Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem

Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem Z mięsem
Zupa z młodej kapusty z bekonowym chipsem

Okres kiedy możemy się delektować młodą kapustą jest bardzo krótki, dlatego trzeba korzystać ile się da, aby nacieszyć się jej delikatnym smakiem. Młoda kapusta najczęściej kojarzona jest z letnim bigosikiem, z dużą ilością koperku. Ja proponuję Wam delikatną zupę z młodej kapusty, również z koperkiem, bo to nieodłączny składnik młodej kapusty. Uwieńczona została chrupiącym, bekonowym chipsem.


Składniki Składniki

  • 1/2 młodej kapusty1/2 kg ziemniaków młodych100 g świeżego boczku2,5 litra bulionu drobiowego1 cebula1 marchew1/2 pęczka koperku2-3 łyżki śmietanypieprzsólDodatkowo4 plasterki boczku

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Kapustę drobno szatkujemy. Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Boczek i cebulę również kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wrzucamy boczek i podsmażamy go. Kiedy z boczku wytopi się tłuszcz i zacznie się delikatnie rumienić dodajemy cebulę. Podsmażamy jeszcze chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki i pokrojoną w cienkie paski marchew.
Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy kapustę i gotujemy do momentu, aż warzywa będą ugotowane. Młoda kapusta i ziemniaki gotują się dość szybko, więc pamiętajmy, aby ich nie rozgotować. Pod koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem, śmietaną oraz posiekanym koperkiem.
Cztery plasterki boczku układamy na blaszce i pieczemy około 10-15 minut w temperaturze 180’C. Jeszcze ciepłym bekonem owijamy rączkę łyżki drewnianej i pozostawiamy tak do całkowitego ostygnięcia bekonu. W ten sposób uzyskamy zgrabny rulonik. Bekon zdejmujemy z łyżki i dekorujemy nim miseczki z zupą.



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Rosół

Rosół - dla niektórych jest nieodłącznym elementem niedzielnego obiadu. Wiem, że każdy ma swój ulubiony przepis na rosół i każdy na pewno nazwie go najlepszym. Postanowiłam podzielić się swoim przepisem, swoim smakiem dzieciństwa. Jak zauważyłam, wiele gospodyń do rosołu dodaje żółte kostki rosołowe i przyprawy typu vegeta czy maggi, co przyprawia mnie o mdłości. Błagam Was nasze babcie nie miały takich przypraw, a rosół zawsze smakował genialnie. Jeżeli nie pożałujecie składników, nie będziecie zmuszeni dodawać glutaminianu sodu i innej chemii. Rosół nie jest skomplikowaną potrawą, ale wymaga powolnego gotowania i trzymania się kilku ważnych zasad. Wtedy właśnie jest idealny, aromatyczny, klarowny i nie za tłusty. Sprawdzony przepis kulinarny!

Ekspresowa tajska zupa z mięsem i makaronem

Dziś przedstawiam coś pysznego dla leniwych lub bardzo zapracowanych. Ekspresowa tajska zupa z makaronem, mięsem mielonym, grzybami i szpinakiem z pewnością zachwyci wszystkich i nasyci na długo. Jest ona bardzo łatwa w przygotowaniu a co najważniejsze – przepyszna!

Zupa ogórkowa z koperkiem

Zupa ogórkowa z koperkiem to pożywna i smaczna zupka o kwaskowatym smaku. Jadłam już dużo różnych wersji zupki ogórkowej - z koperkiem i bez, zabielaną śmietaną, z dodatkiem ryżu, gotowaną na bulionie warzywnym i wiele innych. Ja prezentuje klasyczną wersję tej zupy - taką, którą znam z dzieciństwa i robię od lat. Moja zupa ogórkowa z koperkiem jest gotowana na mięsie drobiowym, jest gęsta, średnio kwaśna, zabielona śmietanką - klasyczna, ale bardzo smaczna propozycja na obiad.

Zupa ogórkowa

Ostatnio robiąc moją ulubioną zupę zdałam sobie sprawę że nie dodawałam jej na bloga. Więc w końcu przedstawiam w mojej ulubionej wersji.

Zupa ogórkowa na żeberkach

Nie ma to jak klasyczne, polskie przepisy! Dzisiaj przepis na tradycyjną zupę ogórkową. Ja, tak jak moja mama, przygotowuję ją na żeberkach. Cudownie kwaśna i pachnąca koperkiem. U nas w domu zawsze po ogórkowej, były serwowane naleśniki z serem na słodko, które świetnie wieńczyły pyszny obiad. Kwaśne i słodkie. Połączenie idealne! Polecam!

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej

Klasyczny polski żurek w wersji hiszpańskiej? Czemu nie! Warto poeksperymentować w kuchni by wykreować coś nowego i fajnego. Chorizo zamiast białej kiełbasy, bataty zamiast ziemniaków, a do tego czerwona cebula i oregano. Połączenie gorących hiszpańskich smaków w tradycyjnej polskiej zupie na pewno pozytywnie was zaskoczą!