Ciasto łaciate

Ciasto łaciate Biszkopty
Ciasto łaciate

Ciasto łaciate - to widać od razu prawda? Pyszne i jak się okazało dosyć łatwe do przygotowania. Leciutki jak puch biszkopt, do tego gotowana masa serowa, która smakuje bardziej jak krem niż sernik. Po kilkugodzinnym schłodzeniu wręcz rozpływa się w ustach. Polecam bardzo!


Składniki Składniki

  • Biszkopt jasny:
  • 140 gramów cukru
  • 110 gramów mąki pszennej
  • 30 gramów mąki ziemniaczanej
  • 4 białka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki octu
  • Biszkopt ciemny:
  • 120 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa serowa:
  • 700 gramów twarogu trzykrotnie mielonego
  • 150 gramów cukru
  • 140 gramów masła
  • 90 mililitrów mleka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub pasty waniliowej
  • Polewa:
  • 100 gramów czekolady gorzkiej
  • 50 gramów czekolady mlecznej
  • 50 gramów czekolady białej
  • 2 łyżki oleju


Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Ciasto Smerfetka

Ciasto Smerfetka to pyszne ciasto składające się z biszkoptu, masy śmietanowo-serowej z galaretkami i bitej śmietany. Z czym kojarzy Wam się Smerfetka? Oczywiście z kolorem niebieskim. Środkowa warstwa ciasta jest właśnie w takim kolorku - ślicznym niebieściutkim i właśnie dlatego taka nazwa. Prawda, że nazwa pasuje? Natknęłam się na to ciacho przeglądając zdjęcia słodkości w internecie, podobały mi się ciasta w kolorze niebieskim, ale nie przepisy - w tych, które widziałam zawsze coś mi nie pasowało. Postanowiłam opracować swoją wersję sugerując się tym, że ciasto ma być niebieściutkie. Mam nadzieję, że ciasto będzie Wam smakowało.

Ciasto Mon Cheri

Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu - bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w czekoladzie to nasączony nakropkiem cytrynowym, tradycyjny biszkopt, przełożony masami na bazie budyniu: wiśniowego i czekoladowego. Całość wieńczy orzeźwiająca warstwa galaretki wiśniowej i zatopionych w niej wiśni w cukrze. Bajecznie smaczne po schłodzeniu: kremowe, deserowe i jednocześnie lekkie.

Wybuchowe ciasto wiśniowo-truskawkowo-poziomkowe

Idealne ciasto na niedzielę. Wystarczy garść truskawek, trochę wiśni, małą miseczkę poziomek…

Ciasto Biała Dama

Biała Dama to delikatny biszkopt przełożony waniliowym kremem budyniowym z dodatkiem pokrojonych w kosteczkę brzoskwiń. Wierzch ciasta posypany jest słodkimi, podsmażonymi wiórkami kokosowymi. Całość tworzy bardzo smaczne, lekkie ciasto na każdą okazję.

Ciasto Bounty

Ciasto Bounty to wyśmienite ciasto w smaku do złudzenia przypominające znane batoniki kokosowe. Czekoladowy biszkopt i kokosowa masa, a całość udekorowana polewą czekoladową i posypana wiórkami smakuje wybornie. Ciasto Bounty nie jest skomplikowane w przygotowaniu, ale musi kilka godzin poleżeć w lodówce, aby masa kokosowa zrobiła się twarda i łatwo było ciasto kroić.

Ciasto chałwowo brzoskwiniowe

Jak patrzę na tą brzoskwiniową warstewkę galaretki to od razu się uśmiecham. Jakoś tak mam, że ten kolor mnie dobrze nastraja, może dlatego że kojarzy się z latem i słońcem? A może dlatego, że przywodzi na myśl smak i aromat soczystych pomarańczy, sama nie wiem. Tak czy siak w tym cieście nie znajdzie pomarańczy, ale jest za to orzechowy biszkopt, pyszna galaretka na soku brzoskwiniowym, która równoważy słodycz masy śmietankowo-chałwowej. Co tu dużo pisać, kolejne ciasto, które po prostu musicie wypróbować.