konfitura MORELOWA

konfitura MORELOWA Owocowe
konfitura MORELOWA

Zamykam lato w słoiku co roku przygotowuję kilka słoików tej pysznej konfitury, by w długie zimowy dni cieszyć się latem.


Składniki Składniki

  • 1,5kg dojrzałych moreli (ważone już bez pestek)
  • 500g cukru

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Morele myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy  do garnka, zasypujemy 300g cukru i odstawiamy na 2-3 godziny. Garnek wstawiamy na płytę grzewczą i na najwyższej mocy grzania doprowadzamy do wrzenia. Powstały sok zlewamy do rondelka (zagotowujemy go i przelewamy do słoika – będzie zimą pyszna lemoniada  ), a morele przekładamy z powrotem do garnka w którym je gotowaliśmy i dodajemy pozostałe 200g cukru. Gotujemy na średniej mocy grzania często mieszając do momentu aż owoce całkowicie się rozpadną, a konfitura zrobi się gęsta (ok. 2 godziny). Gotową konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i ustawiamy wieczkiem na dół do wystygnięcia. Przechowujemy w suchym i chłodnym miejscu.



Witajcie w moim świecie! Kuchnia to miejsce w którym odpoczywam, blog jest realizacją marzeń, a gotowanie to moja wielka pasja! Ciągle się uczę, odkrywam, testuję, próbuję i jeszcze TAK WIELE przede mną! Z wykształcenia nauczyciel wychowania przedszkolnego i edukacji wczesnoszkolnej, pracuję w zawodzie jestem nauczycielką przedszkola! i przez to najszczęśliwszą kobietą na ziemi. W życiu prywatnym szczęśliwa żona – wspaniałego męża, który dopinguje mnie i pomaga z całych sił we wszystkim co robię – jest zawsze moim pierwszym testerem i najważniejszym krytykiem. Po pracy prowadzę bloga, trochę fotografuje, biegam, trochę jeżdżę na rowerze, moim miejscem na ziemi są GÓRY – jeździmy tam co roku i za każdym razem jest wspaniale. Wszystkie przepisy na blogu są moje autorstwa (chyba, że napisane jest inaczej ). Inspiracje czerpie z zapachów, smaków dzieciństwa, miesięczników kulinarnych, zdjęć podpatrzonych często zupełnie przypadkiem, czy aktualnych „zachcianek”. Lubię kombinować – miewam 100 pomysłów na minutę :) łączyć nieoczywiste z oczywistym. Robię przy tym mnóstwo bałaganu! – cóż, taka moja uroda! Wielkim autorytetem dla mnie jest moja Mama – Ona od zawsze potrafi przygotować coś z niczego i to czasem bardzo dosłownie. Tworzy przepiękne dekoracje kulinarne – przy czym ja potrafię tylko ugotować/upiec i „jakoś” starannie podać. Oto ja, w małym skrócie! Jeśli masz jakieś pytania, uwagi, coś Ci się spodobało – pisz do mnie śmiało! [email protected] na pewno nie zostawię Twojej wiadomości bez odpowiedzi :)

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kandyzowane skórki arbuza

Kandyzowane skórki arbuza. „Z arbuza robi się prześliczna konfitura, mało znana a bardzo smaczna. Po wykrojeniu wnętrza, które się używa do jedzenia, pozostałość obrać ze skóry zielonej, czyli wyraźniej mówiąc, bierze się tylko mięso białe pozostające między soczystą częścią arbuza a skórką zieloną…” – właśnie tak rozpoczyna się przepis na konfiturę ze skórek arbuza, który odnalazłam w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej z 1885r. A ponieważ dawniej nie lubiano nic wyrzucać, szukano więc sposobów na maksymalne przetworzenie produktu. Stąd właśnie przepis na tę konfiturę! Konfiturę wykonałam według instrukcji podanej w książce….Ponieważ jednak nie była ona dość precyzyjna pewne czynności robiłam trochę na czuja. I tak zamiast konfitury wyszły mi raczej kandyzowane skórki arbuza.Fakt jednak jest taki, że owe skórki wyszły ZASKAKUJĄCO SMACZNE, dlatego też postanowiłam podzielić się tym przepisem z Wami. Jem je z chałką, traktuję jako dodatek do lodów i innych deserów, Sprawdzony przepis kulinarny!

Konfitura morelowa z amaretto z wolnowaru

Najpiękniejszy smak wczesnego lata zamknięty w słoikach. Delikatny, z subtelną nutą migdałów przypomni mroźną zimą słoneczne dni, wypełniając dom przepięknym aromatem. Pasuje do wszelkich deserów i naleśników oraz jako dodatek do pieczywa lub croissantów w niedzielny poranek.

Monkey butter

Zabawna, choć nie co myląca nazwa, bowiem trudno nazwać ją małpim masłem. To raczej pyszne smarowidło o tropikalnym smaku. Wykonane jest z czterech prostych, łatwo dostępnych składników o każdej porze roku. Małpie smarowidło to nic innego jak słodkie banany, ananasy i wiórki kokosowe. Koniecznie musicie spróbować tego oryginalnego dżemu prosto z dżungli. Jest bardzo proste w przygotowaniu i na prawdę bardzo smaczne.

Dżem truskawkowy z bazylią

Zrobiliście już zapas dżemu truskawkowego na zimę? ja w piątek i wczoraj zamknęłam w słoiczki te cudne, słodkie owoce. Zimą będą smakowały cudnie. Zrobiłam zwykły, tradycyjny dżem, kilka słoiczków zrobiłam z dodatkiem mięty i do kilku dodałam bazylię. Wyszedł bardzo fajny smak. Bardzo mi posmakowało takie połączenie truskawki z bazylią. Koniecznie spróbujcie jaki jest pyszny.

Pyszny i zdrowy dżem owocowy.

Dżemy, powidła, marmolady i konfitury można sporządzić samemu i później użyć do wielu przepisów na ciastka, ciasta, naleśniki i wiele innych smakołyków. Bardzo pyszny dżem owocowy! Przeważnie robię go z owoców sezonowych.

Francuskie śniadanie i konfitura brzoskwiniowa

Typowe weekendowe francuskie śniadanie nie może obejść się bez pysznych rogalików croissant lub świeżej bagietki. Ponieważ tradycyjny croissant z ciasta francuskiego nie posiada nadzienia, zazwyczaj podaje się do niego domową konfiturę. Naszym faworytem na sobotni lub niedzielny poranek w stylu francuskim jest konfitura brzoskwiniowa. Warto przygotować sobie kilkanaście słoiczków tego wyśmienitego przysmaku.