Surówka z marchwi, jabłka i kapusty pekińskiej

Surówka z marchwi, jabłka i kapusty pekińskiej Surówki
Surówka z marchwi, jabłka i kapusty pekińskiej

Surówka z marchwi, jabłka i kapusty pekińskiej w śmietanie to klasyka wśród surówek.
Pasuje do wielu dań obiadowych, a charakteryzuje się delikatnym smakiem i prostotą wykonania.
Łatwy, szybki i bardzo smaczny dodatek obiadowy.


Składniki Składniki

  • 2 marchwie
  • 2 jabłka
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • czarny pieprz mielony
  • 5-6 łyżek śmietany 18%


Na moim blogu znajdziesz przepisy na dania obiadowe, sałatki, przystawki, ciasta, ciasteczka i desery. Gotowanie jest moją pasją, a w mojej kuchni panuje podstawowa zasada : musi być WSZYSTKO SMACZNE :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Surówka warzywna z olejem z pestek dyni

Bardzo lubię przygotowywać różnego rodzaju surówki i sałatki. A do obiadu surówka musi być zawsze. Taka surówka rozweseli nawet najbardziej smutny posiłek i dostarczy nam witamin. Na szczęście moja rodzinka je uwielbia i nie muszę ich zmuszać do zjedzenia tych pyszności. To ja was dzisiaj zapraszam na kolorową sałatkę pełną zdrowia.

Sałatka z ogórka

Hej! Sezon grillowy w pełni, więc chciałbym Wam polecić przepis na pysznego ogórka. Wspaniale pasuje do przyrządzanych mięs. A poza tym recepta jest szalenie prosta.

Surówka z marchewki z pestkami słonecznika i dereniem kiszonym

Taka surówka jest bardzo prosta, a dodatkowo naprawdę zaskakuje smakiem. Idealnie komponuje się z każdym obiadem i przyznam, że również szybko znika w wersji solo. Dodam w skrócie, że owoce tej rośliny bogate są w witaminy, polifenole, kwasy organiczne oraz antocyjany i zawierają również związki mineralne, takie jak: potas, wapń, fosfor, sód, magnez, a także żelazo, cynk, miedź i mangan. W smaku są soczyste, kwaskowate i przypominają oliwki. Polecam!

Surówka z młodej kapusty i pora

Surówka z młodej kapusty, kto jej nie zna? Lepiej zjeść ją na surowo, bo tak dostarczy najwięcej witaminy C, bo młoda kapusta ma jej dużo więcej niż dojrzała, biała główka.Surówka z kapusty to przykład czystej ekonomii w kuchni, bo tanio, super zdrowo i smacznie. Idealny dodatek do codziennego obiadu. Do przygotowania surówki użyłam Spitzkohl. Zapraszam na lekkostrawną wersję, bo tradycyjny dodatek cebuli zastąpiłam porem. Dodatkowo oczywiście starta marchewka i dodatek jabłka.Liście młodej kapusty są miękkie i soczyste, te twardsze zielone też uwielbiam, tylko po prostu drobniej je szatkuję. Nie ma tu ani majonezu, ani jogurtu - winegret w zupełności wystarczy.

Surówka z selera i marchwi

Surówka z selera i marchwi to bardzo smaczna suróweczka obiadowa, która pasuje do wielu dań. Wspaniale smakuje z różnymi gatunkami mięs, ale też jako dodatek do dań rybnych jest idealna. Bardzo łatwa w przygotowaniu i smaczna propozycja dla lubiących seler.

Surówka z kapusty kiszonej

Kapusta kwaszona wywołuje u mnie wiele miłych wspomnień. W moim rodzinnym domu był to jeden z najważniejszych rytuałów jesienno -zimowych. Pamiętam dużą, drewnianą beczkę, wielki drewniany ubijak do kapusty i maszynę do szatkowania, która zawsze wywoływała u mnie przerażenie. Wszyscy schodziliśmy do piwnicy w której unosił się zapach zimowych jabłek, leżakujących na półkach. To właśnie tu wówczas odbywał się ten rytuał. Mama kroiła kapustę, tata ją szatkował. Brat, ponieważ był najstarszy ubijał ją, a my z siostrą tarłyśmy marchew i ważyłyśmy sól. Czasem z pomagania nie było wiele pożytku, ale ten czas spędzony wspólnie był bezcenny. Dziś już mało kto chyba kisi kapustę, a szkoda. Wspólne, rodzinne prace wspomina się później bardzo miło. Powracając do dzisiejszego przepisu – surówka z kapusty kwaszonej, to nasza ulubiona surówka podawana zawsze do ryby. Jest zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu.