Kalafior marynowany w curry

Kalafior marynowany w curry Warzywne
Kalafior marynowany w curry

Kalafior i curry to klasyczne połączenie smaków, które świetnie się sprawdza również w przypadku tej przyjemnie pikantnej zaprawy.


Składniki Składniki

  • 2,5 kg kalafiora (dwie duże główki)
  • 6 ząbków czosnku przekrojonych na pół
  • 15 ml (1 łyżka) drobno posiekanego imbiru
  • 250 ml cukru
  • 15 ml (1 łyżka) soli do przetworów
  • 10 ml (2 łyżeczki) curry w proszku
  • 2 ml (pół łyżeczki) nasion kminu rzymskiego
  • 0,5 ml (1/8 łyżeczki) mielonej kurkumy
  • 670 ml octu spirytusowego 10-procentowego
  • 1,2 litra wody


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pieczone ziemniaki

Przepis na pieczone ziemniaczki, idealne jako dodatek do każdego rodzaju mięsa.

Ziemniaczki z rozmarynem

Ziemniaczki z rozmarynem. Smaczny dodatek do schabowego i nie tylko… czyli młode ziemniaczki z piekarnika.

Wegańskie kotleciki z ciecierzycy

Staram się przynajmniej raz w tygodniu ugotować coś wegańskiego... nie, nie jestem weganką, ale uważam że trzeba zachować równowagę i starać się odżywiać różnorodnie, włączać więcej warzyw do swojej diety, nie zakwaszać organizmu... Czasem mięso, czasem strączek Przepis z Minimalist Baker - fajny, ale tu kilka uwag ode mnie: trzeba porządnie masę doprawić zanim ją upieczemy bo potem już ciężko wpłynąć na jej smak. Kotleciki wymagają oprawy - najlepiej jakieś sałatki kwaśnej, lub innych soczystych warzyw. Ja swoje jadłam w towarzystwie sałatki szwedzkiej - trochę kwaśnej, trochę słodkiej, do tego ugotowałam kaszę bulgur.

Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli

Dziś chciałbym Was zachęcić do przygotowania wegańskiego bigosu. Poprzez doprawienie go wędzoną solą i chilli danie nabrało innego charakteru i wyjątkowego smaku. Potrawa jest w 100% wegańska, bezglutenowa i beztłuszczowa.

Ziemniaki zapiekane z masłem miętowo-pomarańczowym

Ziemniak nie jest może najbardziej ekstrawaganckim warzywem. Jednak w naszym kraju wciąż jest najpopularniejszym dodatkiem do dań głównych. Można zrobić mnóstwo świetnych i oryginalnych potraw, które zapewne nie jednych zaskoczą. Dziś zaskoczę Was świetnym dodatkiem, który pasuje do wielu dań. Prosty i nudny ziemniak w nowej odsłonie - z nutą mięty i pomarańczy. Świetnie komponuje się z drobiem i rybą.

Kapusta pak choi z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki

Kapusta nad Wisłą to dość modne warzywo, ale ta dopiero całkiem niedawno wkradła się na nasze salony, by brylować na kuchennym parkiecie. Panie i Panowie przed Wami pak choi (zwana również bok choy) w oryginalnej odsłonie z marynowanym tofu, fistaszkami i sosem kabayaki. Niebywałą zaletą tej chińskiej kapusty jest jej ekspresowe przygotowanie. Wystarczy ją przez 5 minut gotować na parze, polać sosem teriyaki lub kabayaki (od biedy można użyć również sojowego) i podać z makaronem mien lub soba, albo przygotować właśnie w formie takiej fajnej przystawki z aromatycznym tofu. Wypróbujcie koniecznie, póki sezon na pak choi trwa w najlepsze!