Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana

Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana Warzywne
Zielona, grillowa sałatka ziemniaczana

Piękna pogoda, coraz cieplejsze dni i budząca się do życia przyroda. To wszystko zachęca, by skorzystać z tej wspaniałej aury i więcej wypoczywać na świeżym powietrzu. Dodatkowym atutem jest to, że ten czas możemy wypełnić grillowaniem i biesiadowaniem w towarzystwie rodziny i przyjaciół. U nas w Irlandii z pogodą bywa różnie, więc staramy się wykorzystywać każdy moment na grillowanie. Na naszym grillu królują mięsa i szaszłyki, odpowiednio dzień wcześniej zamarynowane. Nie brakuje też warzyw: bakłażanów, cukinii czy pieczarek - zgrillowane świetnie pasują do mięs. Różnorodne dodatki takie jak sosy, dipy czy sałatki są wszechobecne na wspólnym biesiadowaniu. Jedną z naszych ulubionych sałatek jest ta prosta i bardzo smaczna sałatka ziemniaczana. Jest świetnym dodatkiem do grillowanych mięs.


Składniki Składniki

  • 1 kg ziemniaków baby potatoes *400 g mrożonego zielonego groszku400 g ogórków kwaszonych1 duża cebula1 duży pęczek szczypiorku1 duży pęczek koperkuSos4 łyżki majonezu2 łyżki jogurtu naturalnego2 łyżeczki musztardy dijonpieprz czarnysól

Sposób przygotowania Sposób przygotowania

Ziemniaki myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Ugotowane ziemniaki odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia po czym obieramy ze skórki. Jeśli używacie młodych ziemniaków należy je przed gotowaniem dobrze wyszorować. Po ugotowaniu nie trzeba ich obierać ze skórki.
Groszek zielony gotujemy w lekko osolonej wodzie 2-3 minuty. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ogórki kwaszone kroimy w małą kostkę. Cebulę, koperek i szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą.SosMajonez, jogurt i musztardę łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Dodajemy do sałatki i mieszamy do połączenia się składników.
Notes* można użyć malutkich, młodych ziemniaków



Oceń ten przepis

0.00 / 5.00 (0)

Podobne przepisy

Może któryś z nich przypadnie Ci do gustu, sprawdź już teraz!

Sałatka Caprese

Pyszna sałatka z kuchni włoskiej. Banalnie prosta i bardzo smaczna. Wystarczy pomidor, mozzarella, bazylia i dobra oliwa z oliwek i nasza sałatka jest gotowa.

Sałatka jerozolimska z granatem

Kuchnia krajów Bliskiego Wschodu jest na stałe obecna w naszym domu. Bez względu na to, gdzie aktualnie mieszkamy, pozostajemy jej wierni od wielu lat. Chleb naan, kheema, samosy, sałatki tabbouleh czy izraelska. Przepis, który widzicie poniżej jest jednym z niezliczonej ilości wariantów na bardzo popularne i lubiane na Bliskim Wschodzie sałatki warzywne. Warto ich spróbować. Doskonale pasują nie tylko do falafeli, ale też do większości dań kuchni polskiej.

Sałatka grecka

Bardzo szybka i zdrowa sałatka. Można zrobić ją w lżejszej formie bez sosu lub z sosem na bazie samej wody.

Ekspresowa sałatka - z zielonym ogórkiem, fetą i słonecznikiem

Ekspresowa sałatka - z zielonym ogórkiem, fetą i słonecznikiem.Ekspresowa w wykonaniu i smaczna sałatka, składająca się jedynie z trzech głównych składników: ogórka zielonego, fety i podprażonego słonecznika. Idealny przepis na sałatkę.

Sałatka z kukurydzą w pomidorach

Sałatka z kukurydzą w pomidorach. Dzisiaj przygotowałam na obiad taką sałatkę, pełną smaku i słońca. Pyszna i zarazem lekka, letnia propozycja na każdą okazję. Możecie ją zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na piknik. Możecie ją stworzyć po swojemu, dodając składniki jakie lubicie. Usiądźmy razem na świeżym powietrzu i cieszmy się smakiem. Idealny przepis na obiad.

Sałatka wiosenno-letnia

Dzisiaj żegnamy wiosnę, jutro witamy lato. I właśnie z okazji, w przeddzień lata, mam dla Was pyszną sałatkę, taką wiosenno-letnią. Jest bardzo sycąca (dzięki chociażby oliwkom czy jajku) więc z powodzeniem może zastąpić normalny obiad. Latem lepiej jest zjeść coś lekkiego, nie jesteśmy potem tacy ociężali. Ta sałatka ma jeszcze jedną zaletę: zamiast ciężkiej śmietany jest lekki dressing jogurtowy. W sam raz na rozpoczynające się lato.