Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem

Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem Z mięsem
Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem

Okres kiedy możemy się delektować młodą kapustą jest bardzo krótki, dlatego trzeba korzystać ile się da, aby nacieszyć się jej delikatnym smakiem. Młoda kapusta najczęściej kojarzona jest z letnim bigosikiem, z dużą ilością koperku. Ja proponuję Wam delikatną zupę z młodej kapusty, również z koperkiem, bo to nieodłączny składnik młodej kapusty. Uwieńczona została chrupiącym, bekonowym chipsem.


Składniki Składniki

  • 1/2 młodej kapusty1/2 kg ziemniaków młodych100 g świeżego boczku2,5 litra bulionu drobiowego1 cebula1 marchew1/2 pęczka koperku2-3 łyżki śmietanypieprzsólDodatkowo4 plasterki boczku

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Kapustę drobno szatkujemy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i cebulę również kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucamy boczek i podsmażamy go. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz i zacznie się delikatnie rumienić dodajemy cebulę. Podsmażamy jeszcze chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i pokrojoną w cienkie paski marchew.
Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy kapustę i gotujemy do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Młoda kapusta i ziemniaki gotują się dość szybko, więc pamiętajmy, aby ich nie rozgotować. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, śmietaną oraz posiekanym koperkiem.
Cztery plasterki boczku układamy na blaszce i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180’C. Jeszcze ciepłym bekonem owijamy rączkę łyżki drewnianej i pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia bekonu. W ten sposób uzyskamy zgrabny rulonik. Bekon zdejmujemy z łyżki i dekorujemy nim miseczki z zupą.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Flaczki wołowe

Flaczki wołowe to jedna z tradycyjnych polskich zup znana chyba każdemu. Przygotowuje się je w dwóch wersjach - na bulionie/rosole lub w wersji pomidorowej. Tym razem zrobiłam flaczki wołowe na bulionie warzywnym, w którym flaczki były gotowane. Wyszła pyszna i aromatyczna zupa, pożywna i rozgrzewająca - idealna na chłodne dni.

Botwinka

Botwinka, królowa wiosennych zup. Gotowana z młodych listków buraka ćwikłowego. Po dodaniu do niej zaledwie kilku prostych składników powstaje pyszna wiosenna zupa, która pobudza apetyt, odkwasza i odtruwa organizm. Jest lekkostrawna i bardzo prosta w przygotowaniu. Zawsze z niecierpliwością wyczekuję tych pierwszych, młodych listków - botwinkę mogłabym jeść codziennie.

Charczo - zupa gruzińska

Charczo to pożywna zupa z kuchni gruzińskiej. Aromatyczna, bardzo smaczna i rozgrzewająca - w sam raz na jesień i zimę. Jej bazą jest wołowina, cebula i czosnek, a dodatkowo pomidory, tymianek, orzechy i papryka. Zupa jest bardzo smaczna, zagęszczona ryżem. Pięknie pachnie i pysznie smakuje.

Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem

Dziś przedstawiam coś pysznego dla leniwych lub bardzo zapracowanych. Ekspresowa tajska zupa z makaronem, mięsem mielonym, grzybami i szpinakiem z pewnością zachwyci wszystkich i nasyci na długo. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu a co najważniejsze – przepyszna!

Barszcz czerwony

Barszcz czerwony - popularna domowa buraczkowa. Uwielbiam ją i to jedna z ulubionych zup z dzieciństwa. U mnie w domu jadło się ją w ten sposób, że w głębokim talerzu była zupa, a osobno na talerzyku obok mama podawała do zestawu ziemniaki okraszone podsmażoną cebulą. I teraz od domownika zależało czy ziemniaki wylądują w zupie wszystkie od razu, czy łyżką się będzie nabierało się trochę ziemniaków, a następnie dobierało zupy. Techniki były różne. Polecam!

Azjatycka zupa dyniowa z kurczakiem

Przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę dyniową w stylu azjatyckim. Gęsta i kremowa. Z dodatkiem kurczaka i makaronu ryżowego to bardzo sycąca propozycja na obiad na chłodniejsze dni.