozzarellą.
Patelnię nakryć pokrywką żeby pod wpływem ciepła i pary mozzarella się stopiła i tym razem na małym ogniu smażyć do roztopienia sera i usmażenia mięsa.
Filet indyka w pesto rosso podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie ziemniaki, mix sałat i pomidorki koktajlowe.



Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

ZIEMNIACZANE beziki, paprykowo-czosnkowy KURCZAK i sałatka

Pyszny, elegancki i bardzo prosty obiad, praktycznie w całości z piekarnika.

Filet kurczaka w sosie sojowym z warzywami

Filet kurczaka w sosie sojowym z warzywami to bardzo smaczna i aromatyczna propozycja na szybkie (nie licząc czasu marynowania mięsa) i łatwe w wykonaniu danie obiadowe. Mięso jest kruche i soczyste, warzywa miękkie i delikatne, a całość świetnie się komponuje podana z brązowym ryżem. Polecam wypróbować przepis.

Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym

Filet z kurczaka w sosie pomarańczowym. Dzisiaj dla odmiany serwujemy filet z kurczaka, ale nieco w odmiennej formie. W sosie i to nie byle jakim, bo pomarańczowym.  Kurczak wychodzi soczysty o zupełnie innym smaku. Miła odmiana na pierś z kurczaka. Sprawdzony przepis na obiad!

Piersi z kurczaka faszerowane szpinakiem

Polecam szybkie i zdrowe jednocześnie piersi z kurczaka ze szpinakiem.

Kotlet po kijowsku z farszem z marchewki i pora

Tradycyjny kotlet sporządzony z roztłuczonej piersi z kurczaka nadziewanej warzywnym farszem z delikatnie słodkiej marchewki i lekko ostrego pora, który jest wyśmienitą w smaku alternatywą dla klasycznego de vollaile’a.

Bataty faszerowane kurczakiem fajitas

Fajitas to sztandarowe danie kuchni tex-mex, popularne w restauracjach meksykańskich. W restauracji tex-mex zaczęły pojawiać się w USA w latach 70 - tych, a dzisiaj spotkać je można wszędzie. Prócz klasycznych fajitas z wołowiny, w menu znajdziemy fajitas z wieprzowiny oraz z kurczaka. Ja postawiłam dziś na kurczaka. Klasyczne placki tortilla, w które zawija się farsz zamieniłam na bataty. Powstało ciekawe danie, którego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i smak.