Surówka z kapusty pekińskiej i koperkiem

Surówka z kapusty pekińskiej i koperkiem Surówki
Surówka z kapusty pekińskiej i koperkiem

Fantastyczna surówka do grilla. Po raz pierwszy jadłam tą sałatkę właśnie u niego na ognisku i musiałam wziąć przepis.


Składniki Składniki

  • 1 kapusta pekińska (1 kg)
  • 3 łyżki koperku
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z limonki (cytryny)
  • 1 sos sałatkowy koperkowo-ziołowy
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu


Blog jest miejscem gdzie znajdą się głównie dania proste i sprawdzone. Staram się, aby był estetyczny z wyglądu, a przepisy napisane były prostym językiem.

Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Surówka z rzodkiewką i ogórkiem świeżym

Surówka z rzodkiewką i ogórkiem to wyśmienity dodatek do dań obiadowych zarówno mięsnych, ale też rybnych. Delikatny ogórek, ostrzejsza rzodkiewka, kapusta, a całość doprawiona koperkiem i sokiem z cytryny. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu.

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki

Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki to delikatna i prosta w wykonaniu surówka pasująca zarówno do mięs jaki ryb. Smaczna, delikatna surówka doprawiona sokiem z cytryny i jogurtem naturalnym.

Surówka z młodej kapusty z koperkiem

Letnia surówka z młodej kapusty, to świetny dodatek do dań obiadowych. Jest chrupiąca, lekka i zdrowa. Idealnie komponuje się z drobiem i innymi mięsami. Jest także świetnym dodatkiem do dań z grilla. Młoda kapusta jest delikatniejsza w smaku od białej kapusty, jest taka świeża i krucha. Wystarczy dodać do niej świeży koperek, cebulę, trochę uniwersalnych przypraw i gotowe.

Surówka z kapusty kiszonej

Kapusta kwaszona wywołuje u mnie wiele miłych wspomnień. W moim rodzinnym domu był to jeden z najważniejszych rytuałów jesienno -zimowych. Pamiętam dużą, drewnianą beczkę, wielki drewniany ubijak do kapusty i maszynę do szatkowania, która zawsze wywoływała u mnie przerażenie. Wszyscy schodziliśmy do piwnicy w której unosił się zapach zimowych jabłek, leżakujących na półkach. To właśnie tu wówczas odbywał się ten rytuał. Mama kroiła kapustę, tata ją szatkował. Brat, ponieważ był najstarszy ubijał ją, a my z siostrą tarłyśmy marchew i ważyłyśmy sól. Czasem z pomagania nie było wiele pożytku, ale ten czas spędzony wspólnie był bezcenny. Dziś już mało kto chyba kisi kapustę, a szkoda. Wspólne, rodzinne prace wspomina się później bardzo miło. Powracając do dzisiejszego przepisu – surówka z kapusty kwaszonej, to nasza ulubiona surówka podawana zawsze do ryby. Jest zdrowa i bardzo prosta w przygotowaniu.

Surówka z kalafiorem

Przepyszna i szybka surówka z kalafiorem.

Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana to idealny dodatek do dań mięsnych. Świetnie komponuje się z golonką zarówno wieprzową jaki z indyka, a także z każdym rodzajem kotletów i pieczeni. Moja propozycja to kapusta kiszona ze słoninką, który wytopi smalec, na którym kapusta będzie się smażyć, no i oczywiście przyprawy. Bardzo prosta w przygotowaniu, mało składników, a smak rewelacyjny.