Filet indyka w pesto rosso

Filet indyka w pesto rosso Drób
Filet indyka w pesto rosso

Filet indyka w pesto rossoFilet indyka w pesto rosso to bardzo łatwe w przygotowaniu i szybkie danie obiadowe na każdą okazję. Mięso indyka z aromatyczną bazylią, którą bardzo lubię, pesto z pomidorów i mozzarellą, a całość przygotowywana na patelni, a nie jak zazwyczaj w piekarniku. Filet indyka w pesto rosso jest soczysty i aromatyczny, a jego wyborny smak z pewnością przypadnie Wam do gustu! Ja go uwielbiam i Wam polecam!


Składniki Składniki

  • 500 g filetu z indyka
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 4 łyżeczek pesto rosso
  • bazylia suszona
  • 1 kulka mozzarelli

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Filet z indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić na cztery niezbyt grube plastry/kawałki.
Oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym z każdej strony.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć filet z indyka, smażyć na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
Mozzarellę zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
Podsmażony z jednej strony filet indyka odwrócić, aby piekła się druga strona i na już usmażoną stronę każdego kawałka wyłożyć po łyżeczce pesto rosso, rozsmarować, oprószyć bazylią i posypać startą mozzarellą.
Patelnię nakryć pokrywką żeby pod wpływem ciepła i pary mozzarella się stopiła i tym razem na małym ogniu smażyć do roztopienia sera i usmażenia mięsa.
Filet indyka w pesto rosso podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie ziemniaki, mix sałat i pomidorki koktajlowe.



Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kurczak w marynacie z majonezem - z grilla, patelni lub piekarnika

Jakiś czas temu przygotowałam kurczaka na grilla. Troszkę zostawiłam, aby sprawdzić jego smak po upieczeniu i przyrządzeniu na patelni. Kurczak wyszedł soczysty i naprawdę bardzo smaczny, a skórka... pychotka! Koniecznie sami spróbujcie!

Pałki z kurczaka w miodowo – musztardowej marynacie

To kolejna propozycja obiadu, który robi się sam. Dodatki wybieramy sami, ziemniaki, ryż lub po prostu pajda chleba. Takie pieczone pałki to nie tylko obiad, ale również super przekąska na zimno. Osobiście uwielbiam, pieczony kurczak podjadany na zimno zawsze kojarzy mi się z wakacjami.

Udka ketchupowo-majonezowe

Przepis na pyszne udka w marynacie ketchupowo-majonezowej. Polecam!

Pałeczki z kurczaka w miodzie

Nowa słodka odsłona podudzi z kurczaka w miodzie. Soczyste i mięciutkie mięso w złotym kolorze.

Kurczak z warzywami

Dziś przedstawiam Wam kolejny przepis na danie w wersji fit. Myślę, że idzie mi z tym coraz lepiej, ponieważ każde kolejne danie smakuje mi bardziej niż poprzednie. Dania w wersji dietetycznej zaczyna nawet spożywać mój mąż a to jest już nie lada sukces (wierzcie mi na słowo). Jako, że ze względu na kaloryczność często w mojej kuchni gości drób, to muszę się nieźle nakombinować, żeby za każdym razem smakował nieco inaczej. Tym razem kurczaka przygotowałam w wersji potrawki, a nie sztuki mięsa jak ostatnio. Danie wyszło przepyszne i wyraźne w smaku. Można podawać je jako samodzielne danie, lub z makaronem.

Gulasz drobiowy z kalarepką

Gulasz można robić na wiele sposobów. Często dodaje warzywa, tym razem połączyłam kalarepkę z piersią kurczaka w pysznym sosie pomidorowym.