Paella z chorizo i kurczakiem

Paella z chorizo i kurczakiem Dania z kaszy i ryżu
Paella z chorizo i kurczakiem

Przystanek - Hiszpania. Witam Was na gorącym półwyspie Iberyjskim w ojczyźnie flamenco, corridy, nieustającej fiesty i różnorodnej, kolorowej kuchni. Paella to najbardziej znana na świecie hiszpańska potrawa. Niegdyś danie spożywane głównie przez zapracowanych robotników, dziś stanowi niezaprzeczalną wizytówkę hiszpańskiej gastronomii. Pochodzi z Walencji i występuje w licznych smakowitych odmianach. Dziś w wersji z moją ukochaną, ostrą kiełbasą chorizo i malutkimi, słodkimi pomidorkami śliwkowymi.


Składniki Składniki

  • 100 g ryżu arborio150 g chorizo1 filet z kurczaka500 ml bulionu drobiowego1 czerwona papryka85 ml białego wina1/2 puszki kukurydzygarść małych pomidorków śliwkowych1 ząbek czosnku1 łyżka koncentratu pomidorowegoszczypta szafranu1 łyżka oliwy1/3 łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki kurkumyDodatkowonatka pietruszki

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Chorizo kroimy na półplasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy kurczaka i dalej podsmażamy około 3 minut. teraz dodajemy paprykę, kukurydzę, czosnek oraz pomidorki. Smażymy wszystko razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalewamy winem i gotujemy 2-3 minuty, aż wino się zredukuje.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Zalewamy gorącym bulionem z dodatkiem szafranu i gotujemy nie mieszając przez 12 minut. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 6 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy danie pod przykryciem na 2 minuty, aby danie ''doszło''. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Pomidorowe curry z kurczakiem

Przepis na smaczne pomidorowe curry z kurczakiem, marchewką i ryżem. Pokochałam ten ciekawy smak powstający w wyniku połączenia pomidorów i mleczka kokosowego. Całość jest niezwykle aromatyczna, sycąca i przede wszystkim szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!

Kurczak faszerowany kaszą jaglaną z kapustą białą i śliwkami

Wytrybowany, wyluzowany, czyli pozbawiony kości kurczak. Kiedy kości jest mniej można znacznie więcej włożyć nadzienia tak, aby stało się znaczącym dodatkiem do obiadu. Kurczaka napełniłam przepyszną mieszanką kaszy jaglanej z warzywami, suszonymi śliwkami i przyprawami.

Sałatka kebab z ryżem na ciepło

Idealne połączenie zimnej sałatki z ciepłym ryżem. Sałatkę można przygotować wcześniej, a przygotowanie posiłku będzie wymagało jedynie ugotowania ryżu.

Pilaw z kurczakiem

Pilaw to danie kuchni wschodniej składające się z ryżu i mięsa. W oryginale przygotowywany jest z dodatkiem baraniny i dużej ilości przypraw. Ja prezentuję wersję z kurczakiem, marchewką i kminem rzymskim. Smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne danie.

Pomidorowe ćwiartki z kurczaka na gotowanym ryżu

Kawałki kurczaka w pomidorowej marynacie pieczone na gotowanym ryżu z dodatkiem cukinii i kukurydzy. Smaczne, sycące danie, które łączy ze sobą słodki i kwaśny smak. W całości robi się w piekarniku i jest to też sposób na wykorzystanie ugotowanego ryżu.

Kurczak z kaszą jaglaną i warzywami

Pyszne, zdrowe i kolorowe danie, idealne na ciepłe, letnie dni. Sycące, a jednocześnie lekkie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.