Jogurtowiec z truskawkami

Jogurtowiec z truskawkami Inne
Jogurtowiec z truskawkami

Zapraszam Was dzisiaj na super ciasto na zimno. Delikatny i lekki jogurtowiec ze świeżymi truskawkami i galaretką idealnie ochłodzi nas w gorący dzień. Polecam zajrzeć na stronę internetową Uczymy jak słodzić gdzie znajdziecie wiele ciekawostek dotyczących cukru.


Składniki Składniki

  • 70 g biszkoptów okrągłych
  • 800 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki cukru, np. Sweet Family
  • 2 płaskie łyżki żelatyny
  • 1/4 szkl gorącej wody
  • 200 g świeżych truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa w proszku
  • 500 ml gorącej wody


Od niedawna pieczenie i gotowanie to moja pasja. Staram się aby moje potrawy były pyszne, proste w przygotowaniu i tanie.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ekspresowa kremówka na herbatnikach z sosem toffi

Uwielbiam ciasta z kremem budyniowym, dlatego z braku czasu staram się wymyślać jakieś pyszneee i na szybko.Mam sprawdzony krem z ciasta karpatkowego - klik, więc dodałam herbatniki, sos toffi i wyszło nieziemskie połączenie.Sama masa nie jest zbyt przesłodzona, więc idealnie skomponowała się z polewą. Koniecznie sami spróbujcie!

Grysikowiec z musem truskawkowym i lekką pianką – bez pieczenia

Bardzo fajne ciasto bez pieczenia. Dla mnie łączące niejako dwie pory roku – lato i jesień. Lato to oczywiście  mus owocowy, oraz lekka pianka, zaś jesień to nutellowa masa grysikowa. Całościowo bardzo fajna kompozycja.

Ananas ala pina colada

Propozycja dobra zarówno na śniadanie jak i na deser. U mnie to małe danie wjechało na stół w formie deseru. Jak wiecie cukru u nas niewiele, ale czasem, ma się ochotę na coś do popołudniowej herbatki. 

Pyszne ciasto ptasie mleczko

Pyszne ciasto ptasie mleczko. Szybkie i łatwe do zrobienia a efekt jest piorunujący! Dzieci uwielbiają tą lekką piankę i nie tylko one. Publikujemy tylko sprawdzone przepisy kulinarne!

Ciasto z pianką z mleka - bez pieczenia

Zapewne niejednokrotnie mieliście okazję konsumować ciasta z tzw. ptasim mleczkiem w roli masy. Większość osób do przyrządzenia jej używa wysokotłuszczowej śmietany, najczęściej tortowej 36 % lub kremówki. Ja postanowiłam zaryzykować i przygotować „ptasie mleczko” na bazie zwykłego mleka 1, 5% tłuszczu. Oczywiście trzeba wtedy dokładnie zbalansować ilość żelatyny, ale ten smak….mmmmm, naprawdę lekkie, puszyste i piankowe, moim skromnym zdaniem wersja z mlekiem jest jeszcze bardziej na plus. To ciasto w formie bardzo lekkiego deseru, które bez obaw mogą pałaszować osoby nawet na diecie.

Czekoladowy jagielnik z truskawkami

Świeże truskawki w galaretce na kremie czekoladowym to smaczne i szybkie ciasto, które nie wymaga pieczenia. Głównym składnikiem kremu jest kasza jaglana i przypomina czekoladowy budyń. Polecam!