Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami Dania z makaronem
Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami

Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami to bardzo smaczna, ale odrobinę zmieniona wersja tradycyjnego dania kuchni włoskiej.
W oryginale, który został mi przedstawiony i podany kilka, a może nawet kilkanaście lat temu mięso było wołowe, pokrojone w średnią kostkę, a całość zatopiona w pysznym, bardzo aromatycznym sosie.
Wołowina pokrojona w kostkę znacznie wydłuża czas przygotowania i gotowania potrawy, a taka opcja mniej mi odpowiadała, więc postanowiłam to zmienić i przygotować spaghetti z mięsem mielonym
Spaghetti z mięsem mielonym i ziołami, które Wam prezentuję smakuje wybornie, aromatycznie dzięki ziołom, a przygotowanie nie należy do skomplikowanych.
Gorąco polecam.


Składniki Składniki

  • 1/2 kg mięsa mielonego ( użyłam wieprzowo-wołowe )
  • 3 średnie cebule
  • 800 g pomidorów lub 1 puszka ( 400 g ) pomidorów bez skórki
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • pieprz czarny mielony
  • sól
  • 1 łyżka świeżej bazylii drobno posiekanej
  • 1 łyżka świeżego oregano drobno posiekanego
  • czosnek granulowany - opcjonalnie
  • 250 g makaronu spaghetti
  • tarty żółty ser do posypania potrawy


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku

Dziś zabieram Was do Grecji – kraju starożytnych bogów i herosów, miejsca narodzin demokracji, poezji, filozofii i igrzysk olimpijskich. Grecja to przede wszystkim wspaniała kuchnia o wielowiekowej tradycji uznawana za najzdrowszą na świecie. Pełna warzyw, ryb, owoców morza, świeżych ziół, wina i słynnej greckiej oliwy z oliwek nazwanej „płynnym złotem” przez Homera w „Odysei”. Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się małe pulpeciki z mięsa mielonego, z pysznym pomidorowym sosie. Nie może w nich zabraknąć takich składników jak oliwki i feta, którym zawdzięczają swój ciekawy smak.