Paella z chorizo i kurczakiem

Paella z chorizo i kurczakiem Dania z kaszy i ryżu
Paella z chorizo i kurczakiem

Przystanek - Hiszpania. Witam Was na gorącym półwyspie Iberyjskim w ojczyźnie flamenco, corridy, nieustającej fiesty i różnorodnej, kolorowej kuchni. Paella to najbardziej znana na świecie hiszpańska potrawa. Niegdyś danie spożywane głównie przez zapracowanych robotników, dziś stanowi niezaprzeczalną wizytówkę hiszpańskiej gastronomii. Pochodzi z Walencji i występuje w licznych smakowitych odmianach. Dziś w wersji z moją ukochaną, ostrą kiełbasą chorizo i malutkimi, słodkimi pomidorkami śliwkowymi.


Składniki Składniki

  • 100 g ryżu arborio150 g chorizo1 filet z kurczaka500 ml bulionu drobiowego1 czerwona papryka85 ml białego wina1/2 puszki kukurydzygarść małych pomidorków śliwkowych1 ząbek czosnku1 łyżka koncentratu pomidorowegoszczypta szafranu1 łyżka oliwy1/3 łyżeczki ostrej papryki1/2 łyżeczki kurkumyDodatkowonatka pietruszki

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Chorizo kroimy na półplasterki, a kurczaka na mniejsze kawałki. Paprykę myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy chorizo i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy kurczaka i dalej podsmażamy około 3 minut. teraz dodajemy paprykę, kukurydzę, czosnek oraz pomidorki. Smażymy wszystko razem kolejne 2-3 minuty. Całość zalewamy winem i gotujemy 2-3 minuty, aż wino się zredukuje.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Mieszamy, dodajemy ryż i smażymy kolejne 2 minuty. Zalewamy gorącym bulionem z dodatkiem szafranu i gotujemy nie mieszając przez 12 minut. Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy kolejne 6 minut. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy danie pod przykryciem na 2 minuty, aby danie ''doszło''. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Kurczak z ryżem po meksykańsku

Kuchnia meksykańska to jedna z najpopularniejszych kuchni na świecie i najbardziej urozmaicona. Łączy w sobie elementy kuchni hiszpańskiej i prekolumbijskiej. Słynie z wyraźnego, intensywnego smaku i aromatu, kolorowych dań oraz bogactwa przypraw. Dziś serwuję błyskawiczne, sycące, jednogarnkowe danie w stylu meksykańskim. Soczyste kawałki kurczaka w aromatycznym, pikantnym, pomidorowym sosie. Danie cudownie rozgrzewające, idealne na chłodne, jesienno - zimowe dni.

Pomidorowe curry z kurczakiem

Przepis na smaczne pomidorowe curry z kurczakiem, marchewką i ryżem. Pokochałam ten ciekawy smak powstający w wyniku połączenia pomidorów i mleczka kokosowego. Całość jest niezwykle aromatyczna, sycąca i przede wszystkim szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!

Kurczak duszony z cebulą i pieczarkami

Kurczak duszony z cebulą i pieczarkami. Dziś podaję Wam przepis na szybki, smaczny i prosty obiad.? Jeden z moich ulubionych po treningowych posiłków. Sprawdzony przepis kulinarny!

Kurczak faszerowany kaszą jaglaną z kapustą białą i śliwkami

Wytrybowany, wyluzowany, czyli pozbawiony kości kurczak. Kiedy kości jest mniej można znacznie więcej włożyć nadzienia tak, aby stało się znaczącym dodatkiem do obiadu. Kurczaka napełniłam przepyszną mieszanką kaszy jaglanej z warzywami, suszonymi śliwkami i przyprawami.

Kurczak z kaszą jaglaną i warzywami

Pyszne, zdrowe i kolorowe danie, idealne na ciepłe, letnie dni. Sycące, a jednocześnie lekkie. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Indyk z Ciecierzycą i Suszonymi Pomidorami

Pyszna potrawka z indyka z kaszą jaglaną i warzywami.